Kylätie on hiljainen

Suuresti hehkutettu Nova Lempäälä herättää tarkkailijassa huolta. Ei siinä mielessä, etteivätkö hankkeen tavoitteet olisi tarpeelliset, ja Lempäälän yhä kuihtuvan keskustan elävöittäminen välttämätöntä. Huoli johtuu siitä, että miten rakennusten purkaminen ja uusien rakentaminen parantaa alueen elinvoimaa.

Lehden edellisen numeron pääkirjoitussivulla lueteltiin keskusta-alueella vapaana olevia liiketiloja. Liike suljettu- ja vuokrataan- kyltit ovat surullisia merkkejä siitä, että yrittäjät eivät usko menestyvänsä hiljentyneessä keskustassa. Joulun ajaksi perustettava lahjamyymälä ei paljon tilannetta kohenna.

Kun käynnistyneiden rakennushankkeiden myötä vanhoja tiloja häviää ja uusia tulee tilalle, parantaako se yrittäjien menestysmahdollisuuksia? Ei paranna. Jotakin muuta on tapahduttava samaan aikaan. Jos tämän kirjoittaja tietäisi vastauksen mitä, sanoisin sen kyllä. Tosin konsultin ominaisuudessa ja suurta korvausta vastaan. Mutta kun en osaa vastata, heitän pallon kunnan päättäjille, jotka ovat vastuussa tästä valtavasta hankkeesta.

Esitän yksinkertaisen kysymyksen: millä tavalla varmistetaan, että Nova Lempäälä –hankkeen valmistuttua kunnan keskusta on oikeasti virkeä taajama? Sellainen, jonne yrittäjiä olisi tulossa enemmän kuin valmistuviin tiloihin mahtuu.

Totta kai on hienoa, että kirjasto saa uudet tilat, joita se on joutunut odottamaan liian kauan. Ja tokihan kunnan viranhaltijatkin mieluummin työskentelevät uutuuttaan kiiltelevissä tiloissa. Mutta miten nämä asiat lisäävät keskustan elinvoimaa? Tredun kiinteistön valmistuttua ja lukion siirryttyä sinne kirkonkylä hiljeni taas piirun verran. Toisen asteen opiskelijoiden lisäksi talon täyttää iltaisin suuri joukko aikuisia harrastajia.

Ideaparkin laajeneminen sekä fyysisiltä mitoiltaan että toiminnoiltaan vie yhä suuremman osan harrastajista keskustastakin siihen suuntaan. Lupaukset kauppakeskukseen rakennettavasta uimahallista lisää paikan kiinnostavuutta entisestään. Tällä hetkellä terveysuimarit kulkevat Valkeakoskella ja muissa lähikunnissa. Ja taitavat kulkea vielä pitkään, koska Ideaparkin ”uimahalli” saattaa palvella enemmän niitä ihmisiä, jotka pitävät kylpylätyylistä. Ja ovat valmiita maksamaan siitä.

Viime lehdessä pohdittiin myös, mitä eriskummallisia tapahtumia Lempäälässä voitaisiin järjestää. Sellaisista Suomi täyttyy varsinkin kesäisin. Hauskuutta pitää olla, ja varmasti täällä voitaisiin toteuttaa jonkin oudon lajin MM-kisat. Hupi-jutuilla ei kuitenkaan elinvoimaa ratkaista. Keskusta-alueelle kaivattaisiin jotakin sellaista, mistä paikkakunta tunnettaisiin. Mitä Lempäälästä nyt tiedetään? Ideapark!

Vaikka Hakkarin kartanon alue ei ole keskustaa, sen kehittämisellä voisi olla vaikutusta laajemminkin. Olettaen, että tehtäisiin oikeita ratkaisuja museoraitin ja kartanon osalta. Neljä vuotta sitten perustetun työryhmän laatiman Visio 2025 mukaan kartanosta ollaan suunnittelemassa yhteisöjen taloa kahviloineen. On helppo yhtyä Arto Rastaan Aamulehdessä esittämään ihmettelyyn, miksi uhrata vetovoimainen talo kahvilaksi.

Piikki

Kirjoittajan mielestä hienot visiot eivät riitä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.