Lahjoitusten voimin pystytettyjä rakennuksia revitään nyt maan tasalle

Lempäälässä puretaan useampikin aikanaan lahjoitusvaroin rakennettu julkinen rakennus.
Parhaillaan pannaan maan tasalle Lempäälän ensimmäistä terveystaloa Iluksentiellä. Terveystalo rakennettiin sotien jälkeen ruotsalaisten kummikuntien tuella.

Purkutuomion on saanut myös Lempäälän vanha lukiorakennus. Lukiota ei olisi Lempäälään todennäköisesti perustettu ilman paikallisten, yksityisten lahjoittajien merkittävää panostusta. Lukiota varten perustettiin 1952 kannattajayhdistys, jossa parhaimmillaan oli pari sataa jäsentä. Peruskivi muurattiin alkuvuodesta 1958 ja loppuvuodesta pidettiin vihkimisseremonioita.

Sääksjärvellä purettiin hiljattain seurakuntakeskus, joka rakennettiin 70-luvun loppupuolella. Seurakuntakeskus tehtiin vuorineuvos Lauri Kivekkään tarkoitukseen lahjoittamalle maalle.
Ilman lahjoittajia nämä hankkeet olisivat todennäköisesti jääneet toteuttamatta tai viivästyneet. Ei siis ole ihme, että purkupäätökset riipaisevat monia.

Kaikkien kolmen rakennuksen purkamisen syynä ovat tutut rakennustekniset ongelmat. On kosteutta, sisäilmaongelmia, epäkäytännöllisiä tiloja. Miten vastaavat virheet vältetään jatkossa?

Lempäälän terveyskeskuksen saneerauksen- ja uudisrakennuksen kohdalla se ei onnistunut. Uuden ja korjauksen korjaustöistä tuli kuusinumeroinen lisäinvestointi.

Tredu-kampus vaikuttaa sen sijaan varsin onnistuneelta rakennukselta. Voi vain toivoa, että myös tuleva Lempäälä-talo ja yläkoulu rakennetaan kestämään ajan hammasta.
On parempi maksaa nyt vaikka vähän enemmän kuin päätyä kalliisti remontoimaan vasta valmistunutta rakennusta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.