Nettiyhteydet tökkivät ja hidastelevat.  Jatkossa tilanne vain pahenee, jollei kuituverkkoa rakenneta

Vesilahden valokuituhanke vaakalaudalla. Lisää kiinnostuneita tarvitaan, jotta hanke toteutuu

Johanna ja Teppo Salmia lähtivät Kirkonkylän kuituhankkeeseen ja kannustavat myös muita mukaan.

Silloin kun nettiä eniten tarvitaan, se hidastuu ja alkaa pätkiä. Vesilahden Kirkonkylässä tämä tiedetään. Illan suussa 4G-yhteydet alkavat tökkiä ja tiedon kulku muutenkin ylikuormitetuilla kuparilangoilla hiipua.

Ratkaisua Vesilahden Kirkonkylälle on haettu Avoin kuitu-hankkeesta. Mukaan on jo ilmoittautunut 30 prosenttia talouksista.  Jotta kuituverkko voidaan rakentaa, mukaan pitää saada puolet alueen talouksista ja vieläpä ripeällä aikataululla.

− Nyt on jokaisen kiinnostuneen tärkeää ilmoittautua mukaan hankkeeseen, sillä Telia tekee tammikuussa 2019 päätöksen siitä, eteneekö Avoin kuitu Kirkonkylässä, laajakaiskoordinaattori Marjukka Lähdekorpi-Ojala kertoo.

Mukaan lähteminen on helppoa. Kiinnostuksensa voi ilmoittaa osoitteessa www.avoinkuitu.fi.

− On tärkeää ilmoittautua 7. tammikuuta mennessä. Ilmoittautuminen ei vielä sido mihinkään. Nyt on kuitenkin oleellista olla mukana. Tämä on ihan viimeinen hetki, Lähdekorpi-Ojala tähdentää.

Vesilahtelainen Salmian perhe ilmoittautui mukaan kuituhankkeeseen heti siitä kuultuaan.

− Meillä on nopein adsl mitä on saatavilla, mutta yhteys ei toimi kunnolla. Se hidastelee ja pätkii. Kännykällä saa päivällä paremmat nopeudet, mutta illalla se on ihan yhtä tukossa, Teppo ja Johanna  Salmia kertovat.

Johanna Salmia toimii Hämeen ammattikorkeakoulussa kehittämispäällikkönä ja tekee paljon etätöitä. Hänellä on niin opetustehtäviä kuin kokouksia verkossa.

− On todella hankala tilanne, kun verkko pätkii kesken opetuksen. Opiskelijalle voi tulla sellainen mielikuva, että tämä homma onkin huonolaatuista.

Johanna Salmia lataa työn puolesta myös  paljon videoita nettiin.

− Pitäisi ladata videoita YouTubeen, mutta se kestää aivan hirmuisen kauan. Homma on siinä määrin epätoivoista, että mieluummin teen sen nykyään työpaikalta, missä se käy nopeasti.

Ongelmat eivät Kirkonkylällä jatkossa kevene, sillä netissä videoiden tarkkuutta parannetaan, mikä vain lisää verkon kuormaa.

− Meidän alueella kaapelointikin on niin vanhaa, että signaali vaimenee. On tullut pätkimistä ja netti on ollut äärimmäisen hidas. Etätöissä sen varsinkin huomaa, Teppo Salmia harmittelee.

Pariskunta kertoo jo aikaa sitten päättäneensä, että he ovat mukana, jos joku taho tuo valokuidun Kirkonkylään.

− Netin käyttö vain lisääntyy ja palveluja siirtyy yhä enemmän nettiin. Nopeampi  mobiiliverkko ei ole ratkaisu, sillä käyttäjien määrän kasvaessa yksittäisen käyttäjän netin nopeus laskee. Sen sijaan valokuituyhteydessä todellinen nopeus toteutuu, Teppo Salmia sanoo.

Kirkonkylälle valokuituverkon rakentaminen toisi myös selvästi lisää vetovoimaa.

− Sekin on selvä asia, että kuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa. Jos tänne rakennetaan kuituverkko, niin paremmin menevät kaupaksi ne talot, joissa on kuituyhteys, Teppo Salmia toteaa.

Hän ei enää edes harkitsisi muuttavansa alueelle, jonne ei saa kuituyhteyksiä.

− Olen monesti miettinyt, että verkkoyhteys on ihan sama kuin vesi tai sähkö 50-luvulla. Niiden tärkeyttä ei silloin välttämättä nähty, mutta nyt niitä pidetään itsestään selvinä. Pitäisi hoksata, mitä tulevaisuudessa tarvitaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.