Nurkkis johdattaa elämän tragedioihin

Teininä kotoa karannut Santtu (Tiina Luodemaa) suojelee koulukiusattua Tyttiä (Sanna Karvinen), joka nousee lopulta näytelmän avainhahmoksi. Kuva: Karoliina Hult

Lempäälän Työväennäyttämö Nurkkiksen näytelmä Väärien kohtaloiden päätepysäkki kertoo erilaisista ihmisistä, jotka elämän raadollisuus on johdattanut umpikujaan. Yhdeksän ihmistä etsii itseään väärien kohtaloiden päätepysäkillä. Jokainen kantaa sisällään omaa tarinaansa: kaipuuta, ikävää, pettymystä. Miten päästä pois omasta oravanpyörästä, kun kaikki kortit tuntuu olevan jo

käännetty?

Näytelmän on käsikirjoittanut Karoliina Hult ja ohjannut näyttelijä Emilia Pokkinen. Näyttämöllä tuodaan esille yhdeksän tarinaa yhdeksän näyttelijän voimin. Ainoa konkarinäyttelijä on Heikki Hult, joka on juopon Pentin roolissaan mainio. Hänen olemuksensa keventää tunnelmaa, mutta samalla se vakavoittaa pohtimaan elämän vakavuuden äärellä.

– Näytelmän henkilöhahmot ovat meille kaikille tuttuja. Tuossa voisin olla minä, tuossa sinä. Arkisena syysaamuna bussipysäkillä he kertovat meille tarinansa, Pokkinen kuvailee.

Vaikka teksti on vaativa, uudet näyttelijät suoriutuvat haasteesta loistavasti. Heillä on rohkeutta heittäytyä ja ottaa oma tilansa näyttämöllä. Umpikuja on mainio tilaisuus kääntyä ympäri eikä väärien kohtaloiden päätepysäkiltä ole mitään muuta suuntaa kuin uusi alku. Näytelmä on täynnä uusia alkuja.

 

Väärien kohtaloiden päätepysäkin nähtyään tulee herkästi pohtineeksi muiden bussimatkustajien elämän tarinoita. Kuva: Karoliina Hult

Kun Nurkkanäyttämöyhdistys lopetti toimintansa, teatteriharrastuksen jatkuminen Lempäälässä monipuolisena ja monen teatterin voimin haluttiin turvata uuden Lempäälän työväennäyttämö Nurkkiksen avulla.

– Halusimme tarjota aikuisille teatterikurssin, johon on helppo tulla mukaan ja aloittaa uusi harrastus – kenties kohdata ne pelkonsa, joita yksilöllä voi esiintymistä kohtaan olla. Teatterin lavalla me olemme me ja kohtaamme saman pelon yhdessä, Hult kertoo kurssin toteutumisesta.

Väärien kohtaloiden päätepysäkki sai ensi-iltansa maanantaina 3. joulukuuta. Näytelmän kantaesitys sai yleisöltä paljon kiitosta ja kurssilaiset onnistuivat näyttelijäsuorituksissaan hyvin jännityksestä huolimatta.

– Teatterin tekeminen on yhteistyön tekemistä ja toisten kuuntelemista. Se vaatii rohkeutta, rohkeutta astua toisten eteen, valokeilaan ja paljastaa jotain sisimmästään. Teatterin kautta voimme antaa puheenvuoron niille, joiden oma ääni ei kanna. Siksi teatteri on myös yhteiskunnallista vaikuttamista, Pokkinen valottaa.

Toistaiseksi näytelmälle on luvassa vain kolme esitystä. Viimeiset näytökset ovat 7. ja 8. joulukuuta. Näistä jälkimmäinen on jo myyty, mutta lippuja voi vielä saada ovelta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.