LeKin Sanni Alatalo oli voitokas Kaupin kansallisissa

Tampereen Pyrinnön kansallisten FIS-hiihtojen naisten yleisen sarjan palkinnoille ylsivät Maija Hakala (vas.), Sanni Alatalo, Heini Hokkanen ja Klaara Leponiemi. Toiseksi sijoittunut Anni Kainulainen ei ehtinyt palkintojenjakoon. Kuva: Petri Alatalo

Lauantaina 29. joulukuuta hiihdettiin Pyrinnön FIS-kisat Kaupissa vapaalla tyylillä ja sunnuntaina 30. joulukuuta olivat vuorossa Ylöjärven Urheilijoiden järjestämät kansalliset hiihdot perinteisellä.

LeKin parhaasta suorituksesta vastasi Sanni Alatalo, joka oli lauantaina naisten vapaalla hiihdetyssä 10 km:n kisassa kolmas. Kilpailussa haettiin ennakkoasetelmia tuleviin Suomen cup -viesteihin, sillä mukana oli seurojensa joukkueisiin kuuluvia hiihtäjiä Lempäälän Kisan lisäksi mm. Hämeenlinnan Hiihtoseurasta, Kainuun hiihtoseurasta sekä Ikaalisten Urheilijoista.

Hämeenlinna vei kaksoisvoiton niukasti. Alatalo jäi toiseksi hiihtäneestä Anni Kainulaisesta vain vajaan kaksi sekuntia. Maija Hakala voitti kilpailun ylivoimaisesti minuutilla. Neljänneksi sijoittunut Kainuun Heini Hokkanen jäi Alatalosta seitsemän sekuntia, ja viidenneksi hiihtänyt Ikaalisten Maaret Pajunoja 14 sekuntia. Viialan Virin Klaara Leponiemi oli kuudes vajaan puoli minuuttia Alataloa hitaampana.

Sunnuntaina Alatalon suksi kulki vieläkin paremmin, sillä perinteisen kuuden kilometrin kisan voitto tuli reilulla puolella minuutilla Noormarkun Nopsan Emilia Myllykoskeen. Kolmanneksi lykki Klaara Leponiemi, jolla ero Alataloon repesi jo runsaaseen minuuttiin.

Cup-viestin asetelmia haeskeltiin myös sunnuntaina Pyhäjärvellä, missä naiset hiihtivät perinteisellä hiihtotavalla kymmenen kilometriä. LeKin Leena Nurmi oli kovassa vireessä ja sijoittui kovassa kilpailussa toiseksi IF Minkenin Andrea Julinille parikymmentä sekuntia jääneenä. Kolmanneksi hiihti Hämeenlinnan Hiihtoseuran Terhi Pollari ja neljänneksi Oulun Hiihtoseuran Marjaana Pitkänen. Viidenneksi ylsi LeKin Oona Kettunen, jonka ero kärkeen venyi hänen kykyihinsä nähden turhankin isoksi noin kahteen ja puoleen minuuttiin.

Kettunen kertoi Pyhäjärven radan vaatineen vahvaa tasatyöntäjää, jota esimrkiksi Leena Nurmi edustaa. Kettusella tasatyöntö ei ainakaan vielä ole vahva, mutta juoksusta täksi kaudeksi kokonaan hiihtoon siirtynyt Kettunen kertoi asian olevan työn alla, joten eiköhän se mäkisemmän maaston ohessa tuo parempaa tulosta seuraavissa kisoissa.

Kilpailussa oli kolmaskin LeKin hiihtäjä, Eeva Nurmi, jonka sijoittuminen 11:nneksi kertoo kuntokäyrän sojottavan mukavasti ylöspäin. Nurmi kertoi hiihdon sujuneen sinänsä melko hyvin, mutta tämän parempaan hän ei tällä hetkellä pysty.

 

Tammikuun 16. hiihdetään Vantaalla Suomen cupin vapaan tyylin viesti. SM-viestit järjestetään Imatralla 2. helmikuuta.

