Kylien kerhossa ei voivotella vaan toimitaan

Tempaus Otto-automaatin pelastamiseksi ja Vesilahti maailmankartalle

– Ei, en halua politiikkaan, ja ei, en halua häivyttää pois Vesilahden omaleimaisia kyliä. Sen sijaan haluan saada kylät ja kaikki muut toimijat tekemään yhteistyötä, sanoo Christa Ahonen. Hän ei halua olla Kylien kerhon johtaja, vaan ennemminkin koordinaattori ja keskustelun herättäjä. Kuva: Sanna Suonpää

– Järjestetään joulun alla glögitarjoilu pankkiautomaatin edessä, ehdottaa yksi.

– Joo, mukillinen glögiä jokaiselle, joka nostaa rahaa automaatilta. Tempaus voisi päästä vaikka kympin uutisten loppukevennykseksi, innostuu toinen.

Ideat sinkoilivat Kylien kerhon kokoontumisessa Vesilahden Lähde-kirjastossa. Osallistujia huolestutti Kirkonkylän ainoan Otto-automaatin kohtalo. Huhujen mukaan automaatti lähtee vuodenvaihteessa, jos sitä ei käytetä ahkerasti.

Automaattitempauksen lisäksi heitettiin ajatus ensi heinäkuussa järjestettävästä Kylien kierros -päivästä, jolloin jokaisella kylällä tapahtuisi jotain. Yleisö kiertäisi kylältä toiselle, ja ohjelmaan voisi ympätä kunnan tonttitarjonnan esittelyä.

Kylien kerhon on polkaissut käyntiin Christa Ahonen, joka kyllästyi arvosteluun ja eripuraan sosiaalisen median keskustelupalstoilla. Hänen mielestään asioiden voivottelu on turhaa, vaan sen sijaan pitäisi tehdä jotain.

– Tämä upea Vesilahti pitää saada maailmankartalle, eikä se onnistu pelkästään kuntatoimijoiden ja viranomaisten keinoin. Myös meidän kuntalaisten pitää osallistua näihin talkoisiin. Jos Helsingin ympäristökunnat vetävät, niin miksi ei Tampereen? Miten Vesilahdesta saadaan vetovoimainen?

Ahonen haluaa herättää keskustelua ja saattaa yhteen Vesilahden kyliä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Hän ei mieli politiikkaan, mutta haluaa kuntalaisena päästä vaikuttamaan asioihin.

– Haluan koota aktiivisia toimijoita yhteen. Niitähän täällä Vesilahdessa riittää, yhdistyksiäkin on vaikka kuinka paljon. Olen huomannut, että aktiiviset toimijat eivät tunnista toistensa tekemisiä ja toteuta tapahtumia ja tilaisuuksia yhdessä. Tästä seuraa päällekkäisyyttä ja voimavarojen hajottamista monelle taholle.

Yhteistyön, voimavarojen yhdistämisen ja positiivisen asenteen lisäksi Ahonen peräänkuuluttaa markkinointia. Hänen mielestään ei riitä, että kunnan työntekijät markkinoivat, vaan se on kaikkien yhteinen asia. Jos mädälle kananmunalle haisseesta teollisuuskaupungista saadaan tehtyä ihana mansikkapaikka, niin millainen imago Vesilahdelle voitaisiinkaan luoda?

– Vesilahti ei ole kovin vetovoimainen, ainakaan jos seuraa myytäviä asuntoja. Etuovi.comissa seisovat samat myyntikohteet kuukaudesta toiseen. Miksi ihmeessä? Meillä on hyvä sijainti, hyvät liikenneyhteydet sekä kaunista luontoa ja väljyyttä. Lisäksi täällä on tosi mukava tunnelma.

Christa Ahosen mielestä Vesilahden markkinoinnissa riittää työsarkaa.

– Kuvitellaanpa, että kemiläinen lääkäriperhe aikoo muuttaa työn perässä Tampereen seudulle. Perhe miettii, ostaako 500 000 euron kerrostaloasunnon Tampereen Amurista vai omakotitalon jostain ympäristökunnasta. Miten tavoitamme heidät ja vakuutamme, että kannattaa muuttaa juuri Vesilahteen? Eiväthän he edes tiedä, että tällainen kunta on olemassa.

