Kimmo Salmi toi Suomeen Crocsit sekä uuden hittituotteen kännyköihin

PopSockets-nappi kiinnitetään kännykään taakse. Kimmo Salmi uskoo lujasti tuotteen kasvupotentiaaliin. Kuva: Vivikka Monto

Kaikki tuntevat Crocs-kengät, mutta harva tietää, kuka on niiden menestyksen takana Suomessa.

Hän on Lempäälässä asuva mies nimeltä Kimmo Salmi.

Salmella on intuitio huomata, mikä tuote menestyy markkinoilla. Näin hän sanoo nyt, mutta vasta kokemusten myötä hän oppi varsinaisesti luottamaan omaan vaistoonsa.

Crocsien tarina lähti käyntiin Suomessa vähän viipeellä.

Olin vuonna 2004 töissä yhdysvaltalaisessa teknologiayrityksessä, kun esimieheni meni töihin Crocsille. Hän houkutteli minuakin mukaansa ja antoi minulle lahjaksi Crocsit.

Salmen ensireaktio oli, että ne olivat rumimmat kengät, mitä hän oli koskaan nähnyt.

Hymyilin toki kauniisti ne saadessani, mutta otin ne heti kulman takana pois jalastani. En kuitenkaan kehdannut heittää niitä pois, vaan toin ne kotiin Suomeen. Kengät lojuivat pitkään käyttämättöminä, Kimmo Salmi muistelee.

 

Takaraivossa oli kuitenkin kutka, että kengissä on sittenkin sitä jotain, kun Yhdysvalloissa niiden myynti oli lähtenyt hyvin käyntiin. Trendit tulevat yleensä jenkeistä jossain vaiheessa myös Suomeen.

Salmi päätti ottaa riskin ja tilasi autotallinsa täyteen näitä reiällisiä muovikenkiä. Hän aloitti sivubisneksenä kenkien maahantuonnin omalla perustamallaan yrityksellä.

Homma lähti etenemään vaikeuksien kautta. Kiersin pääkaupunkiseudulla kenkiä repussani ja esittelin niitä urheiluliikkeille. Silloin ajatus oli, että myynti painottuisi niihin. Ensimmäiset reaktiot olivat samankaltaiset kuin itselläni, että eihän kukaan osta etenkään Suomen sääoloissa viidenkympin reiällisiä muovikenkiä, myyntimies kertoo hiukan huvittuneenkuuloisena.

Kännykkänappeja on lukuisia erilaisia. Kuva: Vivikka Monto

Hän muistaa ensimmäisen tekemänsä kaupan.

Kauppias taisi olla avarakatseinen tai sitten hän osti kenkiä säälistä, että autetaan nyt kaveria, Kimmo Salmi hymähtää.

Varsinaisesti iso pyörä lähti pyörimään, kun Crocsilta ehdotettiin, että Salmi ryhtyisi vetämään maahantuontia tytäryhtiön kautta. Hän siirtyi palkolliseksi yritykselle.

 

Toimenkuva laajeni niin, että lopulta Kimmo Salmi vastasi Hollannissa sijaitsevassa konttorissa koko Euroopan-myynnistä. Perhe oli alkanut rakentaa taloa Lempäälän Kuljuun asuttuaan sitä ennen viitisen vuotta samalta alueelta ostamassaan talossa.

Se oli raskasta aikaa. Poltin kynttilää molemmista päistä. Lopulta piti päättää, että joko koko perhe muuttaa Hollantiin tai sitten asetumme Suomeen.

Töitä löytyi ensin Vantaalta Reima-lastenvaatemerkin parissa ja myöhemmin Tampereelta HappyOrNot-yrityksestä kummassakin kansainvälisen myynnin parissa.

Kännykkänappeja on lukuisia erilaisia. Kuva: Vivikka Monto

Yllättäen entinen esimies Crocsilta otti yhteyttä komeaa uraa luoneeseen mieheen.

Hän kertoi lähteneensä mukaan tällaiseen kännykkäbisnekseen ja lähetti minulle muutaman näytteen PopSockets-pidikkeistä. Crocs-ajoiltani olin oppinut, että on turha odotella, kun näen mielenkiintoisen tuotteen. Ainoa ehtoni mukaan lähtemiselle oli, että konttori perustettaisiin Tampereelle.

 

Taas homma lähti käyntiin pienimuotoisesti Kimmo Salmen omasta kotitalosta.

Aloitin työssä viime vuoden toukokuussa. Aloitimme Suomessa ihan tyhjästä, ja ensimmäiset kuukaudet tein hommia kotona keittiön pöydän ääressä. Nyt meitä on kaksitoista, joista osa työskentelee muualla Euroopassa. Minun vastuullani on myynti Eurooppaan, Lähi-itään ja Afrikkaan, toimitusjohtaja Salmi selvittää.

Kännykkäpidikkeiden myynnin kasvu on ollut huimaa. Suomessakin myynti on ollut satojatuhansia tuotteita. Kansainvälisesti liikevaihto oli 20 miljoonaa dollaria vuonna 2016 ja viime vuonna jo 186 miljoonaa.

Mikä näissä pyöreissä pidikkeissä sitten ihmisiä kiehtoo ja mitä niillä tehdään?

Nappi liimataan kännykän tai sen suojakuoren taakse. Liima on napissa valmiina, ja sen voi irrottaa ja kiinnittää uudelleen useita kertoja. Ulosvedettävä nappi helpottaa puhelimen käsittelyä.

Kännyköiden koko kasvaa koko ajan. Pidike helpottaa esimerkiksi yhdellä kädellä näpyttelyä, eikä käsi väsy puhelinta pidellessä. Pidikkeen avulla kännykän saa nojalleen, jos katsoo vaikka videoita. Lisäksi myymme autoihin pidikkeitä, joiden avulla kännykän saa kiinni kojelautaan.

Kimmo Salmi näkee pidikkeiden myynnissä vielä suuret kasvumahdollisuudet. Hän kuvailee itseään myyntihenkiseksi ja kunnianhimoiseksi mieheksi, joka elää myynnin innosta.

Minua vie eteenpäin, kun saan kauppoja aikaan.

 

PopSockets-nappi kiinnitetään kännykään taakse. Kimmo Salmi uskoo lujasti tuotteen kasvupotentiaaliin. Kuva: Vivikka Monto

Kimmo Salmi

 

Syntynyt vuonna 1976 Helsingissä.

Viettänyt lapsuutensa Pirkkalassa, asuu nyt Lempäälässä.

Valmistunut diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta.

Suorittanut kansanvälisen kaupan MBA-tutkinnon Tampereen yliopistossa.

Toi Crocs-kengät Suomeen.

On tällä hetkellä kännykkäpidikkeitä valmistavan kansainvälisen PopSockets EMEA Oy:n toimitusjohtaja.

Perheeseen kuuluvat vaimo Teea sekä tyttäret Amanda ja Monica Salmi.

Harrastaa liikuntaa, penkkiurheilua ja tyttärien viemistä näiden harrastuksiin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.