Marjo Ristilä-Toikan muistolle

Marjo Ristilä-Toikka työskenteli toimittaja Lempäälän-Vesilahden Sanomissa  1981-2000. Kuva: Kari Pusa

Toimittaja Marjo Ristilä-Toikka menehtyi 56-vuotiaana 18. tammikuuta 2019 nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli syntynyt 10. syyskuuta 1962 Lempäälässä.

Lempäälän-Vesilahden Sanomien palvelukseen hän tuli suoraan koulun penkiltä pian ylioppilaaksi päästyään vuonna 1981. Työssä ollessaan hän suoritti erilaisia alan kursseja, ja hänestä kehittyi nopeasti luotettava, tehokas ja taitava toimittaja. Pienessä työyhteisössä syntyivät samalla ystävyyssuhteet, jotka jatkuivat vielä senkin jälkeen, kun henkilöt hajaantuivat muualle.

Lempäälän-Vesilahden Sanomien työvuosien aikana Marjo Ristilä-Toikka avioitui, puolison suvun maille rakennettiin talo, ja perheeseen syntyi kaksi poikaa.

Parikymmentä vuotta paikallislehdessä palveltuaan Marjo Ristilä-Toikka jatkoi uraansa vähän aikaa Korpilahti-lehden päätoimittajana sekä muun muassa Lempäälän seurakunnan tiedottajana ennen kuin löysi uuden elämäntehtävän.

 

Marjo Ristilä-Toikka, joka oli äitinsä kautta puoliksi karjalainen, halusi vaalia karjalaista identiteettiään. Hän toimi 1990-luvulla parin vuoden ajan Lempäälän Karjalaiset ry:n puheenjohtajana. Sakkola-Säätiölle hän toimitti ja taittoi 2000-luvulla melkein kaikkien kylien kyläkirjat, yhteensä toistakymmentä teosta. Samalla hän toimi kolmen rajan taakse jääneen pitäjän lehden päätoimittajana.

Pisimpään hän teki sakkolalaisten Suvannon Seutua ja myöhemmin hän otti vastatakseen myös Pyhäjärvi-lehden sekä Rautu-lehden.

Hänen tärkeimmät harrastuksensa olivat koirat ja puutarha.

Marjo Ristilä-Toikan työt jäivät pahasti kesken. Kaikki kolme lehteä joutuvat nyt etsimään uuden tekijän. Niiden lisäksi häntä kaipaamaan jäi perhe, puoliso ja pojat sekä erityisesti kaksi lähellä asuvaa lastenlasta, joille hänellä aina arjen työtehtävien ohella riitti aikaa.

 

Ritva Mäkelä

Marjon työtoveri hänen uransa alussa

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
BLACK FRIDAYN pimeä tarjous: LVS DIGI 2 kk 5,90 €.