Tossumopolla ykköspalkinto Lempäälään

Hevihaarukkaa ja prätkämimmien voitonmerkkejä. Vuoden nuori rakentaja Teemu Suomela ja Skyteam Monkey. Kuva: Messukeskus / Petrol Circus Custom Bike Show

Suomen suurin rakennettujen moottoripyörien ja mopojen kilpanäyttely ”Petrol Circus Custom Bike Show” järjestettiin helmikuun alussa MP-Moottoripyörämessuilla Helsingissä. Kilpanäyttely kokosi viikonlopun ajaksi eri sarjoissa yhteen noin 100 Suomen komeinta rakennettua moottoripyörää ja mopoa. Lisäksi mukana oli muutamia erikoisia pyöriä ulkomailta.

Petrol Circuksessa pääsi tutustumaan moottoripyörärakenteluun ja huippurakentajiin. Yksi palkituista oli vasta 12-vuotias lempääläläinen Teemu Suomela. Hänen rakentamansa ”Skyteam Monkey” -tossumopo oli ”Vuoden Nuori Rakentaja” -tittelin arvoinen.

Nuoresta iästään huolimatta Teemu Suomela on jo kokenut mopojen tuunaaja. Aiemmin hän on käynyt serkkujensa kanssa MP-messuilla, mutta nyt hän oli ensi kertaa kisaamassa siellä.

– Piti viedä monkey jo viime vuonna sinne, mutta rahat loppuivat eikä mopo ehtinyt valmiiksi, tuunauksensa omilla säästöillään rahoittanut Suomela kertoo.

Niin, poika on ihan itse omilla varoillaan ja käsillään koonnut moponsa. Oma-aloitteinen Suomela myös itse ilmoitti mopon mukaan kisaan, johon se pääsi alkukarsinnan läpäistyään.

Muuntautumisoperaation läpikäyneen tossumopon hän hankki vuoden 2017 marraskuussa Sipoosta. Siitä asti menopeliä on tuunattu uuteen uskoon, sekä kotipihan autotallissa että moottoripajalla Halkolassa. Työhön on uponnut niin pojan kesärahatienestit, syntymäpäivälahjarahat, säästöt kuin muutkin itse hankitut tulot.

Tuningosia Teemu Suomela tilasi ulkomaita myöten ja hankki milloin mistäkin. Osa osista on tehty verstaalla itse.

– Olisi hienoa, jos olisi vaikka netissä jokin verkosto, josta voisi tiedustella ja löytää toiselle tarpeettomia ylijäämäosia.

Mopon rakentaminen aiempaa paremmaksi ja hienommaksi on ollut oppimisprosessi, jossa kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys on palkittu. Jos jokin homma ei ole mennyt laakista hyvin, se on tehty uudestaan niin monta kertaa, että lopputulos on alkuperäistä parempi ja rakentajaa itseään miellyttävä.

– Moottori oli uusi. Vain sitä ei ole avattu ja vaihdettu, tuunausoperaatiota läheltä seurannut Teemu Suomelan isä Mikko Suomela sanoo. Apua ja neuvoja sekä kuskausapua 4-vuotiaasta mopoja harrastanut poika on saanut veljiltään ja isältään. Isosiskosta ja vaarista, entisestä automaalarista, oli arvokasta apua tankin kiillon aikaansaamisessa, mutta muuten Teemu Suomela on tuunannut moponsa pääosin ihan itse.

Vaikka Teemu Suomela ei vielä varsinaisessa mopoiässä olekaan, Kelhon koulun kuudetta luokkaa käyvä poika on ajellut mopoilla jo kauan, suljetuilla alueilla ja muualla kuin yleisillä teillä tietysti. Siihen liittyy pojan toinen harrastus, stunttaaminen eli temppuajelu Stunt Freeks Teamilta hankitusta minicrossimoposta tehdyllä stunttipyörällä. Veljet ja kaverit ikuistavat ajoa videoille ja kuville, jotka ladataan sosiaalisen mediaan.

Varsinkin työvalmennuskeskuksen tiloissa kunnan nuorisotoimen moottoripajassa Teemu Suomela on tykännyt puuhailla moponsa parissa, kun siellä on muitakin nuoria, parhaimmillaan peräti 50. Hän on käynyt paikassa keväästä 2017 asti.

– Se oli aiemmin kahdesti viikossa, nyt kerran. Tarvetta sille on. Meitä on aina toistakymmentä paikalla.

 

Vaikka tossumopo on nyt valmis ja todettu ykköspalkinnon arvoiseksi, nuoren Suomelan tuunaustakki ei ole mitenkään tyhjä. Uutta projektia olisi jossain vaiheessa kiva ruveta rakentamaan vaikkapa Pirkkahallin Hot Rod -näyttelyn yhteyteen. Haaveita riittää.

– Juuri nyt ei ole työn alla mitään. Moottoripajalle on kyllä saatu lahjoituksena yksi moottoripyörän raato…

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?