Liian taiteellista

Silmä ei totu eikä mieli taivu. Ei vaikka koko syksyn olen ajanut varta vasten Sääksjärven kiertoliittymän kautta Tampereen suuntaa ja takaisin.  Kiertoliittymässä olevat mustat rengasläjät näyttävät yksinkertaisesti  järkyttävän rumilta.

Ymmärrän kyllä taiteilijan idean. Hän haluaa provosoida ja herättää ajatuksia ympäristöstä. Siinä hän on onnistunut. Enemmänkin kysymys on siitä, onko teos oikeassa paikassa?

Sääksjärven ytimessä töröttävä mustanpuhuva teos herättää lähinnä synkkiä ajatuksia.  Se näyttää yhtä masentavalta näin vuoden pimeimpään aikaan kuin kesäisen vihreyden keskellä.

Mustien palmujen varjoissa taaperretaan kouluun, kävellään kauppaan ja mennään pelaamaan jalkapalloa. Monia pienimpiä kulkijoita korkeuksista kurottavat alienit varmasti pelottavat.  Sattumoisin ohiajavat vieraspaikkakuntalaiset jäävät ihmettelemään näkemäänsä. Onko teoksella tarkoitus kertoa jotakin Sääksjärvestä, he miettivät.

Sääksjärven keskustaajaman ilme on viime vuosina kohentunut merkittävästi uudisrakentamisen, kauppojen ja kenttien myötä. Sitä kummallisemmalta näyttää kaiken keskelle noussut musta pökäle.

Keskustassa asuvat voivat kokea olevansa peräti onnekkaita, kun heidän päiväänsä piristää valoisa tikkateos, jonka tarina juontaa paikallishistoriaan. Sääksjärven liittymään olisi voinut samoin ja hyvästä syystä pystyttää vaikkapa ison liimapullon.

Jos joku kuntalainen menisi kasaamaan pihalleen vastaavanlaisen rengasläjän, veikkaan, että ympäristökatselmuksen tekijöiltä tulisi palautetta eikä se olisi kovin positiivista.

Kiertoliittymä on osa liikenteen infrastruktuuria. Loppupeleissä sen tarkoituksena on tehdä liikenteestä sujuvaa ja turvallista ollaan sitten liikkeellä autolla, pyörällä tai jalkaisin. Jos liittymän keskelle jotakin pystytetään, niin toivottavasti se on jotakin arkea piristävää ja kohottavaa.

Mitä sinä haluaisit nähdä seuraavan kiertoliittymän keskellä?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.