Luonto korostuu vesilahtelaisnuorten näyttelykuvissa

Jussi Jarva, Linnea Kujala ja Michaela Jokiniemi kokivat kevään valokuvatyöpajan paitsi mukavaksi, myös hyödylliseksi. Näyttelyssä eniten innostusta on herättänyt Kujalan kuva perheen kissasta, joka katselee mustikkapiirakkaa. Kuva: Kea Pesonen

Keväällä Vesilahdessa pidetyn nuorten valokuvatyöpajan tuotoksia on kuluneen syksyn aikana koottu näyttelyyn Tampereelle. Näyttely oli avoinna viime viikon ajan SNAP-valokuvafestivaalin yhteydessä, ja esillä oli myös kahden Tampereella pidetyn kuvaustyöpajan kuvia.

Vesilahtelaisten nuorten työpajakuvat saavat näkyvyyttä myös paikallisesti, sillä ne ovat nähtävillä Vesilahden kirjastossa marraskuun 29. päivään saakka.

Linnea Kujala, 15, on yksi 10 vesilahtelaisnuoresta, jotka osallistuivat maalis-huhtikuun vaihteessa Vesilahden nuorisotoimen ja Valokuvakeskus Nykyajan järjestämään työpajaan. Hän halusi kuvata erityisesti positiivisuutta henkiviä kuvia.

– Kuvani ovat sellaisia, että niistä tulee katsojalle hyvä mieli. Työpajassa parasta oli se, kun sai taltioitua jonkin kivan hetken kameralla.

Työpaja oli osa Suomen Valokuvataiteen Museon valtakunnallista SNAP-työpajahanketta, jossa rohkaistiin nuoria ilmaisemaan heille tärkeitä asioita valokuvaamalla. Vesilahden työpajaan osallistuneen Michaela Jokiniemen, 15, mielestä nuoret pääsivät kuvaamaan rennossa ilmapiirissä.

– Saimme työpajassa mielenkiintoisia kuvaustehtäviä ja ideoita. Sosiaaliseen mediaan kuvatessa on aina päällimmäisenä se paine, että täytyy saada hyvä kuva. On vapauttavampaa kuvata ihan muuten vain.

Sosiaalinen media on vakiinnuttanut kuvaamisen osaksi nuorten arkea. Vesilahden työpajaan osallistunut Jussi Jarva, 16, on vakuuttunut siitä, että nykyään nuoret kuvaavat teknisten mahdollisuuksien ansiosta enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Hyvien kännykkäkameroiden avulla kaikki pystyvät ottamaan hienoja kuvia. Ilmaiset kuvankäsittelysovelluksetkin ovat laajentaneet sitä, mitä kaikkea kuvan eteen voi tehdä.

Tanja Formisto, 16, oppi työpajassa käyttämään järjestelmäkameraa. Hänen kahdesta kuvastaan ylempi on otettu koulun urheilukentän vierestä. Formistolle tärkeä yksityiskohta on taivaan keskellä näkyvä pienen pieni kuunsirppi. Kuva: Kea Pesonen

Vesilahden ja Tampereen työpajojen ohjaajana toimineen kuvataiteilija Saara Sillanpään mukaan vesilahtelaisten kuvissa korostuvat voimakkaasti ympäristöteemat, kuten maisemat ja luontoaiheet. Nuoretkin toteavat luonnon olevan heille tärkeä, sillä se on Vesilahden maaseudulle ominainen piirre ja merkittävä osa nuorten arkiympäristöä.

– Monissa ryhmämme kuvissa näkyy esimerkiksi metsää, hiihtolatua tai rakennuksia aivan luonnon äärellä, kaukana keskustan valoista, Jussi Jarva pohtii.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.