Lempäälästä vahva panos kansanmusiikin vuosikattauksessa

Lempäälän Helkanuoret esitti perinteisiä piirileikkejä ja kansanlauluja kanteleilla säestettynä. Kuva: Erkki Wrangen

Kansanmusiikki- ja kansatanssiväen vuotuisessa Folklandia-risteilyllä 11.–12. tammikuuta oli vahva

lempääläläisedustus.

Sen lisäksi, että Lempäälässä vaikuttava Koirasen perhe valitsi vuoden nuoren pelimannin, kaikkiaan 134 esiintyjäkokoonpanon joukossa oli kaiken kansanmusiikkiväen kuultavana peräti neljä bändiä Lempäälästä.

Kanteletaitaja Outi Sanélla riitti kiirettä, sillä hän veti yhteensä kolmea eri omaa kokoonpanoa. Hänen edustamillaan Hauankaivajilla, Lempäälän Helkanuorilla ja Pirkan Kanteleella oli yhteensä viis eri keikkaa eri puolilla Silja Europaa.

Hyvän vastaanoton 2 800 risteilyvieraan keskuudessa sai myös nuorena edesmenneen Juho Koirasen sävellyksiä, yhtyeen jäsenten omia hengentuotteita sekä Kannaksen karjalaista musiikkia esittävä lempääläläinen Koiranen  Kollektion.

Tapahtuman noin sadan työntekijän ja talkoolaisen joukossa oli runsaasti tekijöitä niin Lempäälästä kuin Vesilahdestakin. Topi Koiranen muun muassa vastasi äänentoistosta ja Lempäälän kunnan kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa spiikkasi yhtyeitä ja muita esiintyjäryhmiä lavalle.

Lempäälän Helkanuoret esitti iloisia ja perinteisiä piirileikkejä ja kansanlauluja kanteleilla säestettynä. Vuoden nuori pelimanni -maininnan vuonna 2015 saaneessa kokoonpanossa on yli 60 jäsentyä

Outi Sanén (oik.) vetämässä Pirkan Kanteleissa heläjävät suuret kanteleet. Kuva: Erkki Koivisto

 

seitsemältä paikkakunnalta. Nuorin jäsen on 5- ja vanhin 78-vuotias.

Hauankaivajissa musisoiti on hauanvakavaa. Vakavamieliset kantelistit kaivautuvat kuopan reunalla mollista vielä syvemmälle synkkyyteen.

Pirkan Kantele on yksi Lempäälän Helkanuorten yhtyeistä. Sen soittajat ovat erikoistuneet isoihin kanteleihin, jotka helkkyvät isosti ja komeasti.

Erittäin laadukasta soitantaa saatiin kuulla tunnin ajan Teatteri Euroopassa, jossa Lempäälässäkin vaikuttanut säveltäjä ja harmonikkataiteilija Hannu Kella esitti yhdessä Timo Alakotilan sekä suuren kokoonpanon kanssa musiikkia uutuuslevyltään Mingled Years – vuoden  2019 kansanmusiikkilevyltä?

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.