Katja Parkkinen Ideaparkin Suomalaisesta kirjakaupasta sanoo, että joulun paras lahja on kirja.

Viltti, glögi ja kirja – ja joulu on tullut

Joulunpyhinä on mukava kääriytyä huopaan ja tarttua kirjaan, jos siihen on aikaa. Katja Parkkinen itse ei tähän joukkoon kuulu, vaikka kirjojen suurkuluttaja onkin.

Jouluna useimmilla on aikaa rentoutua ja ottaa ruokailun jälkeen kirja käteen. Toisin on Ideaparkin Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäälliköllä Katja Parkkisella, joka on kirjojen suurkuluttaja, mutta jolle joulu tietää kiireitä.

– Joulumyynti ja joulun jälkeinen alennusmyynti ovat liikkeessä kiireistä aikaa.

– Lisäksi omat ja puolisoni sukulaiset asuvat eri puolilla Suomea, joten joulunviettoon ei montaa päivää jää. Mutta töissä on ihana nähdä, että ihmiset yhä arvostavat sitä, että kirja on kirja, hän toteaa.

Joulu on Parkkisen mukaan Suomalaiselle kirjakaupalle liiketoiminnallisesti merkittävä.

– Kirjalahja ei ole menettänyt suosiotaan ja joululahjaksi niitä ostetaan todella  paljon, Parkkinen vakuuttaa.

Mutta mitä tänä jouluna sitten luetaan? Katja Parkkinen arvioi marraskuun lopussa julkistettavan kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajateoksen nousevan tänäkin vuonna suosituksi sen saaman julkisuuden vuoksi.

– Yleensä myös syksyn kirjamessuilla menestyneitä kirjoja kysytään meiltä.

Parkkinen uskoo Kari Hotakaisen formulakuski Kimi Räikkösestä kertovan teoksen Tuntematon Kimi Räikkönen olevan tänä vuonna suosittu. Hän arvioi elämäkerroista myös USA:n entisen presidentin puolison Michelle Obaman tarinan ja jalkapalloilija Zlatanin uraa käsittelevän teoksen kiinnostavan lukijoita.

Ilkka Remes, Tuomas Kyrö ja Raija Oranen tuttuina kirjailijoina jatkavat Parkkisen mukaan hyvää linjaansa ja uudemmista nimistä esiin etenkin nousevat Minna Rytisalo ja Tommi Kinnunen. Rytisalon teos Rouva C. käsittelee Minna Canthin elämää ja Kinnusen Pintti kertoo lasitehtaan väestä.

– Kinnusen tyyli kirjoittaa on kaunis ja tarina kiinnostaa varmasti monia, Parkkinen sanoo.

Jännitysromaaneista Katja Parkkinen on vakuuttunut ruotsalaisen Mariette Lindsteinin Ehdottomasta vallasta.

– Tarina on fiktiivinen, mutta se pohjaa kirjailijan omakohtaisiin kokemuksiin skientologisesta kirkosta. Luin sen yhdessä päivässä, ja olen kaikille siitä vinkannut.

Parkkinen itse lukee mielellään ja paljon. Yöpöydällä lukuvuoroaan odottaa yleensä 10–15 kirjaa.

– Olen lukenut aina. Saatoin pienenä lukea seitsemän Neiti Etsivää päivässä. Nykyään luen 300-sivuisen teoksen päivässä. Lukeminen on parasta mitä tiedän.

 

Katjan kirjalahjavinkit:

Kirja on hyvä lahja. Myymäläpäällikkö Katja Parkkinen jakaa ohessa omalle lähipiirilleen tänä jouluna aikomansa kirjahankinnat.

Miehelle: Tuntematon Kimi Räikkönen, Kari Hotakainen. ” Varmasti yksi vuoden hittikirjoista. Mieheni on formulan ystävä. Todennäköisesti Kimi menee isälleni sen jälkeen, kun mieheni on sen lukenut.”

Siskolle: Ole minun, Josie Siver.  ”Kevyempi rakkaustarina.”

Isälle: Idiootit ympärilläni, Thomas Erikson. ”Viihdyttävä kirja ihmisten vuorovaikutuksesta.”

Äidille: Mitfordin murhat, Jessica Fellow. ”Dowtown Abbey -sarjan taustalla olevan kirjailijan uusi teos. Perienglantilaista charmia.”

Kummitytölle: Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan. (toim.) Taru Anttonen, Milla Karppinen. ”Toimii laajalla ikäskaalalla. Voi lukea iltasatumuodossa, mutta toimii myös isommille tytöille.”

Ekstra. Mitä hankkia…:

Kummipojalle?: Neropatin päiväkirja, Jeff Kinney. ”Humoristiseen ja sarjakuvamaiseen tyyliin tehty teos, mistä on helppo jatkaa lukemista.”

17-vuotiaalle nuorelle?: Victoria Aveyard, Hopea-sarja. Uusimpana juuri ilmestynyt Sodan myrskyt. ”Suurien tarinoiden ja fantasian ystäville.”

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?