Keskihinnan ero huimat 40 000 euroa

Perhe saa Lempäälästä kodin kirkkaasti Tamperetta halvemmalla

Lempäälässä perheasunnot ovat vertailun mukaan selvästi Tamperetta edullisempia.

Perheasunnon voi Lempäälästä hankkia selvästi edullisempaan hintaan kuin Tampereelta. 80-neliön perhasunnon keskihinta Tampereella on 195 280 euroa, kun Lempäälässä vastaava keskihinta asettuu 155 360 euroon. Hinnaero on huikeat 40 000 euroa. Tiedot selviävät VertaaEnsin.fi -sivuston tekemästä selvityksestä.

Vastaavankokoisesta asunnosta joutuu myös Turussa pulittamaan muutaman tuhat euroa Lempäälää enemmän. Kun vertailukohdaksi otetaan Helsinki, sekä Lempäälän että Tampereen hinnat kalpenevat.  Helsingissä perheasunnon keskihinta on huikeat 336 640 euroa.

Jos vertailukohdaksi otetaan tunnetut eurooppalaiset metropolit, Lontoo, Pariisi ja Tukholma ajavat hinnoissa Helsingin ohi. Sen sijaan Lissabon on jo Tampere edullisempi, mutta Lempäälää kalliimpi.

Mikäli miettii muuttoa ulkomaille ja etsii euroalueelta Lempäälän hintatasoa edullisempaa perheasuntoa, esimerkiksi Tallinna, 143 520 euroa, Malaga, 136 720 euroa ja Las Palmas, 124 640 euroa tarjoavat huokeamman vaihtoehdon.

 

Vertailusivusto VertaaEnsin.fi selvitti myös kuinka pitkään kaupungin asukkaan tulisi säästää 30 prosenttia käytettävissä olevista vuosituloistaan, että hän saa ostettua velattoman asunnon eri kaupungeista.

Vertailussa on otettu huomioon suomalaisten käytettävissä olevat keskimääräiset vuositulot ja vertailtu näitä asuntojen hintoihin.

Suomessa asuntojen hinnat viimeisen 40 vuoden sisään ovat vaihdelleet suuresti. Palkkataso on vastaavasti edistynyt maltillisesti. Poikkeuksena sääntöön on 1970-luvun puoliväli, jolloin inflaatio aiheutti 20 prosenttiyksikön ansiotason nousun.

2000-luvulla Suomessa palkkojen keskimääräinen vuosinousu on ollut 0,3 prosenttia. Vastaavasti asuntojen hinnat ovat nousseet keskimäärin 0,4 prosenttia nopeammin. Isossa kuvassa palkkojen ostovoimakyky siis heikkenee asuntomarkkinoilla.

Tuoreimpien tilastotietojen mukaan, jos lempääläläinen haluaa ostaa 80 neliömetrin asunnon Lempäälästä, hänen täytyy säästää 30 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan 15,9 vuoden ajan.

Vastaavasti lempääläisten keskimääräisillä vuosituloilla saman kokoisen asunnon ostaminen Helsingistä kestäisi 34,5 vuotta.

Säntillistä säästämistä yli 34 vuotta 80 neliömetrin asuntoa varten on paljon, mutta vertailun kaikkein kallein sijainti on Lontoo. Lontoosta 80 neliömetrin asunnon ostaminen vaatisi lempääläisen palkalla96,7 vuoden säästämisen.

Lisää tietoa vertailusta: VertaaEnsin.fi asunto ja palkkavertailu 2019

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.