Kuntakytköksen vuoksi osa päättäjistä on ollut esteellisiä

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi seurakunnan päätökset Lempäälä-talosta

Lempäälän seurakunta on ollut mukana keskustan kehittämishankkeessa jo vuodesta 2012. Lempäälä-taloon on ollut tarkoitus saada uusia tiloja myös seurakunnalle. Kuva: BSA-Arkkitehdit Oy

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Lempäälän ev.-lut. seurakunnan kirkkovaltuuston tekemät päätökset osallistua Lempäälä-talo-hankkeeseen yhdessä kunnan kanssa.

Kirkkovaltuuston päätökset tehtiin 25.10.2016 ja 7.3.2017. Molemmista päätöksistä valituksen hallinto-oikeuteen allekirjoitti kolme valtuuston jäsentä.

Hallinto-oikeus totesi, että molemmat päätökset on kumottava esteellisyyksien vuoksi.

Kirkkoherra Mikko Oikarisen mukaan seurakunta aikoo jatkaa hanketta, jossa se on ollut mukana vuodesta 2012 lähtien.

Kirkkovaltuusto päätti ensimmäisen kerran hankkeeseen lähtemisestä 16. lokakuuta 2016. Kirkkovaltuutetut Raimo Sirén, Asko Ojakoski ja Asko Siivola valittivat päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Valituksen johdosta seurakunnan kirkkoneuvosto käsitteli asiaa uudelleen tammikuussa 2017. Neuvosto totesi, että kirkkovaltuuston päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja se palautti asian uudelleen valmisteltavaksi.

Kirkkovaltuusto teki 7. maaliskuuta 2017 uuden päätöksen osallistumisesta Lempäälä-talo-hankkeeseen yhdessä kunnan kanssa ja varasi Lempäälä-talosta seurakunnan käyttöön noin tuhannen neliömetrin suuruiset tilat.

Sirén, Ojakoski ja Silvola valittivat myös tästä päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Molemmissa valituksissa he kiinnittivät huomiota seurakunnan ja Lempäälän kunnan päättäjien välisiin henkilökytkentöihin, mutta myös muihin asioihin.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi molemmista valituksista päätökset 16. lokakuuta. Hallinto-oikeuden mukaan vuoden 2016 päätöksen osalta neljä ja vuoden 2017 päätöksen osalta kolme henkilöä ovat olleet esteellisiä.

Hallinto-oikeus katsoo, että esteellisyyksien vuoksi asiat on valmisteltu virheellisessä järjestyksessä ja ne on sen vuoksi kumottava.

– Hallinto-oikeuden mukaan kirkkovaltuuston valmistelutyö ei ole ollut muuten puutteellista tai harhaanjohtavaa, kirkkoherra Mikko Oikarinen toteaa.

– Lempäälän seurakunta jatkaa hankkeen viemistä eteenpäin. Tavoitteena on nykyistä turvallisempien ja tarkoituksenmukaisempien tilojen saaminen Lempäälä-talosta, hän sanoo.

Lempäälän seurakunta on ollut vuodesta 2012 aktiivisesti mukana suunnittelutyössä, joka tähtää Lempäälän keskustan kehittämiseen ja uudelleen rakentamiseen. Lempäälä-talo on osa tätä kokonaisuutta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätökset ovat nähtävillä seurakunnan kirkkoherranviraston ilmoitustaululla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?