Kunta ei asettanut vaarallisia tolppia keskelle rinnettä pulkkamäkeen

Loppiaisena laskettiin mäkeä vesitorninmäessä. Kuva: Erkki Moivisto

”Pienet ja vähän isommat laskijat ovat jälleen löytäneet vesitornin pulkkamäen. Siihen en ota kantaa onko mäki turvallinen vai ei. Mutta laskemista estävät viritykset eivät sitä ainakaan paranna, päinvastoin. 10cm vahvuiset tolpat rivissä keskellä rinnettä saattavat aiheuttaa vammautumisen tai jopa kuoleman. Enkä usko että viranhaltijoilla on halua vastata syytteeseen vamman- tai kuolemantuottamuksesta. Tolpat on poistettu rinteestä lasten turvallisuuden vuoksi, ei ilkivaltaisesti.” sanaili lapsen huoltaja Lempäälän  kunnalle viime vuoden lopulla 26. joulukuuta

Suosittu pulkkamäki sijaitsee keskirinteessä, jossa on myös frisbeegolfradan heittopaikka. Kuva: Erkki Koivisto

antamassaan palautteessa.

Kunnan palautekanavassa kuntalaisen kirjeeseen vastannut yhteisöpalvelupäällikkö Erkki Häkli korostaa, että Hakkarin vesitornin mäki ei ole kunnan  hoidossa eikä se siten ole virallinen pulkkamäki. Kunta ole sinne myöskään mitään menoa haittaavia ja vaaraa aiheuttavia tolppiakaan asentanut. Hyvä, kun ne on otettu pois.

Häkli toteaa vesitornin mäen olevan luonnostaan syntynyt, spontaani mäenlaskupaikka, jonne löytyy lumikelien tultua laskettelijoita.

– Mäen käyttöä emme voi kieltää, vaan se on samanlainen paikka kuin minne tahansa muuallekin lumisena talvena syntynyt spontaani pulkkamäki. Laskemista estäviä tai turvallisuutta  vaarantavia esteitä ei mäkeen laiteta kunnan toimesta, hän korostaa.

– Rinteeseen asennetut esteet ovat paha juttu. Jossain muualla on joskus ollut muun muassa latujen yli viritettyjä naruja tai hiekkaa alamäissä. Todella ikävä ilmiö. He jotka laittavat esteen, ovat myös vastuussa, jos jotain sattuu, sanoo Häkli arvailematta, kuka virityksen takana mahtaa olla.

– Muuten virkistys- ja ulkoilualueet ovat saaneet tänä vuonna toistaiseksi olla aika hyvin rauhassa ilkivallalta.

Häkli painottaa, että jos kunta perustaisi pulkkamäen, sitä pitäisi myös valvoa ja pitää kunnossa. Tällä hetkellä kunnan liikuntapalveluilla ei ole sellaiseen mahdollisuutta, ja jokainen laskee mäkeä omalla vastuullaan.

 

Pulkkamäen sivussa on paikoillaan tolppa, jossa on kiinni oranssia muoviverkkoaitaa. Kuva: Erkki Koivisto

Vesitornin pulkkamäki on kohtalaisen jyrkkä ja pitkä. Vauhtia riittää.

Loppiaissunnuntaina 6. tammikuuta puoliltapäivin vesitornin mäessä oli muutamia lapsiperheitä riemukkaassa mäenlaskussa. Rinteitä on kaikkiaan viisi, joista keskimmäisessä näkyy frisbeeradan heittopaikan vieressä pulkkien ja laitarinteillä jonkin verran suksenjälkiä. Lasten suosimassa pulkka- ja liukurimäkirinteessä ei  ollut keppejä pystyssä, mutta kylläkin keppiniput ja oranssia muoviaitaa sivuun nostettuna rinteen reunassa lumen  alla.

Keskimmäisestä pulkkamäestä ei ole vaaraa joutua törmäyskurssille tekolumihiihtoladulle, sillä rinteen alapäässä on korkea valli vauhdin pysäyttäjänä ennen suosittua latu-uraa. Tykkilumiaikaan hiihtäjät eivät kierrä vesitornin kautta.

Ensikertalaiselle mäenlaskijalle pulkkamäen yläosassa tilanne saattaa olla epäselvä. Mitään muita kylttejä ei ole asennettuna kuin luonnonlumikausiladun kiertosuuntaa osoittava kyltti sekä merkki, joka kieltää ajamasta moottoriajoneuvolla ladulle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?