Piikki: Nykyajan kamikazet

Mikä yhdistää kamikazet, pommivöihin pukeutuneet itsemurhaterroristit ja pimeillä teillä tummissa asuissaan liikkuvat ihmiset?

Kamikaze-lennot muistetaan toisen maailmansodan loppuvaiheista, jolloin japanilaiset lentäjät hyökkäsivät Yhdysvaltojen sotalaivojen kimppuun törmäämällä lentokoneillaan laivan kanteen tai kansirakenteisiin. Koneet oli lastattu räjähteillä, ja törmäykset aiheuttivat laivoille valtavaa tuhoa. Nykyaikana kuulemme jatkuvasti terroriteoista, joista moni on toteutettu itsemurhaiskuna. Joku uskonnolle tai muulle asialleen vihkiytynyt räjäyttää itsensä keskellä väkijoukkoa, jolloin seuraukset ovat murheelliset. Pahimmissa tapauksissa kuolonuhreja on kymmeniä.

Edellä mainituilla ryhmillä on ollut selvä motiivi, joka on ajanut heidät noihin äärimmäisiin tekoihin. Kamikaze-lentäjät uhrasivat itsensä isänmaan puolesta, ja viime aikojen itsemurhaiskijöillä voi olla harhaoppisten tappamisen lisäksi kannusteena lupaus ikuisesta elämästä.

Entä heillä, jotka kulkevat marraskuun pimeydessä tummissa vaatteissa ilman minkäänlaisia heijastimia? Mikä on heidän motiivinsa? Nyky-yhteiskunnassa erilaiset syyt saattavat ajaa ihmisiä itsetuhoisiin ajatuksiin. Ja valitettavan monilla asia ei jää vain ajatukseksi. Mutta en voi uskoa, että kaikki ne ihmiset, jotka yhtäkkiä ilmestyvät kuin tyhjästä autoilijan näkökenttään, oikeasti hautoisivat itsemurhaa.Toivoisinpa joskus saavani kyytiin pelkääjän paikalle (sananmukaisesti) jonkun noista pimeistä kävelijöistä. Ajaisimme illalla tihkusateessa Tampereentietä Hakkarista kirkolle. Koko matkalla on katuvalot, mutta ne eivät juuri paranna asiaa. Repsikkana istuva voisi tällöin itse laskea, miten monta kertaa ehdimme pelästyä, kun joku musta hahmo tulee keskikorokkeen yli ja on jatkamassa suoraan eteemme. Jotta voi välttyä törmäyksiltä, on ennen näitä lukuisia suojateitä lähes pysähdyttävä, ja silmien on noustava pari senttiä kuopistaan.  Eikä kyse ole vain jalankulkijoista, myös pimeitä pyöräilijöitä liikkuu teillä paljon. Heistä pahimpia ovat suojatien yli vauhdilla ja mistään säännöistä piittaamatta ajavat hurjastelijat.

Joku saattaa ajatella, että eikö ihminen saa päättää itse omasta turvallisuudestaan? Voiko yhteiskunta vaatia tai peräti pakottaa lain nimessä käyttämään heijastinta? Monet ovat kaikkea holhousta vastaan ja haluavat pitää turvallisuuteenkin liittyvät valinnat itsellään. Tällainen pohdinta on sukua elintapoihin liittyville kysymyksille. Jos joku haluaa elää epäterveellisesti, mitä se muille kuuluu? Kyllä se kuuluu. Kun esimerkiksi tupakoinnista aiheutunutta keuhkosyöpää hoidetaan meidän muiden maksamilla verorahoilla, huonojen elintapojen vaikutus kanssaihmisiin on kiistaton.

Mutta palataanpa ensimmäiseen kysymykseen. Kamikaze-lentäjät ja itsemurhaiskijät ovat tappaneet joukoittain ihmisiä. Eihän ilman heijastinta kulkeva aiheuta vaaraa muille kuin itselleen. Taas väärin! Yliajaja saa varmasti tuomion, ja mikä vielä pahempaa, henkinen trauma voi pilata hänen koko elämänsä.

Kirjoittajan (pelästymis)mitta alkaa täyttyä

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.