Valtuustoaloitteessa vaaditaan Vesilahden ystävyyskuntatoiminnan karsimista ja matkakulujen raportointia

Vähän kuluja, paljon hyötyä, vastaa kritiikkiin kunnanjohtaja Erkki Paloniemi

Ystävyyskuntatoiminta on ollut Vesilahdessa välitöntä ja vierailuille tullaan niin virallisissa kuin epävirallisissa merkeissä. Narvan octoberfestin avasivat St. Georgenista Vesilahteen saapuneet Alfred ja Hedwig König. Tapani Pietilä antoi heille seremoniaa varten pullollisen Narvan kyntöä.

 

Valtuustoaloitteessa vaaditaan Vesilahden kunnan ystävyyskuntamatkojen kulujen karsimista niin, että jatkossa virkamiehet ja luottamushenkilöt maksavat itse nämä ja muut ulkomaille suuntautuvat matkat. Aloitteen on tehnyt Laura Kekäläinen (vihr.) ja sen ovat allekirjoittaneet Susanna Suoniemi (vihr.), Riitta Rantala (kd.) ja Matti Kuusjärvi (kd.). Aloitteessa esitetään myös kaikkien edustus- ja matkakulujen raportointia kunnanhallitukselle säännöllisesti.

Vesilahden kunnalla on kunnanvaltuuston hyväksymät ystävyyskuntasopimukset Viron Rougen, Venäjän Gromovon (entinen Sakkola) ja Saksan St. Georgenin kanssa. Kunnanhallituksen antamassa vastineessa todetaan, että Vesilahden yläasteella on ollut ja on merkittävää ja laajaa kansainvälistä toimintaa oppilasvihdon ja erilaisten tapahtumien kautta. Kuntien väliset ystävyyskuntasopimukset ovat edesauttaneet ja helpottaneet koulujen välistä oppilasvaihtoa.

Kansainvälisen toiminnan vastuuhenkilö, kunnanjohtaja Erkki Paloniemi sanoo arvostavansa luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita, jotka ovat olleet mukana ystävyyskuntatoiminnassa ja -matkoilla.

– He ovat osaltaan mahdollistaneet, että Vesilahti elää ajan virrassa yhä kansainvälistyvässä maailmassa.

Vesilahden kunnan vstävyyskuntatoiminta on ollut erityisen vilkasta St. Georgenin ja Rougen kanssa.

– Ystävyyskunnat ovat siihen panostaneet ja arvostaneet suhteemme korkealle. Vesilahti tunnetaan erittäin hyvin niin Rougessa kuin St. Georgenissa.

Paloniemi mainitsee esimerkkinä St. Georgenin pormestarin, Wolfgang Schergelin eläkkeellelähtöjuhlan, jossa Paloniemi esitti Vesilahden kunnan tervehdyksen saksaksi reilulle 500 läsnäolijalle.

– Juhla televisioitiin ja myös lehdistössä juhla, ja samalla Vesilahti, sai runsaasti julkisuutta.

Ystävyyskuntatoiminta St. Georgenin kanssa on poikinut virallisten kuntasuhteiden oheen monelaista kolmannen sektorin kanssakäymistä.-

-On syntynyt muun muassa nuorisovaihtoa sekä soittokuntien ja yhdistysten vierailuja.  Matkailun saralla itse ystävyyskuntavierailut sekä ystävyyspaikkakunnilta saapuneet yksityiset henkilöt ja perheet ovat jättäneet euroja Vesilahteen ja Vesilahden yrityksiin.

St. Georgenin ystävyyskuntasuhteet solmittiin Vesilahden yläasteen ja St. Georgenin Realschulen tiiviin kanssakäymisen pohjalle. Vuosittain vilkkaana jatkunut koulujen oppilasvaihto oli pohja muulle yhteistyölle, mutta solmittu ystävyyskuntasopimus on vuorostaan Paloniemen mukaan edesauttanut ja helpottanut koulujen välistä pitkäaikaista yhteistyötä.

– Huomioiden maltilliset vuotuiset kustannukset ja ystävyyskuntatoiminnasta saadut monenlaiset hyödyt, pidän erittäin toivottavana, että ystävyyskuntatoiminta jatkuu.

Paloniemi toivoo, että matkoille osallistuville niin luottamushenkilöille kuin viranhaltijoille maksetaan kunnan toimesta tulevaisuudessakin matkakulut.

– Toivon myös, että kansainväliseen toimintaan edelleen panostetaan ja varaudutaan aikaisempaan tapaan noin 10 000 euron vuotuiseen talousarviomäärärahaan. Se raha tulee takaisin.

Paloniemi kannustaa kriittisesti ystävyyskuntatoimintaa suhtautua mukaan matkoille.

– Esimerkiksi Rouge imi oppia Vesilahdesta, hyödynsi sen ja ajoi meistä monella tavalla ohi. Nyt vesilahtelaisten päättäjien, myös kriittisesti ystävyyskuntatoimintaan suhtautuivien henkilöiden,  olisi syytä vierailla Rougessa oppia hakemassa, Erkki Paloniemi kannustaa.

 

 

 

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.