Pelastava joululahja: torstaina luovutetut punasolut säilyvät jouluun saakka

Sairaanhoitaja Noora Virtanen piti hyvää huolta Tanja Kyrköstä, jonka kaikki verenluovutukset ovat aina menneet vaivattomasti. Kuva: Tanja Meronen

Torstaina 29. marraskuuta luovutettiin taas joukolla verta Lempäälän seurakuntatalolla. Veritilanne oli hälyttävän akuutti ja lempääläiset vastasivat tarpeeseen 87 luovuttajan voimin.

Lempääläiselle Tanja Kyrkölle tuli viesti kännykkään, jonka mukaan hänen veriryhmäänsä kaivataan kipeästi. Tämä oli hänen 29. verenluovutuskertansa.

Havahduin verenluovuttajaksi vasta myöhäisellä iällä, kun tarvitsin itse leikkauksessa verta. Minulle on merkityksellistä luovuttaa, kun tiedän jonkun vertani tarvitsevan, Tanja Kyrkkö kertoo.

Suomessa tarvitaan päivittäin 800 vapaaehtoista verenluovuttajaa. Suuria määriä kerrallaan verta tarvitsevat onnettomuuksien uhrit, synnyttäjät, keskoset, leikkauspotilaat ja syöpäpotilaat.

Jos on joskus käynyt tarjoamassa vertaan mutta luovutus ei jostain syystä ole onnistunut, kannattaa tilanne tarkistaa uudelleen. Kriteereihin tulee aika ajoin täsmennyksiä ja jopa lievennyksiä.

Verta voi luovuttaa Lempäälässä seurakuntatalolla sekä Ideaparkissa muutaman viikon välein. Tampereen Rautatienkadun toimistolla luovuttaa voi kaikkina arkipäivinä.

Luovuttajalle tarjotaan kahvit ja leivonnaiset. Lempäälässä kahvipöydästä huolehtivat SPR Ystäväpalvelun vapaaehtoiset.

SPR:n Ystävien tontut arpoivat tilaisuuden päätteeksi veripalvelun työntekijöiden kesken Mäkelän Kukka Oy.n lahjoittaman kimpun. Perinne on ainutlaatuinen ja SPR:laiset saavat siitä iloa joka kerta Lempäälässä vieraillessaan.

 

SPR Ystäväpalvelun tontut Hilla ja Vieno Suoniemi. Kuva: Tanja Meronen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.