Lempäälän-Vesilahden Sanomat valitsi vuoden 2018 valoisimmaksi henkilöksi suutari ja jalkinekorjaaja Juha Lehtimäen

Suutari Juha Lehtimäki on valoisa ahertaja

– Asiakasta pitää saada autettua, ja asiakkaan säilyttäminen on tässä se juttu, Juha Lehtimäki sanoo. Kuva: Katariina Rannaste

Juha Lehtimäen liivinpielessä roikkuva puhelin soi. Perheenäiti tiedustelee, pystyykö pojan koulurepun vetoketjun korjaamaan.

– Kaatopaikat ovat roskaa täynnä muutenkin, että ei heitetä reppua sinne vielä. Tuo reppu tänne, Lehtimäki päättää puhelun.

Tovin kuluttua äiti saapuu liikkeeseen lastensa kanssa. Lehtimäki näkee heti, että repun vetoketjusta on vain vedin rikki. Sen vaihdossa ei kauaa mene.

– Nyt tämän kanssa kirjoittaa vaikka ylioppilaaksi, Lehtimäki toteaa työn valmistuttua.

 

Juha Lehtimäki tiedetään suutariksi ja jalkinekorjaajaksi, joka osaa hommansa. Hänen ammattitaitonsa on hioutunut reilussa 30 vuodessa.

– Minusta piti tulla autonasentaja, mutta Aamulehdessä sattui olemaan ilmoitus, että käsistä kätevä otetaan suutarintöihin Mister Minitille Tampereelle. Olin ollut suodatin- ja viikatetehtaalla töissä, ja käsityöala vaan veti, joten menin jonon jatkoksi. Hakijoita oli valtavasti, mutta minut he valkkasivat. Muutaman päivän päästä tiesin, että tämä on minun juttuni. Eikä muu ole sen jälkeen tullutkaan mieleen, hän kertoo.

Venytys, korkolappujen vaihto, vetoketjun uusinta…Paine on melkoinen, kun nämä työt pitää olla reilussa päivässä valmiita. Kuva: Katariina Rannaste

Yrityksensä Juha Lehtimäki perusti Lempäälän Tampereentielle maaliskuussa 1989. Tiloissa oli toiminut suutarinliike jo aiemmin.

– Juuri mitään ei ollut valmiina. Edellinen yrittäjä vei mukanaan mustat kenkälankit ja jätti hyllyyn pinkit. Alkuun yrityksen kanssa oli mahdottoman kireää. Velkaa oli joka paikkaan, kun laiteinvestoinneista piti lähteä liikkeelle, hän toteaa.

– Aloitin myös vähän liian korkealla hintatasolla. Mutta kun aloin ymmärtää, mitä asiakkaat haluavat, niin homma alkoi toimia. Nyt teen mielelläni ronttikaupan, eli hinnoittelu on omani.

– Jos kauppa olisi aina käynyt niin hyvin kuin nyt, ei sitä arvostaisi, Lehtimäki sanoo.

Ja nyt asiakkaita riittää. Jopa niin, että liikkeeseen muodostuu ajoittain pieni tungos, kun ihmiset noutavat ja tuovat tavaroitaan.

Juha Lehtimäki laittaa kenkiin puolipohjia, uusii korkolappuja, vaihtaa vetoketjuja ja takavuoria, korjaa kärkiä, tekee kenkien venytyksiä ja paljon muuta. Hän tekee myös avaimia, postilaatikko- ja ovikilpien kaiverruksia ja monenlaisia nahkatöitä.

Työt sujuvat jouheasti keskiviikkoisin, jolloin hän pitää liikkeen oven kiinni. Moni luulee Lehtimäen pitävän keskiviikkoisin rokulipäivän, vaikka todellisuudessa hän on tuolloinkin töissä.

– Teen neljänä päivänä viikossa 12 tunnin työpäivän ja viidentenä päivänä 10-tuntisen.

– Päivät voivat olla pitkiä, mutta minulla on liike heinäkuun kiinni ja pidän syys- ja talvilomaa. Lomien pito on minulle tärkeää. Elpymiseen menee monta päivää.

Lehtimäki myöntää, että toisinaan töiden paljous ja kireä aikataulu saavat hyvän mielen kaikkoamaan. Varjopuolena ovat myös liima- ja lankkikäryt.

– Kun illalla lähtee kotiin, huomaa, että olo on hieman lamaantunut. Liimakäry tekee sen.

 

Työtään Juha Lehtimäki pitää kuitenkin hienona. Parasta on asiakkaiden välitön kiitos ja ilahtuminen, se ilme, kun asiakas näkee, että jokin hänelle tärkeä ja tarpeellinen on korjattu.

– Käsitöistä kun on kyse, niin joskus niiden kanssa onnistuu erityisen hyvin, ja siitä nauttii suunnattomasti. Olen esimerkiksi kehittänyt oman kenkien nastoitussysteemin, mistä olen ylpeä.

Työn hän kertoo opettaneen vuosien saatossa paljon, mutta paljon on sisäsyntyistäkin.

– Olen lähtenyt vaatimattomista oloista. Kun olin pieni, mitään ei ollut. Mutta minulla oli hyvä äiti ja sehän riitti.

– Muistan, kun koulussa ne lapset, joiden perheissä oli rahasta tiukkaa, jäivät muiden poistuessa luokkaan ja saivat kupongin kenkäkauppaan. Kyllä se hävetti, mutta nyt arvostaa eri tavalla sitä, että jotain on.

– Kun minulla nyt on mahdollisuus auttaa, teen sen mielelläni. Jaan hyvää mielestäni siviilissäkin, Juha Lehtimäki sanoo.

 

Asiakkaita tulee Helsingistä ja Jyväskylästä asti. Paljon on Juha Lehtimäen mukaan niitä, jotka ovat muuttaneet esimerkiksi opintojen takia pois, mutta käyvät tottumuksesta edelleen tutulla suutarilla. Kuva: Katariina Rannaste

Juha Lehtimäki on vuoden 2018 valoisin

Lempäälän-Vesilahden Sanomat etsi vuoden 2018 valoisinta henkilöä; ihmistä, jonka kohtaaminen tuo iloa ja valoa elämään, häntä, joka auttaa ja jota kaivataan, kun hän ei ole paikalla. LVS kysyi joulukuussa lukijoilta ehdotuksia, ja Juhaa perusteltiin valittavaksi muun muassa näin:

”Hän on hyvin ammattitaitoinen, palvelualtis, positiivisen myönteisesti asiakkaisiin suhtautuva. Olen aina saanut suutarista hyvää, nopeaa ja ammattimaista palvelua. Juhan myönteinen asenne palveluammatissa lisää hänen valovoimaisuuttaan.”

 

 

Juha Lehtimäki

 • asuu Viialassa
 • avopuoliso ja neljä lasta
 • perusti Lempäälän Jalkinekorjaamon 30 vuotta sitten
 • ajaa työmatkansa kesät talvet 49 vuotta vanhalla Chrysler Valiantilla

Kommentit (2)

 1. Pertti Iivonen

  Pakko sanoo että nyt osu ja upposi. Olen asioinut kaikkina näinä vuosina Juhan pakeilla, kyllä mies on saanut ihmeitä aikaiseksi, oli sitten kyse mistä hyvänsä. Ammatti osaaminen huippuluokkaa, unohtamatta luonteen valoisaa puolta. Artikkeli avaa tosi hyvin sen mistä on lähdetty ja mihin on tultu.
  Jos jotain huonoa sanottavaa, niin asuinpaikka, Viiala, paikka missä ei oo edes keskustaa. Sekä polttoainekulut Valiantilla, ihan pintakaasulla parikymppinen sadalla.
  p €rtza

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?