Sähkön kilpailuttaminen jättää lompsaan satasia

Kovilla pakkasilla sähkömittari raksuttaa reippaasti. Käyttämällä vähemmän sähköä säästää, mutta säästää sähkömenoissa voi myös kilpailuttamalla ostettavn sähkön. Kuva: Erkki Koivisto

Asukas ja kiinteistön haltija voi säästää sähkökulutusta käyttämällä vähemmän sähköä, muun muassa sähkölämmitystä vähentämällä, totta. Mutta sähkönkulutuksen vähentämisen lisäksi sähkölaskua voi pienentää näppärästi myös kilpailuttamalla ostettavan sähkön.

Toisin kuin sähkön siirtoa sähköenergian osuus sähköntoimituksesta on mahdollista kilpailuttaa. Kilpailutuksella voi vaikuttaa maksettavan sähköenergian hintaan ja käytettävän sähkön alkuperään. Kilpailuttaminen määrävälein kannattaa, sillä keskiverto omakotiasuja säästää kilpailutuksella helposti pari, kolme sataa euroa vuodessa

Kaupallisten palveluntarjoajien lisäksi Energiavirasto ylläpitää netissä sähkön hintatietopalvelua www.sahkonhinta.fi, jossa voi vertailla eri sähkösopimustuotteita käyttöpaikan mukaan. Hintavertailun tekemiseen tarvittavat tiedot löytyvät vanhasta sähkölaskusta.

Hintatietopalvelu etsii annettujen hakuehtojen mukaan kuluttajalle sopivia sähkötuotteita. Klikkaamalla tuoteniemeä voi katsoa tarkemmat tuotetiedot ja silloin saa myös näkyville sähkönmyyjän yhteystiedot.

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa uudestaan ilman rajoituksia. On kuitenkin huomioitava, että mikäli vanha sähkönmyyntisopimus on määräaikainen eikä sopimuskausi ole vielä päättynyt, sähkönmyyjää ei voi vaihtaa ilman painavaa syytä. Määräaikainen sopimus sitoo lähtökohtaisesti molempia osapuolia sopimuskauden ajan.

Asunto-osakeyhtiö tai kiinteistö, jolla on mahdollisuus mitata sähkön kulutus yhdestä pisteestä, voi lisäksi hankkia sähköenergiansa yhteisostona.

 

Hintavertailun tehdäkseen syötetään sivustoon ensin käyttökohteen postinumero ja valitaan alueella operoiva siirtoyhtiö.

Siirtotariffiksi voi valita vaihtoehtoisesti joko yleissähkön, kaksiaikamittauksen hyödyntämään erikseen päivä- ja yökulutusta tai kausisähkön. Mikäli valitsee yleissähkön, annetaan hakuun arvioitu vuosikulutus kilowattitunteina. Kaksiaikamittaukseen annetaan arvioitu päivä- ja yökulutus, kausimittaukseen arvioitu talvi- ja muun ajan kulutus.

Sähköenergian vuosikulutuksen saa selville parhaiten sähkölaskusta, johon on merkitty arviolaskutuksen perusteena oleva vuosikulutus (kWh/vuosi). Mikäli ei tiedä kulutustaan, sen voi katsoa sivuston kohdasta ”lisätietoja sähkön kulutuksesta”. Sen mukaan kerrostalohuoneiston sähkönkulutus on 2 000–4 000 kWh/vuosi, pientalohuoneiston ilman sähkölämmitystä 4 000–10 000 kWh/vuosi ja pientalohuoneiston sähkölämmityksellä 10 000–35 000 kWh/vuosi.

Sopimustyypiksi voi valita toistaiseksi voimassa olevan, yksi- tai kaksivuotisen määräaikaisen, muun määräaikaisen tai pörssisidonnaisen. Sähköenergian myyntisopimus voi olla voimassa joko toistaiseksi tai määräajan. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättyy irtisanomiseen, kun taas määräaikainen sopimus sitoo lähtökohtaisesti osapuoliaan koko sopimuskauden ajan.

Kun lähtöarvot on annettu, ”Näytä vertailun tulokset” -nappulan takaa aukeaa listaus sähköntarjoajista edullisuusjärjestyksessä. Listauksessa ovat sähkönmyyjien keskihinnat ja niiden mukaan asiakkaalle koituvat  vuosimaksut.

Nähtäville tulee lisäksi, miten sähkö on tuotettu: uusiutuvilla energialähteillä, fossiilisilla energialähteillä (turve) vai ydinvoimalla.

Hintavertailua tehtäessä on huomioitava, että energiamaksun lisäksi myös sähkönmyyjien kuukausittain perittävän perusmaksun suuruus vaihtelee.

Kunkin sähkönmyyjän kohdalta aukeavat yhteystiedot, muun muassa sähköpostiosoite, josta voi tehdä sähkösopimuksen.

Kun solmii uuden sähkösopimuksen, uusi sähkönmyyjäyhtiö hoitaa asiakkaan puolesta vanhan sopimuksen irtisanomisen ja muut käytännön asiat. Kun sähkösopimuksen solmii netissä uuden sähkönmyyjän kotisivuilla, saa kotiinsa kirjallisen tilausvahvistuksen sopimuksesta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.