Rahaa, vaatteita, leluja: Pelastusarmeijan pataan Ideaparkilla voi jättää lahjoituksia kello 16–20 torstaihin 20. joulukuuta asti

Kaikki voittavat hyvän joulumielen itselleen – lahjoittaja, saaja ja patavahti

Minna ja Olli Ainasvuori LC Lempäälä/Kipinästä olivat vapaaehtoisina joulupatavahteina Ideaparkilla perjantaina 14. joulukuuta. Kuva: Erkki Koivisto

Eläkkeellä oleva autokauppias Ilkka Kivelä Lempäälästä sanoo joulun alkavan hänelle säännönmukaisesti reilua viikkoa ennen aattoa. Näin on ollut jo kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna tarkka ajankohta oli viime perjantaina 14. joulukuuta kello 19–20 ja paikkana Ideaparkin D-oven edusta.

Joulumielen hän sai silloin kauppakeskuksen eteläisellä sisäänkäynnillä yhdessä puolisonsa Aira Kivelän kanssa. He toimivat vapaaehtoisina joulupatavahteina pelastusarmeijan joulupadalla.

– Tästä vapaaehtoistyöstä se joulun vietto alkaa. Uskoisin, että joulumielen saa myös lahjoittaja.

Padan kunniavartiossa eli patavahteina Lempäälässä toimii kuutena iltana vuorollaan vapaaehtoisina yhteensä 60 eri henkilöä, miestä ja naista, kaikista Lempäälän viidestä lionsklubista.

– Tässä on kaksi isoa vapaaehtoistoimijaa yhteistyössä. Leijonat  tarjoavat käsipareja ja auttavat Tampereen pelastusarmeijaa, joka huolehtii avun edelleen jakamisesta. Tämä on kymmenes kerta; vuonna 2009 aloitettiin. Tästä on tullut jo perinne, Kivelä toteaa.

Hän kokee, että pelastusarmeijan  joulupadalle ja sen keräystuotolle on merkitystä – niin lahjoittajille kuin avun saajillekin. Apua todella tarvitaan. Joka joulun alla kysellään, tuleehan pata varmasti paikoilleen.

Kivelän mukaan patavahti kokemuksellaan jo päältä päin näkee, kuka ohikulkija tulee pataan rahaa pudottamaan. He eivät välttämättä niitä kaikkein hyväosaisimpia. Hyvä antaa vähästäänkin.

– Yhdestä päiväkodista tulee joka kerta lahjoituksena kaksi isoa jätesäkillistä pestyjä ja ehjiä leluja, jotka päiväkodin lapset ovat halunneet antaa omistaan. Ne on ilo käydä noutamassa, Kivelä kertoo.

Pelastusarmeijan padalle Ideaparkiin voi viedä kello 16–20 torstaihin 20. joulukuuta mennessä rahaa, vaatteita ja leluja. Lahjoitukset käytetään kotimaan vähävaraisten auttamiseen. Tukemalla joulupatakeräystä auttaa myös paikallisesti, sillä kunkin padan tuotot jaetaan kyseisen padan alueella.

 

Joulupatakeräyksellä tuetaan vähävaraisia lapsiperheitä, pienituloisia eläkeläisiä, työttömiä ja työkyvyttömiä, syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria sekä ruoka-apua tarvitsevia opiskelijoita. Joulupadasta saatavat varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina. Varoja käytetään myös erilaisiin tukitoimiin kuten leireihin sekä harrastus- ja kerhotoimintaan. Osa varoista jaetaan ennen joulua, osa seuraavan vuoden aikana.

Runsaiden tavaralahjoitusten lisäksi Lempäälässä joulupataan on kertynyt silkkaa käteistä yleensä noin 2 500–2 800 euroa. Nyt tavoitteena on 3 000 euroa. Pata tuottaa vuosittain koko maassa  lähes miljoona hyvän tahdon euroa. Vuoden 2017 joulupatatuotto oli 930 000 euroa.

Pelastusarmeija jakaa ihmisille joulupadalle tuotuja vaatteita ja myy niitä kirpputorillaan. Ihmiset, jotka tarvitsevat vaateapua, voivat saada vaatelahjakortin, jota vastaan saavat kirpputoreilta ilmaiseksi vaatteita ja muuta tarvittavaa. Uudet sukat, lapaset ja muut kudontatyöt menevät suoraan jakoon.

Joulupata-keräyksen tuotto jaetaan kotimaan vähäosaisille muun muassa ruokana, vaatteina ja lahjakortteina. Kunkin joulupadan tuotot jaetaan kyseisen padan paikkakunnalla.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.