Oili, Veera ja Riikka ovat Trio Elegia

Trio Elegian Veera Ojanen (vas.), Oili Vastamaa ja Riikka Luukkaala käyvät treenaamassa koulukeskuksessa sijaitsella nuorisotila Nurkalla. Ojanen ja Vastamaa ovat soittaneet tiloissa yhdessä jo aiemmin. Riikkaan he tutustuivat yläasteella. – Tiesimme Riikan hiihtokisoista, kun hän voitti aina, Ojanen naurahtaa.

– Makeaa ei saa syödä ennen soittamista, etteivät läpät mene sokerista tukkoon, Riikka Luukkaala kertoo.

– Ja suklaa on muutenkin sellaista, että se jää herkästi kurkkuun, Veera Ojanen mainitsee.

Asia nousee esille, kun olemme päättäneet kahvinjuonnin ja nuorten naisten olisi tarkoitus antaa soittonäyte.

17-vuotiaat Luukkaala, Ojanen sekä trion kolmas jäsen Oili Vastamaa ovat soittaneet saksofonia jo hyvän tovin, ja he tietävät, ettei puhallinsoittajan parane herkutella ennen esiintymistä. Jos suu on kuiva tai karkinsyönnin jäljiltä tahmea, voi se vaikuttaa saksofonin soittoon ja sointiinkin.

Luukkaala, Ojanen ja Vastamaa nostavat soittimensa, ja Frank Sinatran tunnetuksi tekemän My way -kappaleen sävelet soljuvat ja täyttävät tunteella koko nuorisotila Nurkan.

Kolmikko soittaa Trio Elegia -nimisessä kokoonpanossa. Nuottikokoelmasta löytyy pääasiassa vanhoja suomalaisia ikivihreitä ja Olavi Virran tunnetuksi tekemiä kappaleita, mutta repertuaarissa on muutama uudempikin biisi, kuten Ismo Alangon kappale Kun Suomi putos puusta ja Eppu Normaalin Baarikärpänen.

– Olemme soittaneet myös Metallican Nothing else matters -kappaletta, ja siihen klarinetti sopii tosi hyvin, Vastamaa toteaa.

Sekä klassinen musiikki että rock ovat nuorille naisille tuttuja. Narvan soittokuntaan kuuluvina soittajina he saavat tuntumaa muun muassa Mozartista ja Händelistä, ja aiemmassa kokoonpanossaan Veera Ojanen ja Oili Vastamaa soittivat pääasiassa rockia.

– Tässä on tapahtunut täydellinen tyylinmuutos, Ojanen naurahtaa.

– AC/DC:stä on menty ihan toiseen suuntaan, hän lisää.

Nuoret naiset myöntävät, että puhallinsoittimet ovat vieneet mukanaan, ja uusia soittimia tulee lisää. Oili Vastamaa aloitti syksyllä klarinetin ja Riikka Luukkaala huilun soiton.

– Taivumme ihan mihin vaan, Luukkaala naurahtaa.

Trio Elegia on perustettu tänä vuonna, ja nuoret naiset ovat kokoonpanollaan jo esiintyneet muun muassa Kesonkulman joulunavaustapahtumassa, Lotta Svärd -näyttelyn avajaisissa kirjastolla sekä parissa yksityistilaisuudessa. Keikkaa pukkaa, ja trio esiintyy Lempäälän lukion itsenäisyyspäiväjuhlissa, Vesilahden yläasteen Suurissa Joulumyyjäisissä ja jouluaattona kirkossa.

Tuleeko näistä nuorista sitten orkesterimuusikoita tai kuuluisan bändin fonisteja? Kolmikkoa asia vielä mietityttää.

– En halua tätä ehkä ammatiksi, vaan vapaana harrastuksena tämä on hyvä, Oili Vastamaa toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.