Veteraanipalveluihin käytetään Kuopiossa peräti 10 500 euroa – Lempäälä ja Vesilahti jäävät koko maan keskiarvostakin

Suomen Sotaveteraaniliitto listasi hiljattain, kuinka paljon rintamaveteraanien kotona asumista tukeviin palveluihin käytettiin viime vuonna kunnissa tai kuntayhtymissä rahaa. Kunnat oli laitettu palvelurahamäärän käytön perusteella suuruusjärjestykseen, ja listan kärjessä oli Kuopio.

Kuopio käytti viime vuonna jokaista veteraania kohti 10 506 euroa.

Lempäälä käyttää palveluihin rahaa 1829 euroa veteraania kohti. Se on keskiarvoa vähemmän, sillä keskimäärin koko maassa käytettiin 2187 euroa veteraania kohti.

Veteraanityön asiakasohjaaja Mari Väätäinen Lempäälän kunnasta kertoo, että Lempäälässä rintamaveteraanit ovat saaneet määrärahalla siivousta, pihatöitä, kotihoitoa, turvapuhelimia, päivätoimintaa, apuvälineitä, kuljetuspalveluja ja saattajapalvelua.

– Lempäälässä ateriapalvelu ei kuulu Valtiokonttorin rintamaveteraanien kotona asumista tukevien palveluiden määrärahalla tuotettuihin palveluihin, vaan Lempäälän sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen mukaan kunnan rintamaveteraaneilla on oikeus maksuttomaan ateriapalveluun. Näin Valtiokonttorin määrärahoja on voitu käyttää asumista tukeviin palveluihin tai apuihin, Väätäinen kertoo.

Valtiokonttorin taholta edellytetään veteraanin palvelutarpeen arviointia, jolla selvitetään veteraanien tarvitsema apu kotonaan pärjäämisessä.

– Määräraha ei jakaudu tasaisesti kaikkien veteraanien kesken, koska osa veteraaneista ei halua mitään apuja ja toisilla tarve voi olla hyvinkin suuri, Väätäinen huomauttaa.

Sotaveteraaniliiton tietojen mukaan Lempäälässä asuu 30 veteraania. Lukumäärä pitää Väätäisen mukaan sisällään myös sotainvalidit.

– Sotainvalidien tarvitsemia palveluita ei kustanneta Valtiokonttorin kotona asumista tukevien palveluiden määrärahasta, vaan nämä kustantaa Tapaturmavirasto, hän toteaa.

 

Vesilahden tietoja Sotaveteraaniliiton listauksessa ei oltu eritelty, sillä Vesilahti tuottaa kyseisiä palveluja Pirkkalan yhteistoiminta-alueen kanssa, mutta listan mukaan Pirkkalan ja Vesilahden alueella yksittäinen veteraani saa 1646 euron edestä palveluja. Vesilahdessa veteraanit saavat myös kunnalta ilmaisen ateriapalvelun kotiin. Ateriapalveluihin kunta käytti viime vuonna 13 885 euroa.

– Valtion myöntämällä määrärahalla veteraanit ovat Vesilahdessa saaneet esimerkiksi turvapuhelimia, siivousta, pihanlaitto- ja ruohonleikkuupalvelua, hieman sen mukaan, kuka mitäkin tarvitsee tai haluaa. Kartoitan kotikäynnillä asiakkaan kanssa hänen toiveitaan ja tarpeitaan, ja veteraanit ovat saaneet yksilöllisiä palveluita aika hyvin, asiakasohjaaja Kirsi Toivonen arvioi.

Vesilahdessa on kuusi veteraania ja neljä rintamalottaa.

 

Suomen Sotaveteraaniliiton tiedot perustuvat Valtiokonttorilta saatuihin tilastoihin.

Sotaveteraaniliiton sosiaali- ja terveyspalvelutoimikunnan puheenjohtaja Pekka Paatero toteaa kuntien välisten erojen olevan käsittämättömiä.

– Rintamaveteraanien kuntoutuksen ja kotiin annettavien palvelujen rahat ovat valtion budjetista ja totta kai valtio edellyttää, että ne käytetään täysimääräisinä. Jos rahat eivät riitä, kunnat voivat hakea lisämäärärahaa ja myös saavat sitä, hän muistuttaa.

Kaikkiaan Suomessa palveluihin käytettiin varoja 34 miljoonaa euroa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.