Alentolat Vesilahden vuoden maatilayrittäjiä

Rahtipaalausta monen tilan rehutarpeisiin

Palkinnon ojentaneet Lauri Tanni (vas.), kunnanjohtaja Erkki Paloniemi, asiakkuuspäällikkö OP Tampereesta, vuoden 2018 maatalousyrittäjäksi valittu Tapani Alentola, elinkeinopäällikkö Jarkko Pakaslahti ja MTK-Vesilahden varapuheenjohtaja Harri Penttilä. Kuva: Jaakko Ahola

Vesilahden vuoden 2018 maatilayrittäjiksi valittiin Irmeli ja Tapani Alentola. Tilan tuotantosuunta on lypsykarjatalous ja

koneurakointi.

Vesilahden vuoden 2018 maatilayrittäjä julkistettiin MTK-Vesilahden syyskokouksessa 21. marraskuuta Hukianhovissa. Valintapalaveriin kuuluivat kunnanjohtaja Erkki Paloniemi ja elinkeinopäällikkö Jarkko Pakaslahti Vesilahden kunnasta, asiakkuuspäällikkö Juha Vähä-Eskeli OP Tampereesta sekä puheenjohtaja Jussi Vilo ja sihteeri Lauri Tanni MTK-Vesilahdesta.

 

Irmeli ja Tapani Alentola ovat viljelleet 20 vuotta Villin tilaa Korpiniemessä. Tilan päätuotantosuunta on lypsykarjatalous. Karjanrehuna käytetään pääsääntöisesti oman tilan tuotteita. Valkuaisrehuna on härkäpapu. Nurmet ovat apilavaltaisia. Viljat ja härkäpapu litistetään tilalla erikoismyllyllä.

Kesäaikaan isännällä on kiirettä rahtipaalausten tekemisessä usean tilan rehutarpeisiin.  Säilörehua tehdään mahdollisuuksien mukaan kolmesta eri sadosta. Lisäksi tuotetaan kuivaheinää ja syksyllä paalataan olkea. Emäntä käy osittain töissä kodin ulkopuolella.

Tapani Alentola on kiinnostunut myös metsänhoidosta. Nuorempana hän valitsi itse metsästä puut ja veisti niistä hirsipirtin, jossa perhe nyt asuu.

Tapani Alentola on koulutukseltaan agrologi. Hän on ollut MTK-Vesilahden johtokunnassa 12 vuotta ja lomitusvastaavana kuusi vuotta.

Liikunta on hänelle tärkeää ja nuorempana hän on kunnostautunut kiekonheittäjänä mm. SM-kilpailuissa.  Nykyisin hän harrastaa sählyn peluuta.

 

MTK:n lehmä-aiheisen valokuvakilpailun Vesilahden voittajakuvien ottaja Ilpo Kuparinen (vas.) ja Kurjen tilan Ira ja Ari Hellstén. Kuva: Jaakko Ahola

MTK-Vesilahden syyskokouksessa jaettiin palkinnot valtakunnallisesta lehmäaiheisesta valokuvauskilpailusta.  Vesilahdesta parhaat lehmäkuvat oli kuvannut Ilpo Kuparinen ja ne oli kuvattu Esko Heikkilän tilalta sekä Ira ja Ari Hellsténin Kurjen tilalta.

Kilpailun järjesti MTK-Varsinais-Suomen Liitto.  Kuvaukset oli tehty kesän 2018 aikana ja niitä esiteltiin eri tilaisuuksissa, mm. KoneAgriassa.  Yleisö sai äänestää niistä mielestään parhaita kuvia.

Syyskokousväkeä puhutti vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa ympäristöasiat, hiilinielut ja tilojen kannattavuus.  MTK-Vesilahden johtokuntaan valittiin erovuoroisten jäsenten vaalissa Mikko Ala-Orvola, Panu Höyssä ja Jussi Vilo.

 

Lauri Tanni

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.