Politiikkaviikolla eduskunnassa Vesilahden yläasteen edustajana

9.-luokkalaisryhmä kansanedustaja Anders Adlercreuzin seurassa eduskunnan istuntosalissa. Kuva: Anna Embuske/Allianssi ry

Viikolla 44. vietettiin valtakunnallista politiikkaviikkoa. Viikon tarkoituksena oli tutustua politiikan toimintamekanismeihin ja ajankohtaisiin poliittisiin aiheisiin. Politiikkaviikkoa vietettiin sadoissa oppilaitoksissa ympäri Suomen ala-asteista lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Politiikkaviikkoa on organisoinut Allianssi ry.

Yksi politiikkaviikon tapahtumista oli “Opetusministerin tet-päivä”. Kuka vain 9.-luokkalainen sai hakea mukaan päivään, jona pääsisi tutustumaan Suomen eduskuntaan, oikeusministeriöön sekä opetus- ja kulttuuriministeriöön. Hakijoita oli 108 ja päivään valittiin 10 nuorta.

Päivämme alkoi yhteisellä aamupalalla ja tutustumisella. Kävimme läpi ennakkotehtävät eri eduskunnan puolueista. Sen jälkeen lähdimme vierailemaan Suomen eduskuntaan. Vaikka eduskunnassa vietettiin istuntovapaata viikkoa, meitä vastassa oli RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreuz. Myös eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) otti meidät vastaan valtiosalissa. Saimme haastatella sekä puhemiestä että kansanedustaja Adlercreuzia. Puhuimme heidän kanssaan politiikan ajankohtaisista asioista ja nuoriin liittyvistä aiheista.

9.-luokkalaisryhmä opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen vieraana. Kuva: Anna Embuske/Allianssi ry

Lounaalla meitä haastateltiin ja kuvattiin Allianssin koostevideoon päivästä. Päivän aikana vierailimme oikeusministeriössä, jossa meille kerrottiin lainsäätöprosessin kulusta sekä sähköisistä vaikuttamisalustoista, joita oikeusministeriö kehittelee. Vierailimme myös opetus- ja kulttuuriministeriössä, jossa pääsimme tapaamaan ja haastattelemaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.).

Kaikilla nuorilla oli mukanaan opettajat, minun mukanani oli historian ja yhteiskuntaopin opettajani Susanne Hannula.

 

Teksti: Michaela Jokiniemi

Kuvat: Anna Embuske/Allianssi ry.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.