Vaalilautakunta ei ole vain puolueväen areena

Kevään eduskuntavaalien lähestyminen saa viimeistään näin vuoden alussa aikaan hyörinää. Monissa kunnissa puolueet haalivat vielä jäseniä ja varajäseniä vaalilautakuntiin, jotka huolehtivat vaalipäivänä vaalien toimittamisesta äänestyspaikoilla. Lempäälässä kunnanhallitus päätti kokoonpanoista kokouksessaan 7. tammikuuta, ja Vesilahdessa lautakunnat nimettiin 21. tammikuuta.

On mielenkiintoista, että lain mukaan poliittisten puolueiden on mahdollisuuksien mukaan syytä olla edustettuina vaalilautakunnissa. Lautakuntien tarkoituksenahan on nimenomaan olla riippumattomia reilun vaalitavan varmistajia. Eikö vaalien järjestelykoneiston rattaat voitaisi hankkia ilman puolueiden suoraa osallisuutta asiaan?

 

Puolueiden korostuminen lautakuntien kokoamisessa saa helposti ajattelemaan, että vaalitoimihenkilön tehtävä on tarkoitettu vain puolueaktiiveille. Lautakuntaan hakeutuminen jonkin puolueen kautta tuntuu poliittisesti latautuneelta teolta.

Eräs tamperelainen tuttavani on loppuvuodesta alkaen suostutellut minua lähtemään vapaaehtoisena vaalilautakuntaan, jotta hänen edustamansa puolue saa hankittua sille hankittaviksi annetut toimihenkilöt. Olen epäröinyt ajatusta, koska tuttavani puolue ei satu olemaan omia poliittisia näkemyksiäni vastaava ryhmittymä. Tässä kaverin auttaminen tuntuisi liialliselta poliittiselta kytkökseltä väärään arvomaailmaan.

 

Kynnys hakeutua vaalitoimitsijaksi saattaisikin madaltua, jos tehtävään ryhtymisellä ei olisi mitään tekemistä minkään tietyn puolueen kanssa. Laki ei edellytä, että vaalilautakunnan jäsenellä olisi pakko olla puolueen jäsenkirja.

Olivatpa toimihenkilöt sitten puolueväkeä tai muita vapaaehtoisia, kussakin lautakunnassa on oltava viisi jäsentä ja vähintään kolme varajäsentä. Työntekijöitä on siis oltava pelkästään varsinaisena vaalipäivänä Lempäälän seitsemällä äänestyspaikalla yhteensä vähintään 56 ja Vesilahden kolmella äänestyspaikalla vähintään 24.

 

Taidan sittenkin ojentaa auttavan käteni tuttavalleni ja samalla vaalijärjestelmälle. Ei minun sitä varten täydy allekirjoittaa puolueen poliittista ohjelmaa tai muutenkaan ottaa politiikkaan kantaa. Toimitsijan tarvitsee vain sitoutua olemaan yksi niistä luotettavista henkilöistä, joiden läsnäolo vaalipaikoilla on demokratian kannalta välttämätöntä.

 

Teksti: Kea Pesonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.