Ahosen perustama Kylien kerho ei ole mikään virallinen yhdistys. Kerhossa on mahdollisuus käydä rajatonta, sitoutumatonta ja vapaata keskustelua Vesilahden kehittämisen ja kehittymisen hyväksi. Kokoontumisiin ovat tervetulleita kaikenikäiset, positiivisesta vaikuttamisesta innostuneet vesilahtelaiset kunnan joka kulmalta.

Kylien kerho kokoontuu seuraavan kerran maanantai-iltana 12. marraskuuta Juhlatalo Rautialassa.

 

Sanna Suonpää

 

Christa Ahonen

 

49-vuotias. Varttunut Valkeakoskella, pienen teollisuuskaupungin lähiössä.

Koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja, jolla on myös päihdetyön ammattitutkinto. Opiskelee työn ohessa sosiaali- ja terveyshallintotiedettä Itä-Suomen yliopistossa.

Tehnyt lastensuojelutyötä ja työskennellyt päihde- ja mielenterveysasiakkaiden parissa. Nykyään  toimii Kuppi nurin -hankkeen suunnittelijana Omaishoitajaliitto ry:ssä.

Perheeseen kuuluu puoliso Mika Ahonen ja neljä aikuista lasta.

Muutti miehensä kanssa Tampereelta Vesilahden Kirkonkylään seitsemän vuotta sitten. Pariskunta asuu paritalon puolikkaassa ja haaveilee omakotitalon rakentamisesta Vesilahteen.

Ei tiennyt Vesilahdesta mitään ennen kuin joitakin vuosia sitten vieraili siellä kaverinsa kesämökillä. Ensimmäistä kertaa Näppilän sillan yli ajaessaan totesi, että ”vau, mikä paikkakunta”. On ihastunut Vesilahteen ja pitää sitä maailman kauneimpana paikkana.

Harrastaa kuntosalilla käymistä ja balettia.

 

Kylien kerhossa sanottua

 

”Käyn töissä Helsingissä. Siellä tiedetään Laukon kartano, mutta ei tiedetä, että se sijaitsee Vesilahdessa. Eivät helsinkiläiset kyllä Lempäälääkään tunne, mutta Tampereesta ovat sentään kuulleet.”

Mika Ahonen

 

”Me olemme Joutohetkien seurassa pohtineet, mitä vanhalle kirjastorakennukselle tapahtuu. Sehän on nyt tyhjillään. Voisiko vanhasta kirjastosta tehdä kokoontumistilan kuntalaisille?”

Sinikka Kangasjärvi

 

”Meillä on Rämsöössä erittäin vahva yhteishenki. Laitoimme aikoinaan yhteisen uimarannan kuntoon, ja nyt kesäteatterillamme on meneillään katoshanke. Työllistämme nuoria kesäkahvilassa. Rämsöö on valittu Vuoden kyläksi ja meillä on ollut EU-tuella palkattu kyläsihteeri.”

Anja Haliseva

 

”Meillä Kesonkulmalla on ollut neljänä kesänä kesätori. Ensimmäinen kesä meni hyvin ja toinen kesä oli paras. Mutta kolmas kesä oli huono, satoikin paljon. Nyt meillä on katokset. Toivottavasti jatkossa riittää myyjiä ja ostajia.”

Tiina Ainasoja

 

”Olemme huolissamme siitä, että kunnan uusilta nettisivuilta kuulemma poistuvat kylien omat sivut. Ei se riitä, jos siellä on kylistä vain suppeat perustiedot.”

Virpi Eskola

 

”Tuon terveiset vanhemmiltani. Onkemäen kyläkerholle kävi niin, että tanssit jouduttiin siirtämään toiselle illalle, kun tuli päällekkäisyys toisen tapahtuman kanssa. Ei pienellä paikkakunnalla kannata järjestää kaksia lavatansseja samana iltana.”

Virpi Alakoski

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.