Lempäälä sanoi kyllä

Hannu Salonpää

Vielä puolisen vuotta sitten paikkakunta nimeltä Lempäälä oli minulle tuiki tuntematon. Tai tarkasti ottaen tiesin sentään yhden tuttavaperheen muuttaneen tänne. Myös tyttäreni asuessaan pari vuotta Tampereella oli  joskus ohimennen maininnut Lempäälän jättimäisestä kauppakeskuksesta, jolla oli tarkoittanut tietysti Ideaparkkia.

Siihenpä se tietoisuus Lempäälästä sitten päättyikin.

Elämä voi näköjään yllättää. Nyt löydän itseni muuttaneena tänne.

Pohjois-Pohjanmaa on vaihtunut Pirkanmaaksi. Muutos on ollut raju. Hulppean omakotitalon asuminen muuttui kerrostalokopperoksi. Sosiaalinen ympäristö, sukulaiset ja monet verkostot tulivat hyvästeltyä saman tien. Näin suuresta elämänmuutoksesta en ole koskaan edes nähnyt unta.

 

Mutta ei elämä Lempäälässä  ole hassummin alkanut. Ensimmäinen silmiin pistävä piirre tuli jo kättelyssä vastaan: Lempäälässä ihmiset ovat ennakkoluulottomia! Niin kutsuttua ”tullista tullutta” tervehditään heti ja liki poikkeuksetta toivotetaan tervetulleeksi. Aivan uutta 60 pohjoisen vuoden jälkeen. Ehkä vähän tuhmasti sanottu, mutta taisin tulla jöröjukkien asuinseudulta ihmisten ilmoille.

Ymmärrettävää kyllä, sillä eikös Lempäälän asujaimisto olekin muodostunut  kaikensortin muuttajista aina idästä länteen. Ja vielä plussaa lisää: minusta kunnan raitin tavallisista tallaajista henkii jotenkin peruspositiivisuus. Onko tämä muuttajan näköharha vai nyanssin hitunen?

Vai onko jo pakko allekirjoittaa erään tuttavan lausahdus, kun hän totesi, että Lempäälässä asuvat Suomen onnellisimmat ihmiset. Kysymättä jäi, onko tämä fakta vai fiktio. Ajan myötä saanen tähän vastauksen.

 

Nostan vielä yhden sulan Lempäälän hattuun. Tietyssä mielessä erityismuuttajana paikkakunta ja sen viranomaiset sanoivat varauksettomasti kunnan slogania mukaillen ”kyllä”. Ei täällä kaikki ole silti haasteitta sujunut, mutta kun itsekin mitoittaa tarpeensa realistisesti ja on neuvotteluasenteella liikkeellä, niin tuloksia voi pitää jopa kohtuullisina.

Mikään ei ole tietenkään täydellistä. Muuttajan silmiin on osunut monta asiaa, jotka pitää nostaa tikun nokkaan. Palataanpa näihin myöhemmin. Mennään ensin maltilla ja kuulostellaan.

 

Hannu Salonpää

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.