Kanavalle konserttiin

Erkki Koivisto. Kuva: Jussi Saarinen

Juice Leskinen asui syksystä 1970 parin vuoden ajan alivuokralaisena Lempäälän Kuljussa aloitettuaan opintonsa Kieli-instituutissa Tampereella. Hän kortteerasi Honkaniementiellä omakotitalossa, joka  oli Jaakko Ryhäsen lapsuudenkoti. Talon omistaa nyt jalkapallohallia Lempäälässä pyörittävän Lempäälän Monitoimihalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petri Mäkinen.

Juicea yhdistää toiseen kevyen musiikin mestariin, Olavi Virtaan paitsi sairastuminen diabetekseen ja viinan aiheuttama varhainen poismeno, Virta kuoli 57- ja Juice 56-vuotiaana, yllättäen vähäisessä määrin osaltaan myös Lempäälä.

Alkoholisoituneelle taiteilijalle perheen- ja bisnestenmenetyksineen skandaalinkäryiseksi muodostuneen vuoden 1959 syksyllä Olavi Virta hakeutui Lempäälään suosittuun Uotin parantolaan (nyk. Lempäälän Luontaiskylpylään) lepäilemään.

Lempäälässä syntynyt ja kahdesti leskeksi jäänyt Hulda Simula (s. 1895) ilmestyi Virran elämään laulajan viimeisten vuosien tueksi. Saunottajana työskennellyt leski hoiti Tampereelle muuttanutta vanhaa mestaria pyyteettömästi pienessä huoneen ja keittiön suuruisessa kodissaan Pispalassa.

En tiedä, konsertoiko kumpikaan, sen paremmin Juice kuin Olakaan koskaan Lempäälässä. Suomirockin pioneeri ja tangon kuningas valittiin viime vuoden puolella ensimmäisten joukossa suomalaisen musiikin Hall of Fameen.

 

Kirkkokonsertteja on pidetty, mutta Lempäälässä on nautittu viimeksi suuresta viihdekonsertista takavuosina Hakkarin liikuntahallissa, jossa kuultiin niin ikään Kuljussa aikoinaan vaikuttaneen Rauno Lehtisen säveltuotantoa.

Myös kauppakeskus Ideaparkin keskusaukiolla on paukutettu menestyksekkäästi laajemmalle yleisölle menemään suuria rock- ja muita konsertteja.

Nyt Lempäälässä on havahduttu keräämään nimiä kansalaisadressiin oman kokoontumis-, juhla- ja konserttisalin saamiseksi uuden yläkoulun yhteyteen kanavan partaalle poispurettavan lukiorakennuksen tontille.

 

Kuntalaiset saavat uuden kirjaston, mutta Lempäälä-taloon ei konserttisalia tule toisin kuin Kangasalle toteutettuun ja suuria kotimaisia esiintyjänimiä keräävään Kangasala-taloon.

Hämeenlinnan keskusta-alueelle toteutettiin moottoritien ja hyvien kulkuyhteyksien läheisyyteen  Ideaparkin mallin mukaan kauppakeskus Goodman – sekä Kantolan tapahtumapuisto.

Ei Lempäälään Metallican keikkaa tarvita, mutta nykyaikaiseksi päivitetty konserttisali olisi hyvä kuntalaisten yhteisten kulttuurielämysten ja yhteisöllisyydenkin nimissä. Sanooko ”kyllä” uudelle kohtaamispaikalle Lempäälän kunta, jolla on viime vuodesta alkaen ollut oma yhteisöpalveluiden tehtäväalueensa kulttuuri- ja tapahtumapalveluineen?

 

Mitenkö Ola ja Juice mihinkään liittyvät? Mikäli Olavi Virta ja Juice Leskinen eläisivät nykypäivänä, he voisivat hyvin suurella todennäköisyydellä esiintyä Tampere-talon lisäksi Kangasala-talossa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.