1400-luvun Vesilahti esillä kirjamessuilla

Kirjailija Kristiina Vuori (s. 1967) tutustui Elinan surma -runoon ensimmäisen kerran lukiossa. Keskiaikainen kolmiodraama innoitti hänet lopulta kirjoittamaan romaanin Elinan surma, joka ilmestyi keväällä 2018. Kuva: Hannele Niemi

–  On se Laukko upea paikka. Kauniita vesistöjä ja mielenkiintoinen historia, kehui kirjailija Kristiina Vuori Helsingin kirjamessuilla 26. lokakuuta.

Vuori kertoi messuilla tuoreimmasta historiallisesta romaanistaan, Elinan surmasta, jonka kolmiodraama sijoittuu keskiaikaiseen Laukon kartanoon. Kirja on saanut innoituksensa Elinan surma -kansanballadista, jonka Elias Lönnrot keräsi Vesilahdesta 1820-luvulla.

Lönnrot toimi muutamana kesänä kotiopettajana Laukon kartanossa ja kokosi samalla kansanrunoja. Siihen aikaan Elinan surma eli runonlauluperintönä pellavan klihtaussaunoissa Laukon naapurikylässä Hinsalassa.

– Tein kirjaa varten paljon taustatyötä. Laukon kartanon rouva Liisa Lagerstam sai tietää kirjaprojektistani ja kutsui minut Laukkoon. Vietin siellä viikon, jonka aikana tutustuin paikkoihin ja tein muistiinpanoja, Kristiina Vuori kertoo.

Kristiina Vuori aisti ilmapiiriä ja tallasi samoja polkuja, joita emäntäpiika Kirstikin olisi voinut kulkea. Hän yritti selvittää, millaista elämä ja arki olisi voinut olla Laukon kartanossa 1450–1470-luvuilla.

Vuoren kirjoittama romaani on fiktiivinen tarina, ja niin lienee alkuperäinen Elinan surma -balladikin. Historiantutkijat eivät usko runolla olevan historiallista perustaa. Heidän mielestään runossa kerrotut tapahtumat ovat vaikeasti yhdistettävissä asiakirjamerkintöihin, ja sen vuoksi runo tuskin on totta.

Sen sijaan vesilahtelaiset runonlaulajat ovat vakaasti uskoneet runon todenperäisyyteen. Elias Lönnrotille esimerkiksi esiteltiin Klaus Kurjen polttaman rakennuksen paikkaa, jossa paikallisten mukaan ruohokaan ei tahtonut kasvaa.

Järvenpääläinen Kristiina Vuori kävi surmarunon synnyinsijoilla viimeksi kesäkuussa. Ehkä ensi kesänä hän saapuu Laukkoon uudelleen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.