Kirsikkabarbit tarvitsevat ympärilleen ison parven. Muuten ne stressaantuvat.

Kirsikkabarbeille kaverit ovat kaikki kaikessa

Luulitko, että kalat ovat tyhmiä ja tunnottomia? Väärä luulo. Kuva: Tua Onnela

Tällä kertaa luonneanalyysin tekeminen paikallisesta eläimestä on hieman hankalaa. Se ei johdu siitä, etteikö valitulla eläimellä epäilemättä olisi luonnetta. Yhden tietyn yksilön tunnistaminen eläinkauppa Faunattaren kirsikkabarbiparvesta vain on ihmissilmälle turhan haastava tehtävä.

Toisten kalojen silmille yksilöiden erottaminen ei sen sijaan ole mitenkään vaikeaa. Päinvastoin, uusien tutkimusten mukaan parvikaloilla on varsin rikas sosiaalinen elämä. Ne muodostavat parvitovereidensa kanssa elinikäisiä siteitä, leikkivät yhdessä ja tekevät suunnitelmallista yhteistyötä ruokaa hankkiessaan.

Itse asiassa eläinten käyttäytymistiede on paljastanut kalat muutenkin monin tavoin kyvykkäämmiksi kuin ihmiset ovat aiemmin kuvitelleet.

Ne ajattelevat, muistavat ja oppivat siinä missä muutkin eläimet. Netistä löytyy paljon videoita, joissa tutkijat ovat opettaneet kaloille monimutkaisia temppuja. Myös kalojen kyky tuntea kipua ja muita tunteita on kiistattomasti osoitettu.

Mitä kirsikkabarbit parhaillaan ajattelevat, sitä on vaikea tietää. Sosiaalisuuden näkee kuitenkin helposti. Kalat pysyvät näissä turvallisissakin oloissa tiiviisti yhdessä.

Faunattaren Outi Pääkkönen kertoo, että kirsikkabarbit tarvitsevat ympärilleen vähintään kymmenen lajitoveria voidakseen hyvin. Pienemmässä parvessa ne kärsivät stressistä. Stressi voi näkyä esimerkiksi värien haalistumisena.

Akvaariokaloille on myös tärkeää, että niiden elinympäristö muistuttaa sitä, missä ne luonnonvaraisina eläisivät. Kirsikkabarbien luontaisia elinympäristöjä ovat sademetsien kirkasvetiset purot, joten akvaariossakin ne nauttivat virtaavasta vedestä.

 

Tua Onnela

 

Ehdotuksia paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@gmail.com.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.