Täiepidemialle loppu loman aikana

Poistettaessa täitä, munia ja niiden tyhjiä kuoria eli saivareita, kannattaa pitkät hiukset kostuttaa työn helpottamiseksi. Kuva: Tanja Meronen

Kouluissa ja päiväkodeissa täi- sekä kihomatotartunnat nostavat aika ajoin päätään. Loma-aika on mitä oivallisin hetki tarkistaa oman perheen tilanne huolellisesti ja hoitaa loisongelmat pois päiväjärjestyksestä. Ihannetilanne olisi, ettei kukaan lapsi palaisi loman jälkeen loiset mukanaan ryhmäänsä.

Kun on kerran joutunut kosketuksiin täiden kanssa, ymmärtää, ettei niitä voi havaita muutoin kuin syynäämällä tarkasti hiuspohja ja hiukset. Apuna kannattaa käyttää otsalamppua. Myös suurennuslasi voi olla tarpeen. Tartuntoja ennaltaehkäisevien suihkeiden ja shampoiden voimaan ei pidä sokeasti luottaa.

– Siinä vaiheessa kun koululta tai päiväkodista tulee tieto täitartunnasta, on heti hyvä aloittaa ennaltaehkäisevien tuotteiden käyttö. Näiden valmisteiden käytöstä on suuri apu, mutta lisäksi on tärkeää tarkistaa hiukset säännöllisesti kammalla, opastaa farmaseutti Iida Hautamäki.

 

Jos lapsen hoitoryhmässä tai luokassa on havaittu tartunta, kannattaa täisyynistä tehdä lapsen kanssa jokailtainen rutiini. Mitä aiemmin päähän mönkineet täit havaitsee, sitä helpommalla pääsee niiden hävittämiseksi. Kun täi on ehtinyt purra ja imeä verta, se myös munii hiuksiin. Munien poistamisen joutuu tekemään mekaanisesti täikamman avulla.

Kun täitä havaitsee, on täipesulle ryhdyttävä nopeasti. Tilanteesta riippuen suositellaan kaikkien perheenjäsenten hoitamista samanaikaisesti. Ohjeidenmukaisen päiden pesun lisäksi on huolehdittava myös kodin puhdistamisesta. Se voi olla työläs operaatio esineiden saunotuksineen, pakastuksineen ja pyykinpesuineen, joihin on netissä tarjolla monenmoisia kikkoja. Oikotietä onneen ei ole. Täiden aktiivinen häätö on joskus viikkojen operaatio, jossa ei kannata ottaa tietoisia riskejä. Täipesuja voi joutua tekemään useita muutaman päivän välein.

 

Ennaltaehkäiseviä sekä täitartuntaa hoitavia tuotteita valitessa kannattaa keskustella omasta tilanteesta apteekin henkilöstön kanssa. Kuva: Tanja Meronen

Täiepidemia lapsiryhmässä on yhteinen ongelma, johon kannattaa tarttua joukkovoimalla. Täit ja kihomadot ovat niin yleisiä, ettei niiden kohtaamista kannata peitellä. Avoin tiedonkulku muihin perheisiin on avaintekijä nopeassa reagoinnissa ja epidemian katkaisemisessa. Tieto löydöksestä on tärkeää toimittaa myös koululle, jotta yleinen hoito-ohjeistus voidaan välittää koteihin.

Toistuvat täishampoopesut koko perheelle voivat tulla kalliiksi. Joskus sitkeän kierteen lapsiryhmässä voi katkaista vähävaraisten perheiden taloudellinen tukeminen yhteisvoimin shampoohankinnoissa.

Koulujen loma-aika on oivallinen tilaisuus saada lapsiryhmissä sekä kodeissa jylläävät loiskierteet poikki. Lapset eivät ole joka päivä tekemisissä toistensa kanssa, joten epidemian katkeaminen on todennäköisempää.

Jokaisessa perheessä kannattaakin nyt tutkia huolella perheenjäsenten päät ja ryhtyä oitis tarvittaviin toimiin.

Täit ovat vikkeliä tarttumaan ja sikiävät pitkään, joten sekä ihmisen että kodin hoitaminen huolellisesti ja pitkäjänteisesti on oleellista niiden häätämisessä.

 

Teksti ja kuvat: Tanja Meronen

 

Tämän takia täitartunnan hoito epäonnistuu ja kierre jatkuu

  • Täipesut laiminlyödään esim. taloudellisten syiden takia.
  • Täipesu tehdään huolimattomasti.
  • Pesun jälkeinen munien, saivareiden ja uusien täiden jokapäiväinen etsiminen ja poiskampaaminen laiminlyödään.
  • Täipesua ei toisteta, vaikka uusia täitä saattaa kuoriutua muutaman päivän välein.
  • Siivous tehdään riittämättömästi.
  • Saadaan heti uudet tartunnat.
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.