Kohteet liittyvät maailmaan ja ihmisiin, jota ei enää ole

Voiko muinaisjäännöksen adoptoida?

Pirkanmaan maakuntamuseon rakennustutkija Miinu Mäkelä opastaa innostuneita muinaisjäännösten adoptoinnissa Pirkanmaalla.

Pirkanmaan maakuntamuseo on jo pitkään koordinoinut vapaaehtoistyötä muinaisjäännösten ja rakennusperinnön hyväksi. Adoptoi monumentti –hankkeen idea on saatu Skotlannista ja sitä on aloitettu toteuttaa Pirkanmaalla vuonna 2009. Pirkanmaalta se on levinnyt kohtuullisen lyhyessä ajassa myös muualle Suomeen.

Adoptiotoiminnan tavoitteena on, että ihmiset voisivat ottaa kulttuuriperinnön oman arkensa osaksi. Muinaisjäännökset ovat lain mukaan rauhoitettuja, joten kaikki niillä oleva toiminta pitää olla luvat kunnossa. Adoptoijat tekevät maakuntamuseon hoitosuunnitelman mukaisesti työtä tietyn muinaisjäännöksen tai historiallisen rakennuksen hyväksi.

Toiminta voi olla pitkäkestoista huolenpitoa tai osallistumista talkootoimintaan esimerkiksi viikonloppuisin, kertoo rakennustutkija Miinu Mäkelä maakuntamuseosta.

 

Tavoitteena on, ettei hoitotyö kasaantuisi vain yhden talkoolaisen vastuulle ja tämän vuoksi adoptiotyöhön etsitäänkin mielellään ryhmiä.

– Lähtökohtaisesti toiminta on suunniteltu niin, että se tuottaa iloa vapaaehtoisille harrastustoimintana. Vapaaehtoiset mahdollistavat sen, että monet muutkin pääsevät tutustumaan kohteeseen. Heidän ei ole tarkoitus omia kohdetta, vaan esimerkiksi levittää siitä tietoa, Mäkelä tarkentaa.

Usein adoptoijat asuvat lähellä adoptiokohdetta ja saattavat tietää siihen liittyviä tosiasioita tai tarinoita. Kun välimatka on lyhyt, se helpottaa talkootyötä ja lisää yhteyttä ihmisen ja paikan välillä.

– Kohteet liittyvät maailmaan ja ihmisiin, jota ei enää ole. Tuntemalla menneisyyden, ymmärrys kulttuurista syvenee. Tämän vuoksi olemme järjestäneet muutamia talkoopäiviä myös maahanmuuttajille.

Adoptoituja kohteita on Pirkanmaalla 22.

– Adoptointi lähtee liikkeelle esimerkiksi siitä, että olemme kuulleet kohteesta, joka kaipaisi hoitajaa. Toisinaan tietty ryhmä, jolla on kiinnostusta talkootyöhön, ottaa yhteyttä. Heillä saattaa olla mielessä myös aivan tietty kohde, jonka he haluaisivat adoptoida. Ryhdymme silloin selvittämään, onko tämän tietyn kohteen adoptoiminen mahdollista.

Adoptoijaryhmiä on hyvin monenlaisia ja eri-ikäisiä. Esimerkiksi esikoululaiset ovat Tampereella adoptoineet Mustalahden juoksuhautoja.

 

Pienimuotoisillakin teoilla voidaan tehdä paljon kulttuuriperinnön hyväksi. Yksi esimerkki on Pispalan pulteriaidan jäännökset, jonka äärelle adoptoijat ovat pystyttäneet opastaulun kertomaan, mistä on kyse.

– Aika moni siihen nykyisin pysähtyy lukemaan tästä historiallisesta aidasta, joka rakennettiin Pyynikin kansanpuiston suojaksi 1900-luvun alussa. Aita kulki Tampereen kaupungin rajalla, koska Pispala kuului tuolloin Pirkkalaan. Aidan rakensivat kaupungin hätäaputyönä Tampereella asuvat työttömät. Työ auttoi heitä selviytymään vaikeiden aikojen yli.

Lempäälässä on kaksi maakuntamuseon kautta adoptoitua kohdetta, joista ensimmäinen on Aimalankankaan asuinpaikka. Sen on adoptoinur Nurmen Kyläyhdistys, joka on myös merkittävästi ollut vaikuttamassa arkeologisten kaivausten uudelleenkäynnistämiseen alueella. Alueella on ollut asutusta jo hyvin kauan ja lisäksi Aimalassa on sijainnut Lempäälän ensimmäinen kirkko.

– Vuonna 1935 alueelta löydettiin kaivauksissa vasarakirveskulttuuriin liittyvä, nuorakeraamista koristelua sisältävä ruukku ja kaksi kirvestä, joista toinen on äärimmäisen hienoa työtä oleva kivikautinen vasarakirves.

Nurmen Kyläyhdistys on tehnyt alueelle opastauluja kertomaan alueen historiasta.

Toinen adoptoitu kohde on Hääkiven polttokenttäkalmisto rautakaudelta, josta on löytynyt poltettujen vainajien luunsiruja ja tuhkaa. Adoptoijana on Ryynikän omakotiyhdistys.

Adoptoi monumentti –toiminta on saanut useita palkintoja, joista osa on ollut kansainvälisiä.

 

Teksti ja kuva: Annika Eronen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.