Lempäälä alkaa laskuttaa vesilahtelaisten vesilaskut

Palvelusihteeri Sari Hietala-Karlsson (vas.) ja toimistosihteeri Helena Urvanta esittelevät uudenlaista vesimittaria Vesilahden teknisen toimen tiloissa Narvan toimipisteessä. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän Vesi alkaa operoida vesihuoltoa Vesilahdessa. Ensin aloitetaan vesilaskutuksesta.

Vesilahdessa ei siis kannata pelästyä, vaikka laskussa lukee sekä Vesilahden että Lempäälän nimet. Lasku on oikea eikä valesellainen.

Lempäälän Vesi on huolehtinut Vesilahden kunnassa syntyvien jätevesien käsittelystä vuodesta 2007 lähtien. Myös puhdas vesi on pääosin virrannut Vesilahteen Lempäälän kautta.

– Puolisentoista, kaksi vuotta sitten alettiin kuntien välillä suunnitella syvempää konkreettista vesihuoltoyhteistyötä. Se on päätetty toteuttaa sopimuspohjaisena, taustoittaa Lempäälän Vesi -liikelaitoksen toimitusjohtaja Lasse Sampakoski.

Suunnittelun ja mietinnän tulos on se, että Lempäälän Vesi alkaa operoida Vesilahdessa samoin kuin  Tampereen Vesi -liikelaitos toimii kuntarajat ylittävän yhteistyön merkeissä Pirkkalassa.

Uuteen järjestelmään siirtymisen kaksivuotinen sopeutumiskausi alkaa vuoden 2019 alusta. Eli toiminta alkaa uusin puittein vuoden 2021 alusta.

– Silloin vesilahtelaistenkin asiakkaiden maksamat käyttö- ja perusmaksut tulevat suoraan Lempäälän Vedelle. Lempäälän Vesi puolestaan maksaa vesihuoltoverkosta vuokraa Vesilahden kunnalle. Liittymismaksutulot edelleen Vesilahdelle. Vesihuoltoverkoston kunnossapito siirtyy Lempäälän Vedelle.

– Hoidamme Vesilahden verkostoa ja vesihuoltoa kuin omaamme. Sopimuksen mukaan Vesilahden kunta investoi vesihuoltoverkkoon saamallaan vuokra- ja liittymismaksutuloilla, Sampakoski erittelee.

 

Uuden järjestelmän käyttöönotossa vesilaskutus alkaa ensimmäisenä. Jatkossa Lempäälän Vesi lähettää laskut asiakkaille myös Vesilahdessa. Rahat tilitetään sopeutumiskauden aikana kuitenkin Vesilahden kunnalle kuten aiemminkin.

– Molemmilla kunnilla on nyt käytössään sama vesilaskutusohjelma, mikä helpottaa operointia, sanoo Lempäälän Veden toimistosihteeri Helena Urvanta, joka jatkossa huolehtii laskut matkaan. Vesilahden kunnan teknisen puolen palvelusihteeri Sari Hietala-Karlsson on tähän asti lähettänyt laskut vesilahtelaisasiakkaille.

– Vesilahden kunta on tähän asti itse huolehtinut laskut asiakkaille. Hyvä kun osin käsin tehty työ nyt automatisoituu tehtäväksi sähköisesti ja siirtyy Lempäälään. Virhetulkintojen määrä vähenee, sanoo Hietala-Karlsson.

– Asiakkaiden kannalta tämä on hyvä juttu. Vesilaskutuksessa siirrytään nykyaikaan, mutta vesitaksat eivät sen johdosta ole muuttumassa, hän sanoo.

Seuraavaa laskutusjaksoa varten asiakkaille lähetetään mittarilukukortit marras- ja joulukuun taitteessa. Vesimittarilukeman voi ilmoittaa joko merkitsemällä lukema palautettavaan korttiin tai suoraan netissä vesitilisovelluksella.

Samassa yhteydessä kysytään asiakkaiden kännykkänumerot, joihin voidaan tarvittaessa tiedottaa suoraan esimerkiksi häiriötilanteissa.

Lempäälän Vedellä on lisäksi somekanavina oma facebook-sivunsa ja twitter-tilinsä. Instagramiakin ajetaan sisään.

 

Lempäälässä vesihuollon parissa on hieman alle 5 000 asiakasta. Vesilahdessa vesiliittymiä on hieman alle 900. Lasse Sampakosken mukaan Vesilahdessa vesiputkistolla on suhteellisen paljon mittaa, mutta liittyjiä vastaavasti harvassa.

Vesilahdessa asiakkaiden liittymäsopimukset tehdään kaksivuotisen sopeutumisjakson ajan vielä Vesilahden kunnassa. Kuluvan vuoden aikana Vesilahdessa on myönnetty kaikkiaan 127 rakennuslupaa, joista asuinrakennusten lupia on kahdeksan.

– Vesilahdessa putkisto on vielä suhteellisen nuorta, koska pääosin järjestelmä on otettu käyttöön 1980-luvun puolivälissä tai sen jälkeen. Lempäälässä ensimmäiset järjestelmät otettiin käyttöön jo 1960-luvun alussa.

– Automaatiot uusitaan jätevedenpumppaamolla. Sopeutumiskaudella Vesilahdessa vaihdetaan myös vanhoja vesimittareita uusiksi. Vikapäivystys pysyy Vesilahdessa niin kuin ennenkin, mutta noin vuonna 2020 se siirtyy Lempäälään.

 

Kun asiakas haluaa antaa vesiasioissa palautetta tai esittää kysymyksiä, oikea sähköpostiosoite on vesilaskutus@vesilahti.fi. Vesimittarilukemat ja muut viestit kulkevat sähköisesti perille myös käyttöön otetun vesitili.fi/vesilahti -linkin kautta.

– Muutoksesta tulee asiakkaille hyvissä ajoin myös esite ja nettiin ohjeita, Urvanta ja Hietala-Karlsson sanovat

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.