Sukset hiotaan huippuunsa Kuljussa

Hannu Hovila näyttää, kuinka suksen hionta tapahtuu Hiihtoliiton omistamalla hiontakoneella. Tietokoneen näyttöruudusta valitaan koneen muistiin monimutkaiset pohjakuvioiden säädöt. Kuva: Antero Korhonen

Hiihdossa huipputasolla kilpailemiseen kuuluu olennaisena osana suksihuolto, kuten suksien hionta. Maajoukkueen sukset hiotaan Lempäälän Kuljussa.

Entinen kovan luokan hiihtäjä, Tammelasta lähtöisin oleva ja Kuljussa nykyisin asuva Hannu Hovila, huolehtii lähes koko maastohiihtomaajoukkueen suksien perushionnasta.

Myös Leena Nurmen sukset hiotaan Kuljussa, jonne hänen nsäisä Jussi Nurmi toi kolme paria vapaan tyylin suksia hiottavaksi itsenäisyyspäivän aattona. Suksien piti olla jo perjantaina Vantaan lentokentällä, jotta ne ehtivät ajoissa Davosin koneeseen.

Kiireisen aikataulun vuoksi Sääksjärvellä asuva, myös entinen kovanluokan hiihtäjä Juha Vankka, vei sukset varmuuden vuoksi töihin mennessään mukanaan Vantaan lentoasemalle työmatkallaan.

 

Itsenäisyyspäivänä Hannu Hovilalle tuotiin myös Suomen tämän hetken kärkihiihtäjän Krista Pärmäkosken suksia hiottavaksi.

– Nämä suksiparit eivät kuitenkaan lähde Davosiin, jossa Kristalla on eri kalusto matkassa, kertoi Hovila.

Hiihtoliitto on palkannut Pärmäkosken seurakaverin hiihtäjä Maaret Pajunojan suksien testihiihtäjäksi, mistä syystä hänen aviomiehensä Aki Pajunoja toi sukset Hovilalle. Pärmäkoski ja Pajunoja edustavat Ikaalisten Urheilijoita, joka on viesteissä LeKin kova kilpakumppani.

 

Hovila kertoi olevansa toista vuotta Hiihtoliiton palveluksessa kokopäivätoimisena suksien huoltajana.

– Vuodessa tulee hiottua noin tuhatkuusisataa suksiparia, joten muuta työtä ei ehdi tehdä. Suksien huoltohommia olen tehnyt jo seitsemän vuoden ajan. Mielenkiintoinen ja osin erikoinenkin kokemus oli toimiminen vuoden ajan Kiinassa maajoukkueen huoltotehtävissä, naurahti Hovila.

Noin satatuhatta euroa maksanut hiontakone on Hiihtoliiton omistuksessa. Hiihtoliitto on vuokrannut verstastilan.

 

Vaikka suksihuolto on nykyään kilpahiihdossa merkittävässä asemassa, se on hiihtäjä itse, joka ratkaisee kulloisenkin kilpailun lopputuloksen joitain huollon epäonnistumisia lukuun ottamatta.  Kilpailun tulokseen on suksien rakenteen merkitys Hovilan mukaan noin 80 prosenttia ja voitelun noin 10 prosenttia.

Siksi maailmanluokan hiihtäjillä on kymmeniä suksipareja, joista valitaan keliin parhaiten sopiva pari. Vaihtelevissa keliolosuhteissa se ei ole aina kovin helppoa. Kun hiihtäjä on valinnut kilpailuun suksiparin, hoitaa voiteluhuolto siihen monien testausten jälkeen parhaimmaksi osoittautuneen voitelun. Kuntohiihtäjälle riittää hyvin kaksi suksiparia, toinen luisteluhiihtoon ja toinen perinteiseen.

Norjassa on tehty lasten hiihtoharrastuksen laajentamisen kannalta hyvä ratkaisu, sillä siellä ei saa alle 16-vuotiaiden kilpailuissa käyttää lainkaan kalliita fluoripitoisia luistovoiteita. Se hillitsee olennaisesti voitelun kanssa kikkailemista ja kääntää huomion tärkeimpään, eli lasten kykyjen kehittämiseen.

Hovila tekee maajoukkuehiihtäjien suksiin lähinnä ns. perushionnan ja siihen kuuluvan pohjakuvioinnin. Pohjakuvioille on kolme perustyyppiä, yhdet pakkaskelille, normaalikelille sekä kostealle ja vetiselle kelille.

Kilpailukohtainen kuviointi tehdään aina kilpailupaikalla käsihiontana.

Hionta- ja kuviotyyppejä on kehitetty satoja, mutta maajoukkue pitäytyy käytännön syistä muutamiin itse vuosien saatossa tutkittuihin ja testattuihin ratkaisuihin.

– Olen mukana näiden hiontaratkaisujen kehittämisessä, jota täytyy jatkuvasti tehdä, koska lumessakin on paljon erilaisia rakeisuuksia ja muita ominaisuuksia. Lumen likaisuus aiheuttaa hiontakuvioihin ja voiteluun myös omat ongelmansa, selvittää Hovila.

 

Esa Virtanen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.