Lukuvinkkejä: Esite lukemisen tärkeydestä Lempäälän neuvoloihin ja kirjastoihin

Marraskuu lukukuu neuvoloissa ja kirjastoissa

Lempäälän kirjasto ja neuvolat tempaisevat yhteistyönsä käyntiin marraskuussa pikkuväkeä lukemaan kannustavina tapahtumina.

Kirjasto jalkautuu kunnan kumpaankin neuvolaan yhdeksi päiväksi ja järjestää kaksi lapsen kielen kehitystä ja lukemisen merkitystä valottavaa avointa ja maksutonta luentoa.

 

Lempäälän kirjasto on laatinut esitteen lapselle lukemisen merkityksestä. Neuvolat ja kirjastot alkavat jakaa sitä marraskuusta alkaen. Esite on suunnattu alle kouluikäisten lasten vanhemmille.

Neuvolassa pienten lasten vanhempia pystytään tavoittamaan aktiivisesti. Lapselle lukemisen hyödyt sekä sen vaikutukset lapsen kehitykseen ja oppimiseen halutaan tehdä vanhemmille entistä tutummaksi. Esitteellä halutaan myös innostaa sekä lapsia että vanhempia lukemaan.

Jo vauvaiästä asti lapselle lukeminen on panostus lapsen tulevaisuuteen, ja sen merkitys nousee esitteessä esille. Esitteessä on tarjottu vanhemmille vinkkejä siitä, miten lukemisesta voi tehdä mielekkäämpää niin itselle kuin lapsellekin. Se sisältää tietoa myös siitä, miten lapsen kiinnostus kirjallisuutta ja lukemista kohtaan muuttuu ja kehittyy ensimmäisen viiden ikävuoden aikana. Kirjaston lapsille ja lapsiperheille tarjoamat palvelut ovat esitteessä vahvasti läsnä. Esitteellä halutaan lisätä lapselle lukemisen määrää ja intoa, tukea vanhempia lukemisessa sekä rohkaista vanhempia käyttämään kirjaston tarjoamia, lapsille ja perheille suunnattuja palveluita.

 

Esitteen on luonut Oulun ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelun tutkinto-ohjelmassa opiskellut Linda Koskela. Koskela toteutti esitteen osana toiminnallista opinnäytetyötään Tietoisuuden lisääminen lapselle lukemisen merkityksestä: Esite Lempäälän pääkirjastolle. Työn tuotoksena toteutettu esite tehtiin Lempäälän pääkirjastolle. Yhteistyöllä neuvolan kanssa ja jakamalla esitettä neuvoloissa voidaan tavoittaa vanhempia, joiden lukeminen ja kirjastossa käyminen on vähäistä.

Esitteen mukana neuvolan asiakkaat saavat monipuolisen tietopaketin lukemisesta: Lukukeskuksen suunnitteleman Lukumitan, joka jaetaan kaikille vastasyntyneiden perheille, esitteen kirjaston satutuokioista, lukuvinkkejä sekä kirjaston satupassin, jonka täyttämällä lapsi voi osallistua kirjapalkinnon arvontaan.

– Lapselle lukemisesta on kiistatonta hyötyä koko lapsen elämän ajaksi. Esite ja nyt aloitettu yhteistyö neuvoloiden kanssa tulevat jatkossa olemaan kirjaston perustyökaluja lukuinnon lisäämiseksi, kertoo Lempäälän kirjaston lastenkirjastonhoitaja Sari Musakka.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.