Paikallinen ruoka, viini, ystävät ja kulttuuri ovat italialaisille tärkeitä

Italia on ihan erilainen EU-maa

Auringonlasku Roomassa. Näkymä Espanjalaisilta portailta.

Paavi, mafia, Berlusconi ja nyt  Viiden tähden liike. Italia aiheuttaa jatkuvaa päänvaivaa EU:lle. Matkaohteena se on aina kiehtova, kuten LVS:n lukijamatkalaiset saivat huomata.

Maanantaiaamu Roomassa on pilvipoutainen ja lämpötila 17 asteen paikkeilla.  Viikonvaihteessa oli toisin.

Kadut tulvivat kovan rankkasateen takia ja rakeista syntyneet jäälautat viilettivät virtana pitkin historiallisia kivettyjä katuja. Päivää myöhemmin vain muutama lätäkkö kertoo menneestä myrskystä.

Rajuja sateita ja tulvia Roomassa on koettu ennenkin aina 1400-luvulta lähtien.  Viimeisin Tiberjoen pintaa lähes ennätyskorkeuksiin nostanut tulva oli 2008.

Roomalainen kauppakeskus. Aika hieno.

Ikuisena kaupunkina tunnettu Rooma on lähes 3 000 vuoden ikäinen.  Pietarinkirkko, Espanjalaiset portaat, Colosseum, Pantheon… Roomassa on useita tärkeitä historiallisia rakennuksia ja kaupungin keskusta onkin Unescon maailmanperintökohde.

Meitä varten oli levitetty punainen matto. Vai oliko sittenkään?

Vanhassa keskustassa on vaivattominta liikkua kävellen.  Samalla näkee paikallista elämänmenoa ja monenmoisia pikkuputiikkeja.  Ne, jotka haluavat päästä nopeasti rahoistaan eroon, suunnistavat kauppakatujen merkkiliikkeisiin.

Italiassa arvostetaan paikallista ruokaa ja se näkyy myös ravintoloiden tarjonnassa. Italialaiset matkailevat paljon kotimaassaan ja yhtenä painavana syynä ovat kunkin alueen paikalliset ruoat.

Pasta, kastike ja parmesaanijuustoa sekä lasillinen punaviiniä. Italiassa arvostetaan omia, paikallisia ruokia.

Turisti on suositussa matkailukaupungissa vapaata riistaa ja tämä pätee tietenkin myös ravintolassa. Jos turistina haluaa välttää ylimääräiset maksut, kannattaa suunnistaa pystybaariin ja pyytää siellä ruokalista.  Mikäli menee pöytään istumaan, voi loppulaskusta löytyä ”pöytämaksu” tai muu vastaava, jopa huomattava turistilisä.

Opaskirjat ja oppaat varoittelevat taskuvarkaista. Italiasta löytyy tämän lajin maailmanluokan  taitureita, joiden varalta lompakot ja käsilaukut kannattaa sijoittaa niin, että omistajallaan on niihin koko ajan tuntuma.

Kaduilla kävellessä eniten huomiota herättää liikenteen vauhti ja sekamelska.  Kaikkia huristelijoita ei edes punainen liikennevalo pysäytä.

Roomassa autoja pysäköidään pitkin, poikin ja vinottain. Kuvassa näkyvä pysäköintitapa on laillinen.

Roomassa auton pysäköinti on aivan oma taiteenlajinsa. Autot pysäköidään muutaman sentin etäisyyksillä pitkittäin, poikittain ja vinottain. Pysäköityjä autoja löytyy liikenteen jakajien korokkeilta, risteyksistä ja puistosta puiden alta. Kaikki tila käytetään.

Kun on ahdasta, tulee  osumia, ja melkein kaikissa autoissa näkyy lommoja.

 

Rooman jälkeen lukijamatkalaisten bussi lähti kohti Castiglione Del Lagoa, joka on Lempäälän ystävyyskunta.

Trasimenojärven rannalla sijaitseva Castiglione del Lago on viehättävä kaupunki, jonka vanha, keskiaikainen keskusta on säilynyt hyvin.

Vanhan kaupungin helmiä ovat renesanssityylinen Palazzo della Corgna, joka toimii kaupungintalona, museona ja galleriana, sekä 1200-luvulla rakennettu kahdeksankulmainen linna.

