Pirkanmaan lottaperinteiden ilta Kuljun koulussa

Sukupolvet kohtasivat illan aikana.

Lempäälän Kuljun koululla vietettiin Pirkanmaan Lottaperinteiden iltaa, jossa rehtori Anneli Kesola vastasi juhlan järjestelyistä. Paikalla oli erityisesti tamperelaisia, valkeakoskelaisia, lempääläisiä ja vesilahtelaisia lottia, pikkulottia ja perinnelottia.

Pirkanmaan Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Inkeri Haarla-Kettusen tervehdyssanojen jälkeen ohjelmassa oli oppilaiden esitys ”Suomea sanoin ja sävelin”. Koulun 6b:n ja 6d:n oppilaiden musiikintäyteinen ja opettaja Erja Jaakkolan, juuri tälle yleisölle, räätälöimä Suomen historiaan ja erityisesti viime sotavuosien kohtalonhetkiin keskittynyt esitys oli koskettava ja valloittava.

Viimeistään antaumuksella ulkomuistista esitetty ”Veteraanin iltahuuto” kostutti jokaisen juhlavieraan silmäkulmat. Opettaja Paula-Maija Sahrmanin johtama ja apulaisrehtori Tommi Roinisen säestämä 50 oppilaan kuoro valloitti yhä uudelleen nekin muutamat paikalliset, jotka hieman erivivahteisessa muodossa olivat näitä lapsia aikaisemminkin kuulleet.

Pirkanmaan Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Inkeri Haarla-Kettunen, Suomen Lottaperinneliitto ry:n pääsihteeri Riitta Kokko-Parikka
ja Kuljun koulun rehtori Anneli Kesola.

Illallisten jälkeen rehtori Kesola piti esitelmän aiheesta ”Lottatyö isoäitini aikana”, jossa hän mumminsa, Klaara Juhannin, kirjoittamien muistiinpanojen, puheiden sekä paikallisen Lotta Svärd-yhdistyksen tyttöosaston puheenjohtajakokemusten pohjalta kertoi Uudenkaupungin lotta- ja pikkulottatyöstä 1930-luvun puolivälissä.

Illan päätöksenä Suomen Lottaperinneliitto ry:n uusi pääsihteeri Riitta Kokko-Parikka esittäytyi ja toi liiton terveiset sekä tiivisti illan kokemukset seuraavasti: ”Opettajien ansiokas työ oli valanut esiintyjiin innostuksen palon ja loi vahvaa uskoa siihen, että lottaperinnetyötä jatkavat myös meidän jälkeemme tulevat sukupolvet. Monitaitoisen koulun rehtorin Anneli Kesolan ainutlaatuiseen suvussa säilyneeseen aineistoon perustuva esitys lottatyöstä hänen isoäitinsä aikana vei meidät elävästi aikaan, jolloin Lotta Svärd -järjestö oli voimissaan. Itselleni se toi myös lämpimiä muistoja vastaavissa tehtävissä toimineesta isoäidistäni Alli Nihtilästä.”

Illan aikana moni muukin kävi kiittelemässä upeasta sukupolvien kohtaamisen tilaisuudesta. Mieleenpainuvimmaksi jäi erään vierailijan napakka toteamus: ”Kyllä kannatti jättää Tampereen Filharmonian konsertti tänään väliin”.

Suojelusenkeli-laulu.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.