Viikonlopun tulosten perusteella LeKillä on hyvät mahdollisuudet taistella jopa mitalisijoista. Vaikka viesti on aina viesti ja monia asioita voi sattua, tilanne on LeKin kannalta hyvällä tavalla mielenkiintoinen. Alustavasti on hiihtäjien kanssa keskusteltu, että ainakin Vantaan cup-viestiin lähdettäisiin vanhalla SM-voittoonkin toissatalvena johtaneella kaavalla, eli Leena Nurmi aloittaisi ja Sanni Alatalo hiihtäisi kakkososuuden. Koska ainakin vielä joudutaan hiihtämään ilman Aino-Kaisa Saarista, ankkuriosuuden hoitaisi Oona Kettunen. Eeva Nurmen hiihtokunto näyttäisi takaavan sen, että jos LeKi joutuisi lähtemään viestiin varamiehisenä, LeKi taistelisi silti tiukasti kymppisakkiin pääsemisestä.

 

LeKi-hiihtäjä Markus Välimäki voitti Kaupissa lauantaina M35-sarjan vapaan 15 kilometriä ajalla, joka olisi riittänyt yleisessä sarjassa tuloslistan puoliväliin. Samassa sarjassa seurakaveri Esa Seppä oli kolmas epäonnistuen kuitenkin pahasti suksien toimimattomuuden vuoksi. Seppä kertoi, että uusi suksipari ei yksinkertaisesti kelillä toiminut eikä sitä puutetta pystynyt voitelemalla pelastamaan. Samasta ongelmasta kärsi M20-sarjassa hiihtänyt LeKin Eetu Tolvanen, joka katsoi parhaaksi keskeyttää.

Sunnuntain perinteisen kilpailussa Seppä ja Tolvanen näyttivät selkeästi parempia otteita. Tolvanen voitti 20-vuotiaiden sarjan ja Seppä hiihti M35-sarjassa toiseksi. Seppä oli 15 sekuntia Tolvasta nopeampi.

LeKin Jani Keto hiihti sunnuntaina Seinäjoen talvikisoissa viidenneksi. Hän kertoi hiihdon sujuneen paljon paremmin kuin kauden ensimmäisessä otatuksessa. Keto toivoi, että jos vastedes pysyisi terveenä ja saisi alle kovia treenejä, voisi suorituskyky nousta paljon lyhyessäkin ajassa.  LeKin miesjoukkue lähtee myös kisaamaan Vantaan cup-viestiin ja joukkue valitaan joukosta Jani Keto, Markus Välimäki, Esa Seppä, Eetu Tolvanen, Arto Hakala ja Valtteri Niskanen sen mukaan, kun lisää kisanäyttöjä ennen viestiä saadaan parina seuraavana viikonloppuna. Cup-viesteissä joukkueeseen kuuluu niin naisissa kuin miehissäkin kolme hiihtäjää. SM-viestissä miehillä on neljä osuutta.

Kaupissa oli mukana kaikkiaan 19 LeKin hiihtäjää. Lauantain kilpailussa mitalisijoille hiihtivät Aleksi Kivistö, joka oli 8-vuotiaissa pojissa toinen. 12-vuotiaissa tytöissä Emilia Ylilehto oli toinen ja sisar Aada Ylilehto 10-vuotiaissa kolmas. Sunnuntain perinteisen kisassa Aada Ylilehto paransi sijoittumalla toiseksi. 10-vuotiaissa pojissa Joonas Kolehmainen oli toinen ja Ella-Noora Haapalehto 14-vuotiaiden tyttöjen kolmanneksi nopein.

Cup-viesteihin hyvä näytön paikka on ensi lauantaina järjestettävät Tampereen talvikisat Kaupissa. Leena ja Eeva Nurmi sekä Oona Kettunen kisaavat ensiviikonloppuna nykyisellä kotiseudullaan Vuokatissa, jossa järjestetään FIS Scandinavia cup -hiihdot. Hakkarissa hiihdetään seuraavan kerran kilpaa tiistaina 15. tammikuuta piirikunnallisissa iltahiihdoissa. Perinteisellä tyylillä järjestettävät kansalliset hiihdetään sunnuntain 27. tammikuuta.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.