Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa joulupyhien turvallisuusasioista – ”Emme haluaisi vierailla kodeissanne, mutta tämä toive ei aina toteudu”

Juhlapyhien lähestyessä Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa muutamista tärkeistä turvallisuusasioista.

– Emme haluaisi vierailla kodeissanne, mutta tämä toive ei aina toteudu. Jos joudumme lähtemään ihmisten koteihin, niin olisikin tärkeää, että hätätapauksissa paloauto ja ambulanssi löytäisivät osoitteeseen nopeasti. Apu ehtii nopeammin paikalle, jos asuinrakennuksessa on selkeästi näkyvä osoitenumero. Pelastusviranomaiset haluavat kiinnittää huomiota, että talojen osoitenumerot näkyisivät myös pimeässä riittävän hyvin. Myös pientaloille suositellaan valaistuja osoitenumeroita, pelastuslaitokselta muistutetaan.

 

Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä aiheutuvia tulipaloja. Suuri osa kynttilästä syttyneistä tulipaloista voitaisiin välttää.

Palavaa kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Kynttilä sijoitetaan etäälle palavista materiaaleista, esimerkiksi verhoista, koska esimerkiksi oven aukaisemisesta aiheutuva ilmavirtaus saattaa heilauttaa kynttilän verhoihin tai muuhun palavaan materiaaliin. Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.

Palovaaran lisäksi voi valvomattomasta kynttilästä aiheutua muitakin onnettomuuksia. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä koskaan jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Tuli tarttuu erittäin herkästi hiuksiin ja eläinten karvapeitteeseen.

Tuikkukynttilän, toisin sanoen lämpökynttilän, kuori voi lämmetä jopa 200–300-asteiseksi, ja siksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä astialla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa. Jos tuikkua poltetaan kynttilälyhdyssä, tulisi sen saada riittävästi palamisilmaa, jotta se palaisi tasaisesti.

Erityisen vaarallinen tilanne on, jos lämpökynttilään pääsee vettä. Kyseessä on rasvapalon tapainen ilmiö; liekki voi nousta yli metrin korkeuteen.

Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on 5 cm, sillä jos kynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä ns. allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei siis koskaan vedellä.

Tuikkukynttilää turvallisempi tunnelmanluoja on paristokäyttöinen led-kynttilä, jonka voi laittaa mihin tahansa olemassa olevaan kynttiläkippoon tai lyhtyyn.

 

Ulkokäyttöön tarkoitettuja kynttilöitä – hauta-, öljy- ja puutarhakynttilöitä sekä ulkotulia ja roihuja – ei saa polttaa sisätiloissa, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.

Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Ulkotulta tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa tai se on sijoitettava tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia.

Vahinkoihin kannattaa varautua ennakolta. Testaa palovaroitin; se valvoo kun sinä nukut. Muista myös, että palovaroittimen tyypillinen kestoikä on noin kymmenen vuotta. Jos asunnossa on tulipesä tai kaasuhella, hanki myös häkävaroitin. Sen kestoikä on vain noin 3–5 vuotta.

Varaudu tulipaloon pitämällä sammutuspeite tai käsisammutin käden ulottuvilla. Muistathan, että rasvapaloon ei saa käyttää vettä. Kertaa mielessäsi kodin turvalliset poistumisreitit ja yhdessä sovittu kokoontumispaikka. Opeta myös lapsille, miten tulipalossa tulee toimia.

 

Jos omakotitalossa tai kerrostalossa omassa asunnossa syttyy tulipalo, niin:

– Pelasta vaarassa olevat ja varoita muita vaarassa olevia.

– Sammuta palon alku, jos voit.

– Poistu huoneistosta.

– Jos huoneessa on savua, ryömi lattialla, sillä siellä on vähiten savua.

– Sulje ovet perässäsi.

– Soita 112 vasta turvallisesta paikasta.

– Opasta pelastuslaitos paikalle.

Jos tulipalo syttyy kerrostalossa muualla kuin omassa asunnossa, ja porraskäytävässä on savua, on turvallisinta jäädä omaan asuntoon. Kerrostaloissa huoneistojen väliset rakenteet kestävät tulipaloa ainakin tunnin.

Jos porraskäytävässä on savua:

– Pysy huoneistossa.

– Tiivistä ovi mahdollisen savun takia esimerkiksi märillä pyyhkeillä.

– Soita 112 ja ilmoita tilanteesi.

– Jos mahdollista, mene parvekkeelle tai ikkunaan ja herätä pelastajien huomio.

– Odota rauhallisesti pelastajien tuloa.

Vaikka nostolava-autolla kerrostaloissa ei pääse joka paikasta pelastamaan ihmisiä, niin pelastajilla on mukanaan pelastautumishuppu, jonka avulla he voivat tuoda ihmisiä pois asunnoistaan, vaikka porraskäytävässä olisi vielä savua.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.