Wille Nurmi 10 v.: ”Jos on tylsää, kannattaa tulla VPK:hon”

Verneri Lampi, Wille Nurmi ja Kirsi Aalto ovat intohimoisia vapaapalokuntalaisia, joiden muitakin perheenjäseniä on mukana toiminnassa. Kuva: Tanja Meronen

Päivä paloasemalla -tapahtuma oli jälleen menestys ympäri Suomen. Teemapäivää vietettiin Vesilahden ja Lempäälän Hakkarin paloasemien ohella Sääksjärven asemalla. Arviolta reilu tuhat vierailijaa vetänyt tapahtuma järjestettiin hymyssä suin vapaapalokuntalaisten ja lionsien kanssa vapaaehtoisvoimin.

Sääksjärven paloaseman piha vilisee vikkeliä, keltakypäräisiä pikku-palomiehiä. Palomiestaitoja kuten alkusammutusta, ensiapua ja varusteiden huoltoa harjoittelee nuoriso-osastossa 50 poikaa ja tyttöä haaveenaan päästä joskus oikeaksi palomieheksi. Aikuisia Sääksjärven VPK:n hälytysosastossa toimii nelisenkymmentä, joista kymmenen on naisia.

– Mietimme muutama vuosi sitten puolison kanssa yhteistä harrastusta ja päädyimme sitten vpklaisiksi. Aikaahan tähän saa käyttää niin paljon kuin sitä on, nuorempi sammutusmies Kirsi Aalto nauraa.

Palokunnan päällikkö Tommi Kallion mukaan Sääksjärven VPK kutsutaan vuosittain 150–200 hälytykseen.

Kolmasosa hälytyksistä on liikenneonnettomuuksia. Toiseksi eniten lähdetään ambulanssin kaveriksi ensivastetehtäviin.

– Sinne se jäi pyttipannu liedelle, kun tuli perjantaina hälytystehtävä motarille onnettomuuteen, Kirsi Aalto kuvailee harrastuksen luonnetta.

Vapaapalokuntalaisuus sopii henkilöille, jotka nauttivat vaihtelevista ja ennakoimattomista tilanteista.

– Myös kylmää ja nälkää on syytä sietää, kun lähdetään esimerkiksi sammutushommiin, Kirsi Aalto kuvailee.

– Koulutuksen ja kokemuksen lisäksi olen saanut kymmeniä uusia ystäviä. Porukasta on niin paljon iloa, Aalto riemuitsee.

Asemalle piipahtava Markku Nevala ei ole tällä kertaa sammutusasussa kuten muut tapahtuman järjestäjät, sillä hän on juuri palaamassa yövuorosta sairaanhoitajan työstään Valkeakosken sairaalan ensiapuosastolta.

– Kävin välissä kotona vähän nukkumassa, että jaksan tarvittaessa hälytyksille ja seuraavaan työvuoroon, Nevala kuvailee elämäntapaansa.

Kirsi Aalto kertoo, kuinka VPK:ssa toimii mm. poliiseja ja sairaanhoitajia, jotka jaksavat tehdä tärkeää auttamistyötä vielä päätyönsä lisäksi. Avuksi ja hyödyksi oleminen on niin palkitsevaa, että ihmiset lähtevät palkkatyönsä jälkeen vielä vaikkapa sammuttamaan maastopaloja.

 

VPKlaisena kehittyy ja oppii erilaisia hyödyllisiä taitoja.

– Osuimme lomareissulla moottoripyöräonnettomuuspaikalle. Huomasin, kuinka paljon olin kehittynyt tilanteen haltuun ottamisessa ja tehtävien jakamisessa, vaikka minulla on näitä taitoja ennestäänkin partio- ja SPR-taustani kautta, Kirsi Aalto kertoo.

Hälytysosastossa naiset tekevät savusukellusta lukuun ottamatta käytännössä samoja hommia kuin miehetkin. VPK:n naisosasto keskittyy hälytystehtävien taustatöihin kuten muonitukseen. Lapset ja nuoret ovat myös vahvasti mukana VPK:ssa, joka on koko perheen hyötyharrastus.

Iältään kymmenen vuoden kummallakin puolella olevat Wille ja Wia Nurmi sekä Stefan Kinnunen kehuvat harrastuksensa olevan todella hyödyllinen ja kiinnostava. He vakuuttelevat VPKlaisuuden voittavan selvästi puhelimella ja pleikalla pelaamisen.

– Mä haaveilin pienenä aina olevani palomies ja nyt mä sitten oon täällä kolmatta kautta, Wille Nurmi perustelee valintaansa.

– Tulin palokuntaan mukaan, kun veljenikin oli täällä, toista kauttaan VPK:ssa harrastava Wia Nurmi kertoo.

Stefan Kinnunen odottaa pääsevänsä eläinten pelastustehtäviin.

– Vaikka koiran pelastaminen vedestä olis siistiä, hän kaavailee.

Nuoret palokuntalaiset eivät malta odottaa pääsevänsä kokeneempien ryhmään, jolloin he pääsevät mm. 24 tunnin treeneihin ja kuulemma  parhaimmillaan yötöihinkin.

Kynnys liittyä vapaapalokuntaan on matala. Vaihteleviin tilanteisiin pitää olla varautunut ja maanantai-iltaisin on aina harjoitukset.

– Mukaan pääsee, jos on perusterve ja ihan peruskuntoinen. Varusteet ja tarvittava koulutus annetaan, Tommi Kallio kannustaa toiminnasta kiinnostuneita.

– Jos on tylsää, kannattaa liittyä vapaapalokuntaan, kuittaa tuleva palomies Wille Nurmi.

Tanja Meronen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.