Lempoisten uimakielto puretaan – ”Mikäli vedessä todetaan noroa, arvioidaan uimisen riskiä uudestaan”

Uimakielto Lempäälän Lempoisten uimarannalla puretaan. Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö Pirteva purkaa uimakiellon talviuintikaudelta vähäiseen infektioriskiin perustuen. Päätös pohjaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen marraskuun lopulla antamaan asiantuntijalausuntoon.

Kielto määrättiin elokuussa, kun yli 9o henkilöä sairastui Lempoisten rannalla uimisen jälkeen norovirukseen.

Lausunnossa todetaan muun muassa, että norovirukselle altistuminen jää avantouimareilla alle infektiivisen annoksen. Talviuinnin infektioriskiä pienentää uintikäyttäytyminen, koska talvella harvoin laitetaan päätä veden pinnan alle.

Terveystarkastaja Kaarina Helenius Pirtevasta kertoo, että nyt alkaneella talviuintikaudella otetaan uimavesinäyte tammi-helmikuulla sitten, kun järvi jäätyy kunnolla.

– Näytteestä tutkitaan norovirus, Escherichia coli ja suolistoperäiset enterokokit. Mikäli tuolloin vedessä todetaan noroa, arvioidaan uimisen riskiä uudestaan. Vastaavasti ennen kesän uimakauden alkua otetaan norovirusnäyte, jonka tulosta arvioidaan edellä mainitun perusteella, hän kertoo.

 

Lue myös edellinen uutinen aiheesta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.