Ideasport Oy voitti kilpailutuksen ja kunta hyväksyi sen tykkilumen levittäjäksi: Lempäälässä hiihdetään ensi talvena kymmenettä vuotta säilölumella

Hakkariin lumetetaan kunnallinen tykkilumilatu

Raimo Urvanta ja Esa Virtanen aloittivat tykkilumiladun lumetuksen hiihtosillalla tiistaina 6. marraskuuta. Hiihtosillan ylitys lumetetaan kokonaan jäähallista tulevalla jäähileellä. Kuvan ottamishetkellä sillan kansi ja alamäki on jo lumetettu ja ylämäen lumetus on alkamassa. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunta järjesti syksyllä päättyneen kilpailutuksen jäähallin lähellä kesäsäilössä olevan tykkilumen levityksestä hiihtäjien tarpeisiin Hakkarissa. Lempääläläinen Ideasport Oy tarjoutui tekemään työn 10 500 eurolla, voitti kilpailutuksen ja tuli valituksi vuoden 2018 Hakkarin tykkilumen levittäjäksi.

Koska Lempäälän kunta maksaa tykkilumiladun tekemisen kokonaan, valmiilla ladulla hiihtäminen on ilmaista kaikille kuntalaisille, niin kuntohiihtäjille kuin hiihtokilpailua harjoittelevillekin. Aikaisempina vuosina hiihtämisestä on peritty maksu ennen luonnonlumilatukauden alkua.

Ideasport Oy:n toimitusjohtaja Esa Virtanen sanoo, että säilöttyä tykkilunta ja jäähallilta syntyvää jäähilettä levitetään latupohjaksi samalla porukalla kuin aikaisemminkin, mutta nyt ei LeKi:n hiihtäjien talkoiden nimissä, vaan Ideasportin tuottamana ostopalveluna kunnalle.

– Työ tehdään samalla osaavalla ja kokeneella tiimillä, kuten ennenkin. Työssä käytetään myös samoja koneita eli kaivinkonetta kuormaamiseen, kolmea traktoriperäkärry-yhdistelmää lumen kuljettamiseen sekä kahta telakonetta lumen tasaamiseen.

 

Alusta asti tykkilumen levityksessä mukana olleelle Ideasportin pääomistaja Esa Virtaselle tykkilumiladun tekeminen on nyt kymmenes kerta eli Lempäälässä vietetään keinolumella hiihtämisessä juhlavuotta

–  Aluksi Ideasport teki ladun täysin omalla kustannuksellaan, mutta sai kunnalta luvan periä hiihtäjiltä käyttömaksua kustannusten kattamiseksi. Lipputulot eivät kuitenkaan ole koskaan kokonaan kustannuksia kattaneet.

Lumitykki odottelee pakkasilmoja Hakkarissa. Kuva: Erkki Koivisto

Viime vuodet tykkilumilatu on tehty Lempäälä Kisan hiihtojaoston nimissä, ja kunta on avustanut ladun tekemistä maksamalla lumen tykityksessä tarvitun veden ja sähkön sekä ladun päivittäisen koneajon. LeKin hiihtojaosto on myös kunnan luvalla perinyt käyttömaksuja kustannusten kattamiseksi.

– Hiihtäjät ovatkin nyt tyytyväisiä, kun kunta on ottanut tykkilumiladun ja sen kustannukset täysin vastuulleen, Virtanen toteaa.

 

Tarkoituksena on tehdä latu hiihtokuntoon heti, kun seuraava vuorokauden kestoinen pakkanen tulee. Ennakkoedellytys on, että on kuivaa. Tämän hetken sääennusteiden perusteella latu pyritään tekemään Virtasen mukaan hiihtokuntoon Tämän hetken sääennusteiden perusteella latu pyritään tekemään Virtasen mukaan hiihtokuntoon viikolla 47. alkuviikosta maanantaista, jos vain on poutaa ja yölämpötilat edes lähellä nollaa.

Lauantaina 1. joulukuuta järjestetään perinteiset kansalliset tykkilumihiihdot.

– Sääennusteet näyttävät nyt siltä, että tykkilumen levitys aloitetaan torstaina 15. marraskuuta ja se jatkuu koko perjantain. Ladun pitäisi olla lauantaina hiihtokunnossa. Edellytyksenä kuitenkin on, että torstaina on kuivaa ja lämpötila lähellä nollaa. Vesisadetta ei saa tulla lumen levityksen aikana, Virtanen tähdentää.

 

Jäähallilla syntyy vuorokaudessa noin kymmenen kuutiota jäähilettä, jota on helppo käyttää tykkilumiladun pohjaksi ja paikkaukseen. Kuva: Erkki Koivisto

Tykkilumilatureitti on suunnilleen sama kuin edellissyksynä. Yksi merkittävä muutos on se, että korotuskukkulalle tehdään edestakaisin hiihdettävän reitin sijasta yhteen suuntaan hiihdettävä silmukka, joka on noin 250 metriä pitkä.

Silmukan kanssa ladun pituus on 1 200 metriä. Käännöspaikka on entiseen tapaan sinisen kopin ja viipalekoulun välissä.

Toinen muutos on helpomman reittivaihtoehdon tekeminen jäähallintakana olevan sorakentän reunaan. Tasaisen pätkän pituus on 150 metriä ja koko helpomman lenkin pituus 900 metriä.

– Näin saadaan myös esimerkiksi lapsia varten hyvin loivapiirteinen vajaan 400 metrin mittainen lenkki, joka kääntyy sillan alituksen jälkeen takaisin sorakentän tasaiselle. Tällä lenkillä voisi keväällä pitää muun muassa nappulahiihdot, koska urheilukenttä on remontissa. Sorakentälle on myös tehtävissä noin 200 metrin mittainen tasainen lenkki, sanoo Virtanen osoittaen Hakkarin hiekkakentällä kaukalon ja pururadan välissä olevaa aluetta.

 

Kilpailutettuun sopimukseen sisältyy nyt vain lumen levitys. Esa Virtasen mielestä kunnan olisi vielä hyvä ladun teon ja päivittäisen koneajon lisäksi varmistaa, että lämpimien kelien varalta ladun paikkaus hoidetaan mallikkaaksi. Ideasport on Virtasen mukaan valmis sopimaan kunnan kanssa myös tänä syksynä ladun paikkauksesta

– Paikkaus olisi entiseen tapaan tehtävissä jäähallista kertyvällä jäähileellä. Jäähilettä syntyy jään höyläämisen seurauksena säännöllisesti noin kymmenen kuutiota vuorokaudessa ja se on erittäin käyttökelpoista ladun paikkaukseen.

 

Ideasport Oy on perheyritys, jonka omistaa Esa Virtanen yhdessä veljensä Eskon ja tyttärensä Johannan kanssa. Yrityksen Virtaset perustivat aikanaan Ideaparkin alle louhitun hiihtoputken ylläpitämistä varten.

– Koska hiihtoputkea ei tullut, yritys ryhtyi tekemään ja ylläpitämään kesän yli säilöttävää tykkilunta. Alusta asti tykkilumen lisäksi on käytetty jäähallista kertyvää jäähilettä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.