Suomen riemukkain itsenäisyysjuhla – Sipilä sai terveiset jokaisesta kunnasta

Lempäälän ja Vesilahden kymmenvuotiailla oli pääministerille tiukkoja kysymyksiä. Sipilä silminnähden viihtyi lasten joukossa: Vieno Suoniemi (vas.), Akseli Myllymäki, Ronja Immonen ja
Sini Lampi. Kuva: Tanja Meronen

Suomen lasten itsenäisyysjuhlaan oli kutsuttu kaksi lasta jokaisesta Suomen 311 kunnasta. Helsingin Säätytalolla 5. joulukuuta edustivat Vesilahtea Sini Lampi ja Ronja Immonen sekä Lempäälää Akseli Myllymäki sekä

Juhlan isäntä, pääministeri Juha Sipilä kätteli jokaisen juhlavieraan. Vieno Suoniemi, Sini Lampi, Ronja Immonen sekä Akseli Myllymäki kättelyvuorossaan. Kuva: Tanja Meronen

Vieno

Suoniemi.

Suomen lasten itsenäisyysjuhlan perinne aloitettiin viime vuonna Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Säätytalo kuhisi jännittyneitä sekä arvokkaasti pukeutuneita kymmenvuotiaita.

Kolmituntisen juhlan ohjelma oli monipuolinen koostuen mm. teatterista, musiikista ja juhlaherkuista. Pääministeri Juha Sipilä toimi juhlan isäntänä kätellen ja jutustellen kaikkien 530 lapsen kanssa. Kukaan ei kyennyt laskemaan pääministerin kanssa otettujen selfieitten määrää.

– Kyllä niitä on tänään otettu, naureskeli hyväntuulinen ja rentoutunut pääministeri Sipilä.

Sini Lampi, Ronja Immonen, Akseli Myllymäki sekä Vieno Suoniemi viettivät naapurikuntien lapsina koko juhlan yhdessä samalla toisiinsa tutustuen. Alkujännityksen jälkeen yhteinen sävel ja tapa ottaa juhlasta kaikki ilo irti löytyi nopeasti.

Itsenäisyyspäivän merkityksen lapset kokivat samalla tavoin. Akseli Myllymäki kiteytti Suomessa olevan parasta sen, että voimme itsenäisenä maana päättää omista asioistamme eikä kukaan hallitse meitä. Sini Lampi kertoi arvostavansa sitä, ettei täällä sodita eikä täällä ole mitään myrkkykäärmeitä. Vieno Suoniemi koki, että Suomessa on erityisen turvallista olla ja elää.

Kymmenvuotiaat löysivät Suomesta kehitettävääkin. Sini Lampi muistutti, että turhan roskaamisen aiheuttaminen on huono asia, ja meidän pitäisi kierrättää enemmän. Samaa korosti Akseli Myllymäki. Ronja Immonen oli myös samoilla linjoilla kehottaen roskaamisen sijaan järkevyyteen.

– Lapsilta tai vanhuksilta ei saisi viedä rahaa, esitti kehittävän kannanottonsa Vieno Suoniemi.

Vieno Suoniemen, Ronja Immosen, Sini Lammen sekä Akseli Myllymäen mielestä juhlassa oli tosi coolia. Kuva: Tanja Meronen

Tämän vuoden juhlan pääteemana olivat lukeminen ja kirjallisuus. Aihe näkyi monella tapaa päivän ohjelmassa. Vesilahden ja Lempäälän lapset kertoivat olevansa aikamoisia lukutoukkia.

– Lukisin vieläkin enemmän, jos tulisi joku hyvä lastenkirjailija, joka tekisi jonkin hyvän kirjan, lupaili Ronja Immonen.

– Lasten kannattaisi lukea enemmän, jotta he oppisivat enemmän, kiteytti Vieno Suoniemi lukemisen tärkeyden.

Juhlan järjestivät Mannerheimin lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutetun toimisto sekä valtioneuvoston kanslia.

– Nyt juhlittiin 1satayksivuotiasta Suomea ja se tehtiin lasten ehdoilla. Terveisiä on tullut kaikista kunnista. Tätä perinnettä tullaan jatkamaan, lupasi pääministeri Juha Sipilä.

 

Tanja Meronen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.