Lempäälän kiertoliittymät

Vanhan koulukaskun mukaan opettaja kysyy oppilailta biologian tunnilla, millainen kasvi on palmu? – No ensteeks tulee pitkälti vartta ja sitten tupsu! Vastaajalla oli kuin olikin hahmotuksen kaltainen tieto asiasta.

Kuten tiedämme Sääksjärvi on yksi Lempäälän paikallisista paratiiseista. Näitä paratiiseja on siis monia. Sääksjärven erityisenä ominaisuutena on, että siellä näkee palmuja paratiisisaarekkeella. Nämä palmut on koonnut taitelija Villu Jaanisoo käytetyistä autonrenkaista. Ne saavat ohikulkevan hyvälle tuulelle. On jo esitetty, että palmut valaistaisiin. Ehdotusta sopii tässäkin kannattaa. Harkittu valosuunnittelu nostaa ympäristömme yksityiskohtia esiin. Lempäälän kirkko on hyvä esimerkki onnistuneesta valaisusta.

Sääksjärven palmuja tunnetumpi kiertoliittymä on kuntakeskuksen tikkataulukumpare. Kuten asiaan kuuluu, taiteilija Pekka Jylhän teos kohoaa kiertoliittymän kummullaan Piippo-keskuksen edustalla Ryynikässä. Aprillipilakuvia lukuun ottamatta kukaan ei vielä ole ajanut tikkataulun tikkoja kumoon.

Kunnassa on moni muitakin kiertoliittymiä. Ja lisää tulee, kunhan vuosia kuluu ja liikenteen sujuvuutta pystytään parantamaan. Entäpä jos ottaisimmekin tavoitteeksemme saada jokaiseen kiertoliittymään taideteos? Monen muun asian ohella Lempäälä opittaisiin tuntemaan tästä ratkaisusta. Taideteoksen  hinta ei välttämättä ole suuri verrattuna siihen, että kiertoliittymän rakentaminen maksaa muistaakseni 400 000 euroa.

Ensimmäiseksi tulee mieleen Pirkkalantien eli kansan kielessä ”Lentokentäntien” alussa oleva kiertoliittymä. Siihen sopisi jokin taideteos tai taiteellinen rakennelma, joka viittaa lentämiseen. Jotakin kevyttä, siivekästä ja ilmavaa. Jos ei mitään muuta, niin vaikka sitten pieni helikopteri.

Lempoisiin päin mennessä seuraava liittymä on Katepalintien ja uimarannalle menevän tien kohdalla. ”La Stenko Dinka Dulla” rallateltiin lapsena muka-italiaa. Mitäs siihen? Kylpypyyhe vai narutaideteos ?

Valkeakoskentien nykyiset liikennevalot muutetaan jossakin vaiheessa kiertoliittymäksi. Siihen voisi sijoittaa reimaripaalut tai muuta veneilyteemaan liittyvää.  Samalla voisi jättää liittymän kohdalle tulevaan kerrostalomassaan holvikaaren, josta näkisi suoraan Kirkkojärven rantaan.

Manttaalitalon edustalla oleva kiertoliittymä on ainakin osittain Lempoisten vanhan kestikievarin maalla. Kievarin muistona on vieressä oleva pullomakasiini. Siis tämän kiertoliittymän kummulle tulkinta entisaikaisesta ”lankkupullosta”.

Lidlin alla notkossa on tuo kertoman mukaan töihin matkaavien vesilahtelaisten herättimeksi rakennettu kiertoliittymä. Siihen sopii suurennos uhrikivestä, joka on nuoriseurantalon pihan kulmassa olevan aitan portaana. Ja Kuljun koulun edustalla olevan kiertoliittymän teemaksi sopii Palomäen  viereisellä mäellä ollut helvalkeekukkulan kivikehän pienennetty kopio.

                                                                                            Juha Kuisma

                                             Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.