Oman sieniviljelmän perustaminen on helppoa

Pahvilaatikossa muhivat herkullisen sieniaterian ainekset

Susanna Lepola ja Katja Rämö esittelevät sieniboxia, jolla voi kotona kasvattaa helposti ruokasieniä.

Susanna Lepola ja Katja Rämö nostavat esille pahvilaatikon, jonka päällä lukee Sieniboxi. Laatikossa on kahvinpuruja, viljaa ja sahanpuruja sekä tärkeimpänä sienirihmasto.

– Boxi on valmis kasvatusalusta herkullisten osterivinokkaiden tuotantoon. Tarvitaan vain vettä ja sienet alkavat kasvaa, kertoo Katja Rämö.

Avataan pahvilaatikon kannessa oleva luukku. Sisällä oleva osterivinokkaan kasvatusalusta on pakattu muoviin.

– Ensimmäiseksi muoviin tehdään ristiviilto. Sen jälkeen suihkutetaan pakettiin vettä pari kertaa päivässä. Boxin sienet kasvavat parhaiten lämpötilan ollessa 10-20 astetta.

Sieniboxin lajina on harmaa osterivinokas.

– Meillä on ollut myös pinkkejä, mutta tuottajan vaikeuksien vuoksi niitä ei nyt saatu joulumarkkinoille. Sen sijaan tulossa on keltaisia sitruunavinokkaita, joissa on sama maku.

Yhdestä boksista saa kolme satoa. Niiden välissä kasvustoa täytyy lepuuttaa kymmenen päivää. Sitten  kasvusto kastellaan upottamalla veteen, minkä jälkeen se on jälleen valmis tuotantoon. Kasvuaika on 2-4 viikkoa ja satoa kertyy kerrallaan noin 200 grammaa.

Susanna Lepola ja Katja Rämö opiskelevat Tampereen Proakatemiassa tiimijohtamista ja yrittäjyyttä.  He pyörittävät Sieniboxin liiketoimintaa tiimiyrityksen, Eventa Creativen kautta. Osuuskunnassa on 11 opiskelijaa, joilla on omat projektinsa. Sieniboksi on Lepolan ja Rämön bisnes.

– Näen tässä tulevaisuuden. Sieniboxi on jotakin niin outoa ja erikoista, että se voi olla minun juttu opiskelun jälkeen, Katja Rämö sanoo.

Sieniboxin parissa jatkaminen myös Susanna Lepolan suunnitelmissa.

– Olen tehnyt Sieniboxille grafiikkaa ja nettisivujen uudistuksen. Minua kiinnostaa koodaus, grafiikka ja tietokoneet. Tietotekniikka on minun ja meidän koko perheen juttu, sanoo Lepola.

Käytyään Vesilahdessa yläasteen Lepola opiskeli Tredussa ict-asentajaksi. Sen jälkeen hän lähti Tamkiin opiskelemaan tietojenkäsittelyä. Opettajat huomasivat pian Lepolan korkean taitotason ja suosittelivat siirtymistä yrittäjäopintojen puolelle Proakatemiaan.

Sieniboxin jatkoa pohtiessaan Lepola ja Rämö näkevät, että tuotannon siirtäminen Suomeen toisi merkittäviä etuja. Nyt sieniboxit valmistetaan Puolassa.

– Unelmanamme on, että tuotanto saataisiin siirrettyä tänne Suomeen. Silloin se olisi kotimaista lähituotantoa, mikä olisi kova juttu.

 

 

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.