Jonna elää onnellisten lintujen parvessa

Vesi roiskuu, kun Jonna kylpee sydämensä kyllyydestä. Kuva: Tua Onnela

Keskellä talvea myskisorsa Jonnan uimalampi on harmillisesti jäässä. Kylpemään on silti päästävä joka päivä, joten Jonna ja sen kaverit käyvät lasten kylpyammeessa. Jokainen polskii siellä vuorollaan, ja muut odottavat kärsivällisinä

Koko porukka taas kotosalla. Kuva: Tua Onnela

vieressä.

Jonna kavereineen saa muutenkin viettää sellaista elämää, jossa lintu viihtyy. Parvella on isot olkikuivitetut tilat navetassa, ja omistaja Katri Hakolan ollessa kotona siivekkäät saavat vapaasti kulkea pihalla, etsiä herkkuja ja

viettää sosiaalista elämää.

Parveen kuuluu jos jonkinlaista vipeltäjää. Ankkoja on montaa rotua, samoin kanoja. Jokainen on oma persoonansa, ja jokaisella Hakolan omalla linnulla on nimi.

Persoonallisimpiin tuttavuuksiin kuuluu esimerkiksi Napero-ankka, joka syntyi sokeana. Se eli elämänsä alkutaipaleen Hakolan olohuoneessa ja opetteli siellä asettelemaan jalkansa niin, ettei matonreunalla tuiskahda nokalleen. Avukseen se sai huolehtivaisen Mupen, joka edelleen katsoo tarkkaan, että Napero pysyy mukana.

Kanojen joukossa huomiota herättää erityisesti Paula Koivuniemi, hollantilainen valkohuntu. Sen pöyheä kampaus ei jätä ketään kylmäksi.

Kaikki linnut pysyvät kotipihassa ilman mitään ongelmia – myös myskisorsat, jotka ankoista poiketen osaavat lentää. Hakola

Ankoilla on vilkas sosiaalinen elämä. Kuva: Tua Onnela

kertoo, että kerran yksi niistä lensi aamulla omille teilleen, mutta jo puolen päivän aikaan se palasi tyytyväisenä takaisin. Seikkailu tuli heitettyä.

Lintuparven puuhailu on rauhoittavaa katseltavaa. Hyvissä oloissa ja isoissa tiloissa niillä ei ole tarvetta kehittää ankaria nokkimisjärjestyksiä, vaan tunnelma on sopuisa ja ystävällinen.

– Kesällä menee päivä helposti pihakeinussa näitä katsellessa, Hakola sanoo.

 

Ehdotuksia paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@gmail.com.

 

Teksti: Tua Onnela

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.