Äijien Jäkä jäkä -ryhmässä miehet uskaltavat puhua tunteistaan

Parkinsonin taudin lähettiläs viljelee mustaa huumoria

Olli Soininen ja Pirjo Haapasalo ovat olleet naimisissa 30 vuotta. Tätä nykyä Soininen tituleeraa vaimoaan likihoitaja Leijonanmieleksi.

– Äitini jäi katkeraksi siitä, että hän ei koskaan julkaissut mitään. Minä en aio jäädä katkeraksi, lupaa Olli Soininen.
Soininen elää täysillä. Viime vuonna hän julkaisi esikoisrunokirjansa ja tänä vuonna novellikokoelman. Kummatkin on kustantanut Mediapinta Oy.
Novellikokoelma on värikäs tarina-aitta: mukana on takaumia lapsuudesta ja eläinlääkärin uralta, kuvauksia Parkinson-potilaan elämästä sekä mielikuvituksellisia ja humoristisia kertomuksia ihmisistä, eläimistä ja maailmanmenosta. Soinisen teksti on rikasta, räväkkää ja iskevää.
– En halua kirjoittaa kesyjä, yllätyksettömiä tarinoita. Pelkät eläinlääkärijorinat pitkästyttäisivät minut nopeasti. Päätalon tyyli ei ole minua varten – sellainen, että kuvaillaan kahden sivun verran, kuinka kirves lähestyy puuta.
Soinisen tyylilajeja ovat sarkasmi ja musta huumori. Syrjäytyneet miehet ovat kuntoutusjaksolla Pirkkalan Motonetissä, mersumies ajaa kuin mielipuoli ja ninjat tekevät iskun Risto Räppääjän kotiin. Osa tarinoista on seesteisiä, mutta osa etenee hengästyttävää, suorastaan maanista vauhtia.
Kymmenkunta vuotta sitten Parkinsonin tautiin sairastunutta Soinista on kutsuttu Parkinsonin taudin lähettilääksi, Olli ”Parkkis” Soiniseksi. Hän haluaa hälventää tautiin liittyviä ennakkoluuloja.
– Loppuelämäni missio on viedä eteenpäin viestiä, että vaikka ihminen näyttää erilaiselta, ei hän silti ole tyhmä. Eikä parkkis välttämättä ole mikään heikko nahjus.

Uuden kirjan kansikuva rikkoo nahjusmyyttiä. Siinä lihaksikas Soininen nostaa ison, harmaan kiven päänsä päälle – ilman paitaa kuin Putin konsanaan. Kuinkahan monella terveelläkään ikätoverilla on yhtä kuvauksellinen kroppa?
Soininen on kova rehkimään eikä säästele voimiaan. Sairaus kuitenkin asettaa rajoja. Polkupyörä ja soutuvene ovat vaihtuneet invamopoon ja pyörätuoliin.
– En ole nyt kovin hyvässä kunnossa, sillä reisilihas repesi keväällä ja se leikattiin. Jalka joudutaan varmaan leikkaamaan uudelleen, hän kertoo.

Äijien Jäkä jäkä -ryhmän jäsenet Heikki Leimu, Olli-Pekka Aro, Ilkka Uusitalo, Harri Henttinen, Jorma Kallio (takarivissä), Heikki Eronen, Raimo Kujala ja Olli Soininen (edessä) kokoontuivat Soinisen kirjan julkistamistilaisuuteen Vesilahden kirjastoon.

Olli Soinisen uusi kirja julkaistiin Vesilahden kirjastossa 19. marraskuuta. Äijien Jäkä jäkä -ryhmäläiset lukivat teoksesta tekstinäytteitä, ja ryhmän jäsen, kirkkoherra Harri Henttinen kietoi kynäniekan kaulaan värikkään helminauhan.
Kuusi vuotta toiminut Äijien Jäkä jäkä -ryhmä on Olli Soiniselle tärkeä henkinen taustaryhmä. Se on seurakunnan järjestämää toimintaa, mutta siellä sallitaan myös epäilevät tuomaat, erilaiset elämänkatsomukset ja kirkon oppien kyseenalaistaminen. Kaikki jäsenet ovat varttuneita miehiä.
– Alussa mukaan pyrki naisiakin, mutta emme ottaneet. Henttinen edustaa ryhmässä feminiinistä puolta, ja se riittää meille, Soininen torppaa.
Ryhmäläisiä yhdistää kiinnostus hengellisyyteen, ei pelkästään omaan kirkkoon vaan myös muihin uskontokuntiin. He ovat käyneet vierailulla esimerkiksi jehovan todistajien valtakunnansalissa ja aikovat seuraavaksi tutustua ortodoksiseen kirkkoon.
– Äijien Jäkä jäkä -ryhmä ei ole raamattupiiri, vaan keskustelupiiri. Jokainen saa tuoda oman kantansa, ja on lupa kyseenalaistaa. Eikä tämä ole mikään suljettu salaseura, vaan uudet jäsenet ovat tervetulleita, Harri Henttinen vinkkaa.
Soininen ei kuulu kirkkoon, mutta Jäkä jäkä -ryhmässä hän tuntee olevansa kotonaan. Tuoreessa novellissaan hän kuvailee ryhmää ”kirkon sisäisen rehellisyyden airueeksi” ja jatkaa:
”Jäkä jäkä oli noussut arvokkaaksi tuotemerkiksi, sillä se sai miehet kiinnostumaan ei-materiaalisista arvoista ja mikä ihmeellisintä, miehet puhuivat siellä avoimesti tunteistaan. Miesten maailma alkoi lähetä perinteisiä naisvallan viimeisiä saarekkeita, mutta nyt heidän omilla ehdoillansa.”

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.