Lempoisten uimarannalta löytyy yhä norovirusta – ”Yllättävää”, toteaa terveystarkastaja

Talviuimarit odottavat malttamattomina, koska Lempoisissa pääsee uimaan, mutta uimakielto jatkuu yhä. Kuva: Katariina Rannaste

Uimakielto Lempäälän Lempoisten uimarannalla on edelleen voimassa. Kielto määrättiin elokuussa, kun lukuisia uimareita sairastui vatsatautiin ja rannan vedessä todettiin olevan norovirusta. Tiettävästi yli 9o henkilöä sairastui Lempoisten rannalla uimisen jälkeen.

Virusta on löytynyt vielä syyskuussa otetussa vesinäytteessä. Se oli Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö Pirtevan terveystarkastaja Kaarina Heleniuksen mielestä yllättävää, koska alkuperäinen oletus oli, että noro oli peräisin uimarannalla uimassa käyneistä ihmisistä.

– Vedestä otettiin syyskuussa kolmas näyte ja siinäkin oli norovirusta. Oli yllättävää, että noroa löytyi vedestä yhä, vaikka uimareita ei ollut näytteidenoton välillä vedessä kuukauteen.

– Kun vedestä löytyy noroa, on sille oltava jokin lähde. Noro on aina ihmisestä peräisin. Mutta mikä se lähde Lempoisissa voi olla, sitä olemme yrittäneet selvittää, Helenius kertoo.

Erikoisen asiasta tekee Heleniuksen mukaan myös se, että vedessä ei ole havaittu normaalia enempää suolistoperäisiä enterokokkibakteereita tai Echericia coli -bakteereita, jotka ovat uimaveden laadun indikaattoribakteereja. Tuore jätevesipäästö lähellä uimarantaa voisi aiheuttaa em. bakteerien määrän näkymisen näytetuloksissa poikkeavan suurina määrinä.

– Olemme käyneet läpi erilaisia vaihtoehtoja, mikä voisi selittää tätä Lempoisten tapausta, ja asia on yhä selvityksen alla.

Kirkkojärven pohjassa on paineviemäriputki, joka kulkee Hauralasta Harakkalaan, ja putken kunnon varmistamiseksi tehdään maanantaina 29. lokakuuta sukellustutkimus. Kaarina Heleniuksen mukaan tapaus ei kuitenkaan välttämättä viittaa lähikohteeseen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL tekee Lempoisten vedestä lisämäärityksiä marraskuussa.

– THL antaa asiantuntijakommentoinnin marraskuun loppuun mennessä. Teemme sen pohjalta riskiarvioinnin ja arvioimme tilanteen uudestaan, Helenius kertoo.

– Sitä ennen uimakielto jatkuu ja on voimassa toistaiseksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.