Kaupungin edustajat ottivat lukijamatkalaiset vastaan palatsin hienoimmassa huoneessa, jonka seinät on koristeltu sotatantereella menestyneen Ascanio della Corgnan taisteluja kuvaavilla hyvin näyttävillä  freskoilla.

Nykyisen kaupungintalon salin katon freskoja.

Kaupungin edustajat olivat järjestäneet matkalaisille yllätysohjelmaa. Ensin ryhmä kuljetettiin Cooperativa Oleificio Pozzuolesen, paikallisten oliivinviljelijöiden osuuskunnan tiloihin. Siellä isännät esittelivät, miten oliivista puristetaan laadukasta oliiviöljyä.

Osuuskunnan osakkaat voivat puristaa oliivioljynsä yhteisillä koneilla.

Paikallinen oliiviöljy on menestynyt erinomaisesti vertailuissa ja sitä myydään Italian lisäksi Saksassa. Oliiviöljyn valmistajien mukaan laadukas öljy maistuu kirpeältä.

Oliiviöljyn parista matka jatkui upealle viinitilalle, missä oli mahdollisuus maistella tilan tuotantoa ja ostaa kotiinviemisiä. Maistelun kera tarjotaan juustoa ja leikkeleitä.

 

Matkan kolmantena kohteena oli Firenze, joka maailmalla tunnetaan parhaiten taiteilijoistaan. Dante ja Michelangelo ovat syntyneet Firenzessä ja siellä Boccaccio kirjoitti Decameronen.

Firenze sijaitsee Toscanan alueella kolmen sadan kilometrin päässä Roomasta. Kaupungin halki virtaa Arnojoki, joka runsaiden sateiden jälkeen 1966 tulvi niin rajusti, että veden pinta nousi 11 metriä normaalia korkeammalle.

Vanhoille rakennuksille ja freskoille aiheuttaneen tulvan merkkejä on edelleen nähtävissä.  Vastaisen varalle yläjuoksulle on rakennettu patoja.

Firenze on yksi Euroopan suosituimmista matkailukaupungeista.  Lokakuun loppupuolella ei kuitenkin ollut mitään tungosta sen paremmin Roomassa kuin Firenzessä. Syksy onkin oivallista aikaa matkustaa Italiaan, sillä kesällä ja varsinkin loppukesästä lämpötila voi olla alueesta riippuen jopa 40 asteen tuntumassa.

Kaupunki on halunnut monipuolistaa matkailusta riippuvaista elinkeinoelämäänsä ja niinpä keskustan ulkopuolelle on syntynyt muun muassa elintarvike, vaate- ja nahka-alan teollisuutta.

Firenzestä löytyy paljon nahka-alan liikkeitä, jotka myyvät muun muassa takkeja, laukkuja ja kenkiä.

Hotellimme vieressä oleva katu Nazionale oli täynnä nahkatuotteita myyviä kojuja, jotka illalla purettiin pois ja aamulla pystytettiin takaisin. Urakka oli valtava, ja lähes kaikki myyjät olivat maahanmuuttajia. Moni heistä oli lähtöisin Bangladeshistä. Myyjän kädessä raha oli vain hetken, sillä vikkelät välikädet kävivät keräämässä setelit heti kauppojen synnyttyä.

Hinnat olivat suomalaisittain edullisia ja pienen hintakeskustelun jälkeen vieläkin edullisempia.

Arnojoki ja sillat illalla.

Paluumatkalla lentokentälle poikettiin vielä nuuhkimassa Välimeren ilmaa Santa Severan linnan maastossa. Potretissa osa seurueesta.

Viinitilalla maisteltiin viinejä.

Firenzeä iltavalaistuksessa.

Kahvihetki roomalaisessa kahvilassa. Kahvikupit ovat pieniä ja kahvi vahvaa jotakuinkin riippumatta siitä, mitä tilaa. Hetkeä aiemmin pöydästä poistui mieshenkilö, jota kolme karskin näköistä turvamiestä suojasi.

Maan alle kiven sisään hakatussa viinikellarissa oli vanhoja ja erittäin vanhoja viinejä. Vierailimme Antica Cantina Leonardi -viinikanttiinissa, joka on lajissaan alueen vanhin.

Castiglione Del Lagossa viinitilan nuori isäntä sai muutaman matkaseurueen jäsenen pohtimaan, voisiko vaihtoehtoinen tulevaisuus löytyä Italiasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?