Tavoitteena lisää lähijunavuoroja jo tämän vuoden lopulla

Tampere-Lempäälä-Akaa mukaan alueellisen junaliikenteen jatkosuunnitteluun

Hankkeella pyritään kasvattamaan rautatieliikenteen matkustajamääriä. Kuva: Katariina Rannaste

Pirkanmaan alue on valittu mukaan liikenne- ja viestintäministeriön alueellisen junaliikenteen vuosina 2020–22 tehtävään pilotointiin, jolla tavoitellaan seudulle nopeasti lisää lähijunaliikennettä.

Hankkeen jatkosuunnittelussa ovat mukana ratasuunnat Tampere-Lempäälä-Akaa, Tampere-Tesoma-Nokia ja Tampere-Orivesi-Vilppula(-Mänttä). Kunnat ovat sitoutuneet rahallisesti pilotin suunnitteluun sekä infrastruktuurin ja palvelutarjonnan kehittämiseen.

Pirkanmaan alueen tarpeita vastaavan lähijunaliikenteen suunnittelu alkaa nopeasti. Pilotin aikana etsitään junien aikatauluista sopivia hetkiä, kun raiteet olisivat vapaana lähijunille. Tämä on tärkeää silloin, kun vuonna 2022 rautateiden henkilöliikenne on tarkoitus avata kilpailulle alkaen Etelä-Suomen lähijunaliikenteestä.

Tavoitteena on kehittää alueellista junaliikennettä yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.

– Hankkeella pyritään kasvattamaan rautatieliikenteen matkustajamääriä ja kulkutapaosuutta ja kehittää toimintatapoja, joita voidaan hyödyntää, jos maakunnat saavat toimivaltaa alueellisen rautatieliikenteen järjestämisessä, sanoo joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Hankkeen lähtökohta on, että nykyinen osto- ja velvoiteliikenteen palvelutaso säilytetään ja pilotit ovat sitä täydentäviä. Päätökset toteuttamismuodosta tehdään vasta jatkosuunnittelussa. Aikaisintaan pilottihanke voidaan käynnistää joulukuussa 2019, ja se kestäisi kesäkuuhun 2022. Päätökset siitä, missä muodossa pilotit toteutetaan, tehdään  jatkosuunnittelun perusteella.

– Tämä on erittäin myönteinen uutinen koko maakunnalle. Pilotin toteuttaminen edellyttää junaliikenteen operoinnin suunnittelua, jollaista alueella ei ole toistaiseksi itse toteutettu, mutta josta meillä on parhaillaan vireillä selvitystyö Helsinki-Tampere-Nokia -välille. Pilotti antaa tärkeää kokemusta myös sitä silmällä pitäen, että maakunnasta tulisi jatkossa junaliikenteestä vastaavat joukkoliikenneviranomainen, suunnittelujohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitosta toteaa pilotin hyödyistä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.