Lempäälästä ja Vesilahdelta ennätysmäärä senaattoriehdokkaita

Suomen kansan uudet lainsäätäjät eli kansanedustajat valitaan huhtikuun 14. päivänä. Kaikkiaan Helsingin Arkadianmäen 88-vuotiaaseen eduskuntaloon valitaan työskentelemään 200 kansalaista, joista 19 tulee Pirkanmaan vaalipiiristä.

Lopulliset ehdokaslistat tulee jättää 5. maaliskuuta ja ne vahvistetaan 14. maaliskuuta, joten ehdokasasettelu tätä kirjoitettaessa on vielä kesken, eritoten pienemmissä puolueissa. Suomessa on puoluerekisterissä tätä nykyä peräti 19 puoluetta, joista yhdeksän on edustettuna nykyparlamentissa. Pirkanmaalta siis valitaan 19 edustajaa, luku pohjautuu maakunnan asukasmäärään. Kukin puolue voi asettaa ehdolle kyseisen määrän eli 19 ehdokasta ja ainakin suurin osa puolueista pyrkii saamaan täyden ehdokaslistan tyrkylle.

Vuonna 2015 Pirkanmaan eduskuntapaikat jakautuivat seuraavasti: SDP, kokoomus ja perussuomalaiset saivat neljä edustajaa läpi, keskusta kolme, vihreät kaksi ja vasemmistoliitto sekä kristillisdemokraatit kumpikin yhden. Perussuomalaisten hajottua, siirtyi Pirkanmaan senaattoreista kolme uuden sininen tulevaisuus-puolueen riveihin.

Jo nyt tiedetään, että Lempäälästä sekä Vesilahdelta on ennätysmäärä kandidaatteja hakemassa kansalta valtakirjaa päästä eduskunnan päättäjäksi. Nyt on listoilla jo 13 nimeä, vaikka esimerkiksi eduskunnan ulkopuolella olevien pienpuolueiden ehdokastietoja ei vielä löydykään ja isompien puolueidenkin listat eivät kaikki ole täynnä. Eniten alueelta on tyrkyllä keskustalaisia, joita on listoilla kokonaiset viisi: neljä Vesilahdelta eli Ari Arvela, Harri Penttilä, Miia Rajala sekä Aino-Riikka Simula. Lempäälän keskustalaisista tyrkyllä on Jarkko Lahtinen.

Kokoomus, demarit, vihreät, kristilliset, vasemmistoliittolaiset ja siniset lähtevät yhdellä lempääläisellä ehdokkaalla ja perussuomalaiset kahdella eli Veijo Niemellä ja Auri Siika-aholla. Kokoomuksessa on ehdolla Jocka Träskbäck, demareilla Maria Päivänen, vihreillä Tiina Wesslin, kristillisillä Piia Nurmela, vasureilla Satu Kosola ja sinisillä Seppo Kapanen.

Läpipääsy vaatii noin 3000 ihmisen kannatuksen eli helpolla ei Arkadianmäen ukset aukene. Vuonna 2015 pienin äänipotti Pirkanmaan läpipäässeistä oli kristillisten Sari Tanuksella, joka kokosi noin 2600 ääntä. Muistin virkistykseksi kerrataan vuoden 2015 neljän kärki, jotka olivat kaikki naisia eli ykkönen oli demareiden Sanna Marin 10 911 äänellä ja seuraavat kokoomuksen Sofia Vikman, demareitten Pia Viitanen ja vasemmistoliiton Anna Kontula. Miehistä eniten ääniä kokosi keskustan Mikko Alatalo, rapiat 6700, jotka jäävät nyt vapaiksi Alatalon ilmoitettua luopumisestaan.  Muita luopujia Pirkanmaalla ovat sinisten Lea Mäkipää ja Martti Mölsä.

Lempääläisistä kaksi ehdokasta kokosi neljä vuotta sitten muhkean äänipotin, sillä keskustan Juha Kuisma kirjasi 3425 ääntä, mikä jäi uupumaan kuitenkin miltei 1300 ääntä läpimenosta. Persujen Veijo Niemi puolestaan summasi 2938 äänen suuruisen potin, mikä jäi vajaat 1200 ääntä liian pieneksi läpimenoa ajatellen.

Moni ehdokas on listalla kootakseen puolueen soturina ääniä aatteelleen, sillä Suomessa vallalla olevan d’Hondtin suhteellisen vaalitavan mukaan jokaisen ehdokkaan kokoama äänipotti kerätään puolueen yhteiseen laariin, ja sitten jaetaan vertauslukuina ehdokkaiden kesken.

Nyt nimetyistä 13 ehdokkaasta realistiset saumat läpimenoon saattaa muutamalla olla, mutta varmaa ainakin on se, että poliittinen keskustelu käy kevään aikana vilkkaana niin perinteisillä foorumeilla kuin sosiaalisessa mediassakin. Lempäälän-Vesilahden Sanomat kantaa kortensa kekoon haastattelemalla ja videoimalla jokaisen siihen halukkaan paikallisen ehdokkaan vaalitentin. LVS:n tiukaksi suunnitellut jututukset näytetään vaalien alla lehden verkkosivuilla